spot_img

Grande Dame Athenian Tavern: Φινετσάτη, γνώριμη γαστρονομία στη Νίκης

γράφει η Αλίκη Θώμου

Αν νοσταλγείς την παλιά αστική Αθήνα, εμπιστεύεσαι τις γεύσεις που σε μεγάλωσαν αλλά έχεις την περιέργεια να τις δοκιμάσεις και αλλιώς, μία Μεγάλη Κυρία σε περιμένει στην οδό Νίκης, για να σου δείξει ότι το χθες και το σήμερα μπορούν να χορέψουν το πιο καθηλωτικό βαλς. 

Το ισόγειο ενός ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου, που κάποτε ήταν πανδοχείο και αργότερα ταβέρνα, ανακαινίστηκε και απέκτησε το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στα τρία δωμάτια του εστιατορίου σε κερδίζουν αμέσως τα ζεστά τους χρώματα. Αρχοντικά ξύλινα τραπέζια απλώνονται πάνω στα πλακάκια του προηγούμενου αιώνα, vintage και μοντέρνα φωτιστικά έρχονται να γλυκάνουν το φυσικό φως που μπαίνει γενναία από τα παράθυρα, πίνακες με όμορφες κυρίες και βάζα με φρέσκα λουλούδια δημιουργούν μια ιδιαίτερα οικεία ατμόσφαιρα που ξυπνά θύμησες. 

Όλες αυτές οι επιλογές, φυσικά, δεν είναι τυχαίες, καθώς σε αυτό το χορό παλιού και καινούργιου κινείται και το ύφος του φαγητού. Ο Γιάννης Σολάκης, ένας από τους πλέον καταξιωμένους chef, παρουσιάζει τη δική του οπτική γωνία για την ελληνική κουζίνα και επιστρέφει, με διάθεση ανανέωσης, στα γνωστά πιάτα των παλιών αστικών εστιατορίων και των σπιτικών κυριακάτικων τραπεζιών. Μία «σύγχρονη ελληνική κουζίνα που κοιτάζει πίσω», όπως λέει και ο ίδιος, καθώς είναι αλήθεια ότι όποιος ξεχνά τις ρίζες του, πολλές φορές χάνει τελικά τον προορισμό του.  

Η βελούδινη ταραμοσαλάτα με νότες ούζου και αμύγδαλο, το τραγανό χούμους με ρόδι και η twisted αθηναϊκή με μαριναρισμένο ελαφρόπαστο λαβράκι, αποτυπώνουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Παράλληλα, η σαλάτα με φακές, κινόα και παλαμίδα ή τα τραγανά noodles με ένα οξύ και γλυκό dressing φέρνουν μοντέρνες νότες στο μενού και σε επαναφέρουν στην πιο σύγχρονη εκδοχή της γαστρονομίας.

Δεν γίνεται να εγκαταλείψεις την Μεγάλη αυτή Κυρία αν δεν δοκιμάσεις το καπνιστό χταπόδι με μελιτζανοσάλατα και μαρμελάδα ντομάτας, τις γαρίδες με σάλσα ντομάτας και φέτα (όπως τις έφτιαχνε η μαμά) και το αρνάκι με κουσκούς, βερίκοκο και καυτερή σάλτσα. Στα επιδόρπια, must είναι ο «πειραγμένος» μπακλαβάς με παγωτό γιαούρτι και μέλι. Σε αυτό το γευστικό ταξίδι σε συνοδεύει μία λίστα με περισσότερες από 100 ετικέτες (ελληνικών κυρίως) κρασιών. 

Με δεδομένο λοιπόν ότι ως urban lover και ντελικάτος foodie είσαι έτοιμος να ξανασυστηθείς με το παλιό και γνώριμο, το Grande Dame είναι η επιλογή σου στο κέντρο της Αθήνας. Σε περιμένει να ανακαλύψεις νέους γευστικούς συνδυασμούς και γαστρονομικές εκπλήξεις. Και εξάλλου, μην ξεχνάς, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε μία κυρία να περιμένει… 

Grande Dame Athenian Tavern
Νίκης 46, Σύνταγμα, τηλ. 6936060481
grandedame.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Βόλτα στα Μελίσσια: 8 λόγοι για να τα επισκεφθείς (ξανά και ξανά)

Κατά την αρχαιότητα τα Μελίσσια ήταν αγροτική περιοχή που υπαγόταν στα διοικητικά όρια του αρχαίου Δήμου Αθμόνων. Οι εκτάσεις...

8 εστιατόρια στην Αθήνα που μιλούν… άπταιστα ιταλικά (+8 iconic πιάτα από 8 περιοχές της Ιταλίας)

Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει σε πλούσιες μακαρονάδες και πίτσες. Και όχι άδικα, αφού...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot