spot_img

ΦΟΙΝΟ: Ένα μπιστρό-κόσμημα στην Καλαμάτα

Το εστιατόριο «Φοίνο», άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, με το όνομα του να είναι  ένα λογοπαίγνιο που πηγάζει από τις λέξεις Φαγητό και Οίνος. Απέναντι από τον μεγαλοπρεπή ναό της Υπαπαντής, θα δεις ένα ψηλοτάβανο μαγαζί, με μεγάλες τζαμαρίες, φωτεινό, ευρύχωρο, με ευρωπαϊκό αέρα που αμέσως σε κερδίζει και σου δημιουργεί μια γλυκιά, ρομαντική διάθεση. 

Ο chef Γιώργος Χωραΐτης και η Δήμητρα Πουλοπούλου γνωρίστηκαν ενώ δούλευαν στο εστιατόριο MAZI στο Notting Hill και αποφάσισαν, γυρνώντας στη γενέτειρα τους, τη Μεσσηνία, να ανοίξουν έναν χώρο που και στους ίδιους έλειπε από την Καλαμάτα. Είναι πολύ επιλεκτικοί και αυστηροί με την πρώτη ύλη, καθώς θέλουν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο βιολογικά ελληνικά προϊόντα. Το κρέας έρχεται κυρίως από την Τρίπολη και την Εύβοια, αλλά και από μικρούς παραγωγούς της Μεσσηνίας. Τα λαχανικά είναι οσο το δυνατόν περισσότερο από την περιοχή και την ευρύτερη Πελοπόννησο, κάποια ζαρζαβατικά φυτεύονται στα χωράφια του πατέρα του Γιώργου, πάντα στην εποχή τους.

Αν είσαι οινόφιλος, η λίστα με τα κρασιά είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ξεπερνά τις 200 ετικέτες. Το Φοίνο, διαθέτει μια πολύ προσεγμένη κάβα, φτιαγμένη με την γνώση και την αγάπη της Δήμητρας, με έμφαση στον Πελοποννησιακό αμπελώνα, που ενώ είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, είναι ακόμα σχετικά ανεξερευνητος , με κρυμμένα διαμαντάκια που περιμενουν να τ’ ανακαλύψεις. Με τις πολλές επιλογές σε ψαγμένες ετικέτες που προσφέρει  σε ποτήρι, μπορείς να συνδυάσεις το κάθε πιάτο με διαφορετικό κρασί, χωρίς να είναι απαγορευτικό το κόστος.

Δεν μπορώ να μη σου μιλήσω για το ψωμί του Φοίνου: Οι μυρωδιές της ζύμης  που έχει ωριμάσει στωικά και ψήνεται στο μαντέμι, είναι συγκλονιστικό. Τα  προζυμένια ψωμιά που φτιάχνονται από την αρχή στο εστιατόριο, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ελαιόλαδο από τους οικογενειακους ελαιώνες του Γιώργου από το Κουτσουβέρι Μεσσηνίας, είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις.  

Κάποια από τα signature πιάτα που πρεπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε, είναι ο λαχταριστός ταραμάς τους, η σαλάτα στο μαντεμι με ντόπια μυτζήθρα , το μοσχάρι Τατάκι με πετιμέζι και σπαράγγια και  η ρεβυθάδα με γαρίδες και κάρυ. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις γλυκό! Φρέσκο τιραμισού, ζεστό γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι fondant ή  ανάλαφρο λεμόνι με μαρέγκα, θα κλείσουν υπέροχα το γεύμα σου!

Φοίνο Food & Wine
Υπαπαντής 35, Καλαμάτα, τηλ. 6940886536
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αθήνα, η πόλη του street food & οι κορυφαίοι πρεσβευτές του

Το street food είναι το πιο χαρούμενο κάλεσμα του καλοκαιριού: είναι κοινωνικό, αφού συγκεντρώνει όλους τους προσκυνητές του στο...

Μαύρισμα όλο τον χρόνο: Τα καλύτερα solarium στην Αθήνα

Τέλειο μαύρισμα που διαρκεί. Παλιά ήταν ένας μύθος, τώρα μια πραγματικότητα που μπορείς να αποκτήσεις σ'ένα (άνετο) tanning bed....

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot