spot_img

Οι μαγικές γεύσεις του θαλασσινού νερού στον Καραβίδα, στη Νέα Ιωνία

Το να καταφέρεις να κάνεις ένα όνειρο πραγματικότητα είναι ευλογία! Όταν όμως το όνειρό σου γίνεται σημείο αναφοράς και πόλος έλξης, τότε μιλάμε για ένα μικρό θαύμα.

Σε ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα σημεία της Νέας Ιωνίας, από εκείνα που ακόμα κρατάνε μια γεύση «αστικής εξοχής» και παλιάς γειτονιάς, εδώ και 25 σχεδόν χρόνια ο γνωστός « ΚαραβΙδας», σκορπάει απλόχερα τις θαυμαστές γεύσεις του, έλκοντας πιστούς από όλο το λεκανοπέδιο. Στο τιμόνι, ο κύριος Σπύρος, έχοντας ως εφόδιο την πολυετή πείρα του σε διάφορα εστιατόρια, έπλευσε με μεράκι προς ένα όνειρο ετών. Πολύτιμοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, η σύζυγος του, κυρία Ειρήνη που έχει αναλάβει την επιμέλεια της κουζίνας και οι τρεις γιοι τους, που επιμελούνται τον μπουφέ και την επίβλεψη της σάλας του καταστήματος, αλλά και των πελατών. 

Μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση, όχι μόνο στη σύνθεση αλλά και στη φιλοσοφία, καθώς η φιλοξενία που απολαμβάνεις στον Καραβίδα είναι γεμάτη από τη φροντίδα που θα απολάμβανες σε ένα παραδοσιακά οικογενειακό τραπέζι. Καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, φρέσκα λαχανικά, ψαρικά, θαλασσινά αλλά και κρεατικά, μετουσιώνονται με αμέριστη προσοχή, έμπνευση και μαεστρία σε απαράμιλλης νοστιμιάς εδέσματα.

Περιβάλλον που εκπέμπει αβίαστα ένα ανεπιτήδευτα comfort πνεύμα, σου επιτρέπει να ευχαριστηθείς γεύση αλλά και περιποίηση σε όλα τα επίπεδα. Ο κατάλογος απευθύνεται με μεγάλη λεπτότητα σε όλα τα βαλάντια και έτσι καθημερινά – εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες – υπάρχει μια καθιερωμένη προσφορά-θεσμός που περιλαμβάνει ένα πολύ προσεγμένο μενού 2 ατόμων με συνολικό κόστος, μόλις 34€. Το μενού περιλαμβάνει 2 κυρίως πιάτα, 1 ορεκτικό, 1 σαλάτα και 2 γλυκά σε διάφορες παραλλαγες, ανάλογα με το τι τραβάει η ψυχή σου.

Όλη η υδάτινη πεμπτουσία προσέρχεται στο τραπέζι σου, με πιάτα που αναδύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας. Εδώ θα βρεις κάθε λογής ψάρι, που μαγειρεύεται ιδανικά, ανάλογα με το μέγεθος του. Σαρδέλα ψητή (παντρεμένη ή ανύπαντρη), μαρίδα, γαύρος ψητός ή μαρινάτος,, αθερίνα. Ολόφρεσκα μπαρμπούνια, κουτσομούρες και μπακαλιαράκια, αλλά και εκλεκτές συναγρίδες, φαγκριά, στήρες και πειρασμοί όπως ροφοί, σφυρίδες, σκορπίνες και σαργοί, όλα ζουμερά και καλοψημένα.

Η κρύα κουζίνα περιλαμβάνει φρέσκιες άλλα και βραστές σαλάτες, φτιαγμένες την ίδια μέρα, από τα καλύτερα λαχανικά που μπαίνουν ολόφρεσκα στην κουζίνα, κατευθείαν από την αγορά. Εξαιρετική επιλογή, που δεν πρέπει να χάσεις, η ψαγμένη σαλάτα «Καραβίδας» με καπνιστό σολομό, σουρίμι αστακού, κάπαρη και σως μουστάρδας , ενώ οι λάτρεις της παράδοσης θα εκτιμήσουν δεόντως την Πολίτικη σαλάτα (Βοσπόρου) με λάχανο, καρότο, σέλινο αλλά και δυνατή δόση σκόρδου.

Καλύτερη εισαγωγή για ένα υπέροχο φαγοπότι είναι, δίχως δεύτερη σκέψη τα ορεκτικά. Καθώς περιμένεις τα πολλά υποσχόμενα κυρίως, την μυρωδάτη παρέλαση τους κάνουν πατατούλες τηγανητές και κολοκυθάκια κομμένα στο χέρι, η παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, και ευωδιαστά μύδια ή γαρίδες σαγανάκι, ενώ η καβουροσαλάτα σε τέλεια γευστική ισορροπία σου ανοίγει την όρεξη για τη συνέχεια.

Η ολόφρεσκη καραβίδα του Βόρειου Ευβοϊκού και η φρέσκια γαρίδα Γάμπαρη Αμβρακικού, αλμυροί κι αλίπαστοι μεζέδες, όπως τσιροσαλάτα, λακέρδα και μπακαλιάρος καπνιστός παντρεύονται τέλεια με ουζάκι ή βαρελίσια μπύρα που σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι. Το σπιτικό τσίπουρο το οποίο παράγεται από την οικογένεια Καραβίδα στο Πολυστάφυλο Πρεβέζης, γίνεται καθημερινά ανάρπαστο και έχει συνοδεύσει άπειρα γλέντια!

Στο υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον, κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, την τιμητική τους έχουν μικρές και μεγάλες ποικιλίες θαλασσινών, σκέτα ποιήματα σε όψη και γεύση, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας κρεατικά αν θες να πας κόντρα στο ρεύμα. Παραδοσιακά πιάτα όπως σουπιές κρασάτες, ή στα κάρβουνα, κονταροχτυπιόυνται σε ζήτηση με νέες συνταγές σπαγγέτι, λιγκουίνι ή ρυζότο με γαρίδες, καραβίδες, αστακό ή και θαλασσινά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κριθαρότο με γαρίδες ή με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές), το οποίο σερβίρεται ανακατεμένο με ψιλοκομμένο καρότο, κολοκύθι, παρμεζάνα αλλά και σάλτσα μόνο από φρέσκιες ντομάτες, είναι ένα γευστικό αριστούργημα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις.

Στον επίλογο, πώς γίνεται να αποφάς χωρίς να γλυκαθείς; Ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η παράδοση, όπως ραβανί, κανταΐφι, καρυδόπιτα και καταπληκτικός κορμός σοκολάτας με παγωτό, καμωμένα με τα καλύτερα υλικά και σερβιρισμένα με αγάπη. Για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχει και γιαούρτι με μέλι ή γλυκά του κουταλιού και κάποιες νηστίσιμες μέρες και χαλβάς σιμιγδαλένιος.

Στην ήρεμη γωνία της Δερμιδεσίου, πέραν των προσεγμένων γεύσεων, η απαλή μουσική και το φιλικό περιβάλλον του Καραβίδα, προσφέρουν το πιο ιδανικό κλίμα για να νιώσεις πραγματικά πλήρης. Όμορφοι στο μέσα τους άνθρωποι με καθαρό βλέμμα και ζεστή ψυχή θα σε περιποιηθούν σαν να είσαι κάτι παραπάνω από φιλοξενούμενος. Και ακριβώς αυτά τα ατόφια στοιχεία είναι που κάνουν αυτό το μέρος τόσο ξεχωριστό και αγαπητό. Αν μια φορά χαρείς την εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως την αναζητάς ξανά και ξανά.

Καραβίδας
Δεμιρδεσίου 89, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102714585
www.karavidas.gr | Facebook Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας

IceRoll Γιαννιτσοπούλου 2, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ. 2108945009   .  Πρωτοακούσαμε γι'αυτό το φθινόπωρο του 2017 και το πρωτογνωρίσαμε στο φετινό Athens Food...

Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά,...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot