Διαχρονικά, όταν ο ιδιοκτήτης είναι στα ενδότερα της κουζίνας κι επιμελείται αυτός τα πιάτα, τότε η κουζίνα «φορά» πάντα τα καλά της ‒ όπως μας έχει διδάξει και η κλασική, γαλλική εστιατορική παράδοση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Μίμη και της Άννας: Ο chef Δημήτρης Τζιράκης κι η σύζυγός του η Άννα, τα τελευταία 5 χρόνια τρατάρουν τους επισκέπτες τους την οικειότητα της ελληνικής, μαμαδίστικης κουζίνας με τεχνικές και στησίματα του «σήμερα», σε μια πανέμορφη πέτρινη μονοκατοικία του 1934 που αποτελεί ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό παράδειγμα της ζωής του προηγούμενου αιώνα, αλλά κι ένα ταξίδι στο χρόνο, με ζεστασιά, θαλπωρή και ωραία διάθεση.
Για τους παλαιότερους, το concept τους βασίζεται στο Αλφαβητάρι των παιδικών μας χρόνων, και συγκεκριμένα στο εμβληματικό εξώφυλλο του, με τους ομώνυμους «πρωταγωνιστές», τον Μίμη και την Άννα. Αυτή τη νοσταλγία, την αντιλαμβάνεσαι σε όλο το περιβάλλον του γαστροκουτουκιού τους: στους πίνακες, τους άβακες, τους χάρτες και στα αναγνωστικά βιβλία, πριν προλάβεις να καθίσεις, έχεις ήδη χαλαρώσει κι έχεις αφεθεί στα έμπειρα χέρια τους. Τα Παρασκευοσαββατοκύριακα έχουν και live, με έντεχνα και λαϊκά σε ωραίες διασκευές, που από μόνα τους λειτουργούν αφροδισιακά στην όρεξη και το κέφι για μοιρασιά του μενού τους.
Το οποίο αλλάζει συχνά-πυκνά, εξελίσσεται μονίμως προς το καλύτερο και δεν περιγράφεται: Η καλή αρχή γίνεται με Κρητικό ντάκο, με μπισκότο από χαρούπι, ολόφρεσκη ντομάτα και μους ξινομυζήθρας, τα «Γλωττιδόφωνα», που είναι φλογέρες με ζαμπόν, μπέικον και τυρί – τόσο πεντανόστιμα που τρώγονται μονοκοπανιά – και τρυφερή μαραθόπιτα, από παραδοσιακή Κρητική συνταγή.
Μετά είναι όλες οι αρετές του κρέατος, κότσι ψημμένο sous-vide στο ρόνερ ή το «Κοκό του Μίμη» με μπουκίτσες κοτόπουλου περασμένες από το τηγάνι, που σερβίρονται σε φωλιά από κανταϊφι με βελούδινη κρέμα φέτας. Ρώτα και για το λαχταριστό «Τριμπούρδ€lo», δοκίμασε τις πληθωρικές ποικιλίες, τον χειροποίητο καβουρμά από συνταγή του παππού του Δημήτρη από την Ξάνθη, επισκέψου τους Παρασκευή για να βιώσεις το πιο νόστιμο στιφάδο σαλιγκαριών, με μια μοναδική, ανεπαίσθητη γλυκάδα, κι αυτό από οικογενειακή, Κρητική συνταγή.
Όλα τα παραπάνω, θα τα απολαύσεις με μια πολύ ωραία λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, πλήθος από αποστάγματα, αλλά και το δικό τους τσίπουρο. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για το εκμέκ τους, είναι μια αποκάλυψη.
Ο Μίμης και η Άννα
Ασκληπιού 34, Κορυδαλλός, τηλ. 2130144642
Facebook | Instagram