Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι με την άνθηση της μπιστρονομίας είναι αληθινή επανάσταση. Σε κάθε καρτιέ θα βρεις τουλάχιστον ένα ρεστοραντάκι, από αυτά που οι Γάλλοι αποκαλούν néobistrots, για να χαρείς τη σύγχρονη γαλατική κουζίνα στην αυθεντικότητά της και σε πολύ προσιτές τιμές. Στην Αθήνα, η εκπροσώπηση της είναι τόσο δα μικρή, με εξαίρεση «διαμαντάκια» όπως το L’ Alchimiste, φτιαγμένο από Γάλλους, που συντηρούν τη Γαλλική γαστρονομική φλόγα με μια αύρα θαλπωρής κι εμπιστοσύνης.
Με τη διαχρονικά μεγαλύτερη παρακαταθήκη εκλεπτυσμένων συνταγών στον πλανήτη, ο έμπειρος chef Jean-Yves Carattoni δημιουργεί τα πιάτα και στα cocktails ο Mathieu που μας εκτοξεύουν στα πλακόστρωτα της πόλης του Φωτός, με νεωτερισμούς κι ένα steampunk περιβάλλον που προσδίδουν στο εγχείρημά τους έναν ανατρεπτικό, smart casual και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Το αντιλαμβάνεσαι άλλωστε μπαίνοντας και βλέποντας την κάβα-ουρανοξύστη που υψώνεται μέχρι το ταβάνι – δημιουργώντας ένα κοίλο installation – και το επιβεβαιώνεις με τα ντελικάτα amuse bouche, τις φίνες μπουκιές που έρχονται σαν καλοσώρισμα με το ποτό σου και αποτελούν «δείγμα γραφής» της δυναμικής της κουζίνας του, προκαλώντας έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.
Οι «αλχημίες» του αγαπημένου μπιστρό της Πλατείας Καρύτση, αποτυπώνουν όλο το μεγαλείο των τεχνικών, των συνδυασμών, των πολύ καλών υλικών που διδάσκει η γαλλική παράδοση για χρόνια, πάντα με το πρίσμα του twist. Ίσως μόνο εδώ θα βρεις baked Camembert με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σουσάμι (πιο γαλλικό δε γίνεται), την κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της, σερβιρισμένη με χωριάτικο ψωμί και τυρί gouda να λιώνει εκμαυλιστικά στο στόμα, αλλά κι ένα εξαιρετικό red velvet fondue με φράουλες και ganache σοκολάτας.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να αφεθεί άνευ όρων σε εποχιακές απολαύσεις όπως το χοιρινό κότσι με σάλτσα μελιού και μπύρας με πουρέ γλυκοπατάτας ή το vol au vent au fois gras, φιλέτο κοτόπουλο, με μανιτάρια, fois gras και μωβ πατάτες Περού, αλλά και της υπέροχης σούπας κολοκυθιού, με τζίντζερ και προσούτο. Η αλμυρή crème Brulée δε, με τρούφα και παρμεζάνα έχει αποδειχθεί το αδιαπραγμάτευτο «must» από όταν πρωτοέκανε την εμφάνιση της!
Μετά είναι τα cocktails και οι δημιουργικότητες του Mathieu και της Melina, που βάζουν κάτω τις φαντασίες βραβευμένων bar της πόλης: Ένα έξοχο τέτοιο παράδειγμα είναι το Coco Mademoiselle, ένα cocktail επνευσμένο από το εμβληματικό γαλλικό άρωμα της Chanel, με gin, γιασεμί, mandarine και orange blossom, ντελικάτο και όμορφα πολυδιάστατο, σερβίρεται μέσα σ’ένα μεταλλικό κουτί, από το οποίο βγάζεις το ποτήρι-μπουκαλάκι.
Το L’ Alchimiste, συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις για να γίνει στέκι σου, μετά το θέατρο, στη βόλτα για ψώνια, σαν διάλλειμα στο απόγευμά σου μετά το γραφείο. Το σίγουρο είναι ότι θα το λατρέψεις.
L’ Alchimiste Bistrot
Χρήστου Λαδά 1, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα, τηλ. 2168090389
www.alchimistebistrot.gr | Facebook | Instagram