spot_img

Τα Πετράλωνα, με τη δική τους ξεχωριστή κοσμογονία, γαστρονομία και διασκέδαση

Τοποθετημένα ακριβώς στο μεταίχμιο κέντρου - απόκεντρου, τα Πετράλωνα των τελευταίων χρόνων εξακολουθούν να σαγηνεύουν τους Αθηναίους με την cool αύρα και τα μοναδικά τους στέκια

Σήμερα, αν ψάχνεις για ένα αστικό τμήμα της πόλης, που όχι μόνο διατηρεί αλλά αναζωοπυρώνει την ατμόσφαιρα της παλιάς ασπρόμαυρης Αθήνας, θα το βρεις στα στενά των Πετραλώνων. Εδώ αποτυπώνεται σύσσωμη μια διαχρονική αρχοντιά, ανάμεσα στα διατηρητέα νεοκλασικά που ανανεώνονται, και τις νεραντζιές στα πεζοδρόμια, μια μαγεία, μια αίσθηση γειτονιάς, για επισκέπτες που συρρέουν από κάθε γωνιά της Αθήνας.

Από το ιστορικό Πιλοποιείο του Πουλόπουλου με την αναγνωρίσιμη ομώνυμη γέφυρα και τον Λόφο του Φιλοπάππου, μέχρι την κατάφυτη αυλή του Ζέφυρου και την παραδοσιακή γειτονιά του Ασυρμάτου – που πήρε το όνομά της από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου (Σχολή Ασυρμάτου) – τα Πετράλωνα εκπέμπουν απόλυτη αυθεντικότητα. Αυτές είναι οι προτάσεις μας για έξοδο στη γειτονιά που το παρελθόν και το παρόν παίζουν κρυφτό στους δρόμους.

K2 Pizza Bar: Η ανατομία μιας τέλειας πίτσας

Αν είσαι από εκείνους που λένε ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια καλή, γκουρμέ πιτσαρία στα Πετράλωνα, τότε σημείωσε ότι η ευχή σου έχει προσφάτως πραγματοποιηθεί. Στη νέα γαστρονομική άφιξη της περιοχής - το K2 Pizza Bar - μπορείς να απολαύσεις την πίτσα στα καλύτερά της, χωρίς αεροπορικό εισιτήριο και χωρίς κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Ο δημιουργός της, ο Κώστας Καναβάρος, είναι ένας chef νέας κοπής, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το Μαϊάμι. Έψαξε ενδελεχώς πριν ξεκινήσει το εγχείρημα του, τα άλευρα του είναι ολικής, το προζύμι του φτιάχνεται με μαγιά από το Slow Down Taproom ακριβώς...

Upupa Epops The Bar: Η γοητεία του κλασικού

Όσοι πήγαν γίνανε αιώνιοι θαμώνες, όσοι ήπιαν τα cocktail του ορκίζονται στη δημιουργική δεινότητα των bartenders, όσοι φάγανε από τη κουζίνα του δεν αλλαξοπίστησαν ποτέ, όσοι βρέθηκαν εκεί Χριστούγεννα ήταν σαν να φύγανε ταξίδι, έχοντας πολλά πράγματα να πουν στον δρόμο του «γυρισμού». Δεν θέλεις περισσότερα για να μπεις στην ίντριγκα, να παρκάρεις στα Πετράλωνα, να βιώσεις από κοντά το ανορθόδοξο. Μπαίνεις μέσα και αναφωνείς το» ουάου!!» του εντυπωσιασμού. Ανάμεσα στα σφιχταγκαλιασμένα μεσοπολεμικά κτίσματα που σμίξαν τις αυλές τους, ξεκομμένο από το υπόλοιπο κοσμικό σύμπαν σαν παρένθεση, σαν κρυψώνα, το Upupa Epops The Bar ακολουθεί πιστά ένα δικό του sui...

Κοπερτί: Μεζές-κρασί σημειώσατε Χ στο πιο everyday wine bar των Πετραλώνων

Φτου να μη βασκαθούμε! Η πόλη έχει πλέον αρκετά wine bars, αποδίδοντάς στο κρασί επιτέλους την θέση που του αξίζει στην καθημερινότητα αλλά και την έξοδό μας. Το Κοπερτί, από την άλλη έχει να προσδώσει κάτι ακόμα στον οινικό χάρτη, κι αυτό είναι κάτι νέο, ωραίο και ολοζώντανο, φτιαγμένο με γούστο και μεράκι αλλά και πιάτα που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις από ενθουσιασμό.  Η ιδιοκτήτριά του, Βούλα Δασακλή, κατάγεται από οικογένεια με 5ης γενιάς παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση κρασιών, με κτήματα στο Μαλαντρένι Αργολίδας στη ζώνη Νεμέας. Ήταν φυσικό επακόλουθο, κάποια στιγμή, το πάθος της αλλά και τις...

Καρδερίνα: Δημιουργική ελληνική κουζίνα με φρέσκια άποψη, στα Πετράλωνα

Τα τελευταία 7 χρόνια «κελαηδάει» στις καρδιές των απανταχού Αθηναίων foodies που εδώ βρίσκουν όχι μόνο εκπληκτικές, ιδιαίτερες γεύσεις από την ελληνική κουζίνα, αλλά και τη θαλπωρή και την ωραία ατμόσφαιρα ενός μαγαζιού φτιαγμένου για να προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε κάθε έκφανση του. Η Καρδερίνα έχει άποψη διευρυμένη και δημιουργική, που χωρίς να κάτσει να το φιλοσοφήσει και να το θεωρητικοποιήσει, άνετα βάζει μια μπαλοτίνα κοτόπουλο, σφιχτογεμισμένη με φέτα, λιαστή ντομάτα και σως παρμεζάνας να κάνει παρέα με ένα ισκεντέρ γιαουρτλού ή έναν ωραίο, γενναίο ντάκο. Η Καρδερίνα επίσης είναι κοινωνικότητα, χαλαρή διάθεση, αποφόρτιση, ρυθμός: εδώ τρως για την απόλαυση,...

Ραδιουργίες: Νόστιμοι μεζέδες με φρέσκια άποψη, στα Πετράλωνα

Δε γίνεται να μη λατρέψεις την γοητευτική και αυθόρμητα σκηνογραφημένη παλιομοδίτικη νοσταλγία στις Ραδιουργίες. Το μεζεδοπωλείο που πάντρεψε την παράδοση με την ασίγαστη δημιουργικότητα στις γεύσεις - πολύ πριν αυτό γίνει cool - συνεχίζει ακάθεκτο την πλεύση του, νοτισμένο με comfort οικειότητα και θέρμη, τόσο στο φαγητό όσο και στην διασκέδαση.  Ο χώρος τους, με τις διάσπαρτες αντίκες, τον «δίσκο του Ζήκου» - που έχει μετατραπεί έξυπνα σε φωτιστικό οροφής - τις χειροποίητα ζωγραφισμένες ξύλινες καρέκλες του, χορταίνει το μάτι λίγο πριν έρθουν οι πρώτοι μεζέδες: ζουμερά μανιτάρια σχάρας με σως λεμονιού, σκόρδο, κάρι, πάπρικα και κύμινο, Μετσοβίτικο κοτόπουλο με...

Βάλσαμο: Επισκεφθήκαμε το νέο δημιουργικό μεζεδοπωλείο των Πετραλώνων

Θα κάνουμε μια εξομολόγηση: Τα μπαρ και τα μεζεδοπωλεία είναι οι αγαπημένες μας κατηγορίες εξόδου. Όταν αυτές μάλιστα διασταυρώνονται, όπως στην περίπτωση του ολοκαίνουργιου «Βάλσαμο» στα Πετράλωνα, τότε μιλάμε για απόλυτο win-win.  Άνοιξε πριν λίγο καιρό στην Κειριαδών και εδώ θα βρεις εκείνο το μαγαζί στο οποίο θα απολαύσεις το cocktail σου από ελληνικά αποστάγματα, τρώγοντας και κάτι πεντανόστιμο, ακούγοντας διαφορετική μουσική από αυτή που περιμένει κανείς σε ένα μέρος το οποίο σερβίρει μεζέδες, ουζάκι και τσίπουρο.  Νεανικό, φωτεινό, με τις ωραίες του τζαμένιες καμάρες τριγύρω, το «Βάλσαμο» σου βγάζει έναν αέρα νησιώτικης αυλής. Σε αυτό συντείνουν τα λαμπιόνια που απλώνονται...

Dog’s Place: Η νέα εποχή στις μπυραρίες

Τα τελευταία χρόνια, η Βαυαρέζικη «σχολή» στις μπυραρίες - αυτή με το βαρύ ξύλο και τα ρουστίκ στοιχεία εξοχής - έχουν δώσει τη σκυτάλη σε μιας νέας κοπής και αισθητικής μαγαζιά που βάζουν στο επίκεντρο τις «βρύσες» τους, έχουν neon φώτα και grafitti, σερβίρουν πίτσα κι όχι κότσι. Το ίδιο συμβαίνει και στο ίδιο το προϊόν της μπύρας: Η κοινότητα ψάχνεται, οι μικροζυθοποιίες ανεβάζουν στροφές και δυναμική, το homebrewing γίνεται ολοένα και πιο mainstream, εμείς οι πελάτες εξοικειωνόμαστε συνεχώς και περισσότερο με τα μυστικά του ζύθου.  Το Dog’s Place που άνοιξε πρόσφατα στα Άνω Πετράλωνα είναι ακριβώς αυτό. Η νέα...

Slow Down Brewing Taproom: Η νέα εποχή της μπύρας, από την Ικαρία στα Πετράλωνα

Η Ικαρία δεν έχει εποχές. Μόνο ένα αέναο καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη, τους δικούς της ρυθμούς και μια δική της ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ό,τι παράγεται εκεί έχει τη στάμπα της μοναδικότητας, μια κουλτούρα χειραφετημένη από τα κλισέ, μια επαναστατικότητα που γίνεται δημιουργικότητα.  Γι’αυτό και το Slow Down Brewing ήρθε και «κούμπωσε» υπέροχα στον Εύδηλο - στο βόρειο λιμάνι του νησιού - το 2019, φέρνοντας μαζί του πάνω από 10 διαφορετικά είδη φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας αλλά και πολύ μεράκι για τον ζύθο. Ήταν φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να ακολουθήσει κι ένα...

Αν θες να φας παραδοσιακό, χειροποίητο σουβλάκι – δεν το συζητώ – Best από το 1996

Στην εστίαση άλλοι κάνουν αυτά που υπόσχονται κι άλλοι απλά τάζουν, και στην περίπτωση των δεύτερων η αντιγραφή δεν δικαιολογεί καν τον μπελά. Το Best Taste από την άλλη, ξεχωρίζει σε ποιότητα και γεύση ακόμα και στην ξύλινη λιτότητα ενός χειροποίητου σουβλακιού, γιατί τα πάντα εδώ είναι διαλεχτά ένα προς ένα, με μια δημιουργική εμμονή που το έχει αναδείξει από το μακρινό 1996, πραγματικά στο «best» σημείο στην πόλη για να φας σουβλάκι… κι όχι μόνο.  Το αντιλαμβάνεσαι παραγγέλνοντας το σουβλάκι που δεν είναι καν στον κατάλογο, το «παραδοσιακό», με τοματούλα, κρεμμυδάκι, αλάτι και καυτερή πάπρικα. Με την - σήμα...

Buho Bruncherie: Το στέκι σου για brunch, κι όχι μόνο

Το brunch είναι το αγαπημένο γεύμα της ημέρας μας, αυτό που λατρεύουμε. Φροντίζουμε πάντα να το μοιραζόμαστε με αγαπημένους φίλους. Έτσι ξεκινάμε ή «σπάμε» ιδανικά μια μέρα και συνεχίζουμε με αισιοδοξία μέχρι το απόγευμα, αποφορτιζόμαστε, καταθέτουμε τα στραβά και τα ίσια της ζωής και το απολαμβάνουμε σαν δώρο από το θεό της καθημερινότητας. Σπίτι ή έξω, δεν έχει σημασία. Μόνο η ιεροτελεστία. Από πέρσι έχουμε καταλήξει και στο «ναό» του, που δεν είναι άλλος από το Buho στα Πετράλωνα, με εξειδίκευση στο δεκατιανό αλλά και με πολλούς ακόμα «άσσους» στο μανίκι. Cozy, νεανική και φιλόξενη, η κουκουβάγια - buho στα...

Λεμονανθός: Ένα φιλόξενο εστιατόριο δημιουργικής παραδοσιακής κουζίνας που πατά γερά στην ελληνική γη

Η Τζένη κι ο Μιχάλης έχουν σφυρηλατημένο στη μνήμη τους το άρωμα από εσπεριδοειδή. Οι παρεξηγημένες νερατζιές στα Πετράλωνα το χειμώνα, οι λεμονιές στις καλοκαιρινές διακοπές στα Νικολαίικα Αχαΐας. Όταν ήρθε η ώρα να ονομάσουν το γευστικό τους εγχείρημα, ο «λεμονανθός» ήταν μονόδρομος. Μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στις κουζίνες κι ανάμεσα στις κατσαρόλες - αφού η γιαγιά τους είχε την περίφημη Γέφυρα του Τσαγρή έξω από το Αίγιο - τα προσηνή αδέρφια τη μαγειρική την έχουν στο DNA τους. Όπως έχουν και τη συνειδητοποίηση ότι ένα καλό πιάτο το κάνει - πέραν της συνταγής - η καλή πρώτη ύλη. Γι’αυτό ό,τι...

Food Spot 69: Κρέπες και burgers που έχουν την πυξίδα στραμένη στην ποιότητα

Μέχρι σήμερα, τα Πετράλωνα παραμένουν μια γειτονιά με υπέροχα αστικά vibes και πλήθος προτάσεων για φαγητό και ποτό. Δεν είναι τυχαίο ότι για αυτά τα μαγαζιά, συρρέει κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας, κι ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα το Food Spot 69.  Εδώ θα επαναπροσδιορίσεις ό,τι ξέρεις για την κρέπα και το street food εν γένει. Κι αυτό, γιατί ο Αντρέας και η Ζέτα - οι άνθρωποι πίσω από αυτό το project όλο νοστιμιά - δεν είναι οι τυπικοί σου συνέταιροι. Είναι άνθρωποι σχεδόν εμμονικοί με την ποιότητα, με πολύχρονη εμπειρία στην εστίαση, τίποτα στο Food Spot 69 δεν...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,