Στην πιο απρόσμενη περαντζάδα της γειτονιάς του Ψυρρή – ανάμεσα στις οδούς Αγίας Θέκλας και Πιττακή – μέσα στις γιορτές προσγειώθηκε ένα must visit, λαμπερό spot που ήρθε για να προσφέρει ιταλική γαστρονομία σ’ένα φινετσάτο, εστιατορικό περιτύλιγμα.
Με το που μπαίνεις στο μαγαζί νιώθεις την αύρα μιας στιλάτης οικειότητας να σε χαϊδεύει. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η κυρτή οροφή, σαν τρούλος σε χρυσοκίτρινα χρώματα, που αναδεικνύει το ψηλοτάβανο χολ της εισόδου και συνεχίζεται πάνω από το μπαρ στα δεξιά. Αποπνέει τη γοητεία παλιάς αρχιτεκτονικής, για την οποία ήδη σε έχει προϊδεάσει το αrt deco κτίριο, που λειτουργεί ως boutique hotel.
Αυτά τα δύο δυναμικά στοιχεία του ντεκόρ και της φιλόξενης ατμόσφαιρας έχουν συνδυαστεί με ένα μενού που τρέχει με χίλια, κι έχει την υπογραφή του ανυπέρβλητου Pino Saccheri και του Αλέξανδρου Λαζούλη, δημιουργώντας ένα νόστιμο πάτσγουορκ με brunch προτάσεις από το πρωί, λεπτοδουλεμένα γλυκά και ιδιαιτέρως ηδονικά «κυρίως». Όλα, θα τα δεις να ετοιμάζονται με μαεστρία μπροστά στα μάτια σου – στο πλάϊ της σκάλας του κάτω ορόφου του – στην ανοιχτή κουζίνα με τον ωοειδή φούρνο, σε απόλυτη διαύγεια.
Με δεδομένο το αναβαθμισμένο επίπεδο της κουζίνας, εδώ θα φας την πίτσα όπως δεν την έχεις ξαναφάει, φτιαγμένη με ζύμη που ωριμάζει στωικά για πάνω από 24 ώρες, μια πληθωρική καρμπονάρα με σπαράγγια, στην οποία θα απολαύσεις δυναμικά και κομψά τη γεύση του πεκορίνο και του αυγού στην κρέμα της σε συνδυασμό με το τρυφερό guanciale, τα arancini στα καλύτερά τους, με μοτσαρέλα, ραγού μοσχαριού και πικάντικη σάλτσα, τραγανά έξω και βελούδινα μέσα, μετά από ένα φευγαλέο πέρασμα στο τηγάνι.
Η άλλη όψη του μενού έχει κρεατικά και ωραίους συνδυασμούς: Η πλούσια βουτυράτη σάρκα της χοιρινής κοτολέτας αποκτά άλλη αύρα με τη κρούστα δημητριακών και τον πουρέ αρακά, υπέροχα ψημένο και το ribeye, σερβιρισμένο με λάδι τρούφας και baby πατάτα με παρμεζάνα. Συνδυάζονται δε ιδανικά με τη λίστα κρασιών του, που φιλοξενεί άνω των 50 ετικετών από τον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα – ο κάτω όροφος δε, φέρνει στο νου τις αίθουσες δοκιμής μεγάλων οινοποιείων της γείτoνος, με τις συστοιχίες των φιαλών στον τοίχο και το λευκό βότσαλο περιμετρικά τους.
Τα γλυκά του είναι ένα κέντημα: viral έχει γίνει το βίντεο στο instagram με τον Pino να ετοιμάζει a’ la minute ένα αέρινο μιλφέϊγ με κρέμα φιστικιού – είναι πεντανόστιμο – θα βρεις όμως και tiramisu με κρέμα μασκαρπόνε, το εκμαυλιστικό tartufo alla nocciola – το οποίο είναι μια σφαίρα σοκολάτας με μους σοκολάτας – αλλά και πολύ ωραίο προφιτερόλ, όπως θα τα έβρισκες στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Ρώμης.
Η διασημότερη κουζίνα στον κόσμο σε νέα «μετάφραση» στο κέντρο της Αθήνας: Στο Tartufo θα τσιμπολογήσεις μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ της, με όλες τις αρετές μιας casual εξόδου που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Tartufo Cucina Italiana
Αγίας Θέκλας 9 & Πιττακή 8, Ψυρρή, τηλ. 2103315458
Facebook | Instagram