spot_img

Grande Dame Athenian Tavern: Φινετσάτη, γνώριμη γαστρονομία στη Νίκης

γράφει η Αλίκη Θώμου

Αν νοσταλγείς την παλιά αστική Αθήνα, εμπιστεύεσαι τις γεύσεις που σε μεγάλωσαν αλλά έχεις την περιέργεια να τις δοκιμάσεις και αλλιώς, μία Μεγάλη Κυρία σε περιμένει στην οδό Νίκης, για να σου δείξει ότι το χθες και το σήμερα μπορούν να χορέψουν το πιο καθηλωτικό βαλς. 

Το ισόγειο ενός ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου, που κάποτε ήταν πανδοχείο και αργότερα ταβέρνα, ανακαινίστηκε και απέκτησε το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στα τρία δωμάτια του εστιατορίου σε κερδίζουν αμέσως τα ζεστά τους χρώματα. Αρχοντικά ξύλινα τραπέζια απλώνονται πάνω στα πλακάκια του προηγούμενου αιώνα, vintage και μοντέρνα φωτιστικά έρχονται να γλυκάνουν το φυσικό φως που μπαίνει γενναία από τα παράθυρα, πίνακες με όμορφες κυρίες και βάζα με φρέσκα λουλούδια δημιουργούν μια ιδιαίτερα οικεία ατμόσφαιρα που ξυπνά θύμησες. 

Όλες αυτές οι επιλογές, φυσικά, δεν είναι τυχαίες, καθώς σε αυτό το χορό παλιού και καινούργιου κινείται και το ύφος του φαγητού. Ο Γιάννης Σολάκης, ένας από τους πλέον καταξιωμένους chef, παρουσιάζει τη δική του οπτική γωνία για την ελληνική κουζίνα και επιστρέφει, με διάθεση ανανέωσης, στα γνωστά πιάτα των παλιών αστικών εστιατορίων και των σπιτικών κυριακάτικων τραπεζιών. Μία «σύγχρονη ελληνική κουζίνα που κοιτάζει πίσω», όπως λέει και ο ίδιος, καθώς είναι αλήθεια ότι όποιος ξεχνά τις ρίζες του, πολλές φορές χάνει τελικά τον προορισμό του.  

Η βελούδινη ταραμοσαλάτα με νότες ούζου και αμύγδαλο, το τραγανό χούμους με ρόδι και η twisted αθηναϊκή με μαριναρισμένο ελαφρόπαστο λαβράκι, αποτυπώνουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Παράλληλα, η σαλάτα με φακές, κινόα και παλαμίδα ή τα τραγανά noodles με ένα οξύ και γλυκό dressing φέρνουν μοντέρνες νότες στο μενού και σε επαναφέρουν στην πιο σύγχρονη εκδοχή της γαστρονομίας.

Δεν γίνεται να εγκαταλείψεις την Μεγάλη αυτή Κυρία αν δεν δοκιμάσεις το καπνιστό χταπόδι με μελιτζανοσάλατα και μαρμελάδα ντομάτας, τις γαρίδες με σάλσα ντομάτας και φέτα (όπως τις έφτιαχνε η μαμά) και το αρνάκι με κουσκούς, βερίκοκο και καυτερή σάλτσα. Στα επιδόρπια, must είναι ο «πειραγμένος» μπακλαβάς με παγωτό γιαούρτι και μέλι. Σε αυτό το γευστικό ταξίδι σε συνοδεύει μία λίστα με περισσότερες από 100 ετικέτες (ελληνικών κυρίως) κρασιών. 

Με δεδομένο λοιπόν ότι ως urban lover και ντελικάτος foodie είσαι έτοιμος να ξανασυστηθείς με το παλιό και γνώριμο, το Grande Dame είναι η επιλογή σου στο κέντρο της Αθήνας. Σε περιμένει να ανακαλύψεις νέους γευστικούς συνδυασμούς και γαστρονομικές εκπλήξεις. Και εξάλλου, μην ξεχνάς, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε μία κυρία να περιμένει… 

Grande Dame Athenian Tavern
Νίκης 46, Σύνταγμα, τηλ. 6936060481
grandedame.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Χαλάνδρι: Η πιο ενδιαφέρουσα πιάτσα στα βόρεια

Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την...

«Μαμαδίσιες νοστιμιές»: Πού θα βρεις τα καλύτερα μαγειρευτά στην Αθήνα

Το μαγειρευτό φαγητό ισούται με συναίσθημα. Με μνήμες. Με σωστή και υγιεινή θρέψη. Θρέψη από αυτές που ζεσταίνουν τα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot