spot_img

«Αφράλατο»: Δημιουργική κουζίνα που ανεβάζει τον πήχη, στην Καλαμάτα

Η Έφη Παπαδάκου θα μπορούσε να’ναι μια αστή νύφη τακτοποιημένη σε μια βίλα, θα μπορούσε να είναι μπαλαρίνα στο American Ballet Theater, θα μπορούσε να είναι μέλος των think tanks των μελλοντικών κυβερνήσεων – άλλωστε αυτό σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ευτυχώς για εμάς, αυτό που την κέρδισε από μικρή και λειτουργούσε πάντα σαν ψυχοθεραπεία της είναι η μαγειρική.

Στο Αφράλατο – στο οποίο συμπορεύεται με τα ξαδέρφια της Μιχάλη Σαραντόπουλο και Μαρίνα Διονυσοπούλου – δεν τρως απλά, κάνεις ένα ταξίδι ζωής, γεμάτο χρώματα, τοπικά προϊόντα, νοστιμιά και αισιοδοξία. Εμπνευσμένο από τον ανθό αλατιού, ο οποίος στην προκειμένη μαζεύεται από την επιφάνεια των αλυκών των βράχων της Μάνης – και αποτελεί και ένα από τα βασικά συστατικά στα φαγητά του – το ολοήμερο εστιατόριο στο γοητευτικό Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.

Καταρχήν το περιβάλλον του, μέσα στο πράσινο και μέσα στο γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου, αποσυμφορεί, γαληνεύει σαν σεκάνς ταινίας, τραπεζάκια απλωμένα στην αυλή, τη στιγμή που στην κουζίνα ψιλοκόβουν ολόφρεσκα λαχανικά, φιλετάρουν ψάρια, λίγο πριν αυτά σερβιριστούν και προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους επισκέπτες του. Το μενού του μιξάρει τη γνώριμη ελληνική γεύση, «πειράζοντάς» την τόσο-όσο με διαφορετικές παρασκευές ή αναπάντεχους συνδυασμούς για να προσφέρει μια ολοκαίνουργια – με φρέσκια οπτική – εμπειρία γαστρονομίας.

Για παράδειγμα, το χοιρινό – που τόσο αγαπάει η Καλαμάτα – εδώ θα το απολαύσεις με πλούσιες, ιδιαίτερες σάλτσες, διαφορετικές κοπές και πιο ελαφριές παρασκευές, θα φας φιλέτο φαγκρί με πουρέ αγκινάρας και καψαλισμένο παραδοσιακό παστό. Θα λατρέψεις τα χωριάτικα ζυμαρικάμε κιμά κοτόπουλου και μπεσαμέλ βασιλικού. Αν είσαι vegan, το σπανακόρυζο που φτιάχνεται με καστανό ρύζι και σάλτσα λεμονιού με μυρωδικά είναι «must», όπως είναι και το εξαιρετικό μπριαμ γλυκοπατάτας με μπεσαμέλ σελινόριζας ή η ποικιλία μανιταριών τοπικής παραγωγής, με πουρέ ψητού σκόρδου. 

Στη μπάρα του φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου πολύ ιδιαίτερα signature cocktails, ενώ το μαγαζί φιλοξενεί και μια πολύ ωραία wine list από μικρούς αμπελώνες της Μεσσηνίας. Ο γλυκός επίλογος γράφεται πάντα με κέρασμα, όπως το ψητό μήλο με μους γιαουρτιού και άρωμα βανίλιας – ένα έπος – ρώτα όμως και για το γλυκό ημέρας. 

Αφράλατο
Μιαούλη 30, Καλαμάτα, τηλ. 2721021005
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης

Σουβλάκι. Η μοναδική λέξη που όταν την ακούμε, θέλουμε να φάμε ακόμα και μετά από συμπόσιο στο χωριό του...

15 προτάσεις για ένα καλοκαιρινό, δροσιστικό σεργιάνι στην Αθήνα

Η Αθήνα στάζει ερωτισμό το καλοκαίρι. Αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες κι εξοπλισμένοι με ανάλαφρα ρούχα κι ανάλαφρη διάθεση, είναι...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot