spot_img
More

    Γαλακτομπούρεκο… με άρωμα τρυφερής ανάμνησης από «Το Πρώτο» 

    Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί

    Αν τα οικογενειακά τραπέζια της παιδικής σου ηλικίας – κάποιες νωχελικές Κυριακές που μόλις είχαν ξεκινήσει τα πρώτα κρύα – είχαν άρωμα και γεύση, αυτό ήταν σίγουρα από ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο. 

    Η προέλευσή του μπορεί να εντοπιστεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου πιθανότατα εξελίχθηκε από το τουρκικό πιάτο γνωστό ως güllaç. Με τα χρόνια όμως εμείς οι Έλληνες, το τελειοποιήσαμε αυτό το γλυκό, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

    Για κάποιους ανθρώπους μάλιστα, η συνταγή του πάντα πετυχημένου γαλακτομπούρεκου είναι κυριολεκτικά κληρονομιά, αφού έχει περάσει από γενιά σε γενιά με την ευχή να μην ξεχαστεί ποτέ η αυθεντικότητα του. Ανάμεσά τους, η οικογένεια Κροκίδα, που έχει αποκωδικοποιήσει κάθε μικρή λεπτομέρεια της παρασκευής του, προσφέροντας το στην καλύτερη του εκδοχή, με αφράτη κρέμα, τραγανό φύλλο και υπέροχο σιρόπιασμα, ολόφρεσκο με το πιο βουτυρένιο άρωμα που όπως όλοι λένε κατακλύζει με την λεπτή του μυρωδιά ολόκληρη τη γειτονιά και σου ασκεί έντονη έλξη που σε οδηγεί χωρίς καμία αντίσταση στο κατώφλι του.

    «Το Πρώτο», άνοιξε τις πόρτες του πρώτη φορά στα Νότια Προάστια πριν από περίπου 50 χρόνια, στο Ελληνικό στη Γούναρη 4 συγκεκριμένα, όπου και παραμένει το πρώτο «Του Πρώτου». Η αρχή έγινε από τον πατέρα της οικογένειας, τον κύριο Αγγελή Κροκίδα, ενώ ήδη από την «γέννηση του», η «αλήθεια» του μαγαζιού ήταν και παραμένει το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό. Το γαλακτομπούρεκο τους προέρχεται από αυθεντική συνταγή του κύριου Αγγελή, η οποία με μικρές αλλά στρατηγικές τροποποιήσεις έγινε πιο περιζήτητη από ποτέ. 

    Όπως καταλαβαίνεις μόνο τυχαία δεν είναι η ζήτηση του γαλακτομπούρεκου στη Γούναρη 4 στο Ελληνικό, αφού μόνο εδώ θα βρεις αυτή την πλούσια κρέμα που αχνίζει μπροστά στα μάτια σου για να γεμίσει το φύλλο που δεν θα σε λιγώσει ποτέ και που παραμένει τραγανό. Με όλα αυτά, σίγουρα θα σου γεννηθεί περιέργεια και για τον μπακλαβά, για καρυδόπιτα του ονείρου, ραβανί, κανταΐφι, ζεστό ρυζόγαλο φούρνου και όλα τους θα σου ξυπνήσουν μία διαφορετική παιδική χαρά που μπορεί και να είχες λησμονήσει μέχρι τώρα. 

    Κανένα από τα γλυκά που θα δοκιμάσεις στο Πρώτο δεν έχει τυχαία αυτή τη γνώριμη μαμαδίσια πινελιά. Η παράδοση του μαγαζιού στη γεύση εξυψώνει τα αγνά, ελληνικά προϊόντα και την υψηλή ποιότητα που εξαρχής δεν ήταν διαπραγματεύσιμη και παραμένει έτσι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όσοι δοκιμάσουν, ό,τι και να δοκιμάσουν, επιστρέφουν πάντα εκεί.

    Το Πρώτο
    Γούναρη 4, Ελληνικό, τηλ. 2109613580
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν μαγικές στιγμές που σου υπενθυμίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Ιστορίες με αλεύρι, μαγιά και προζύμι

    Είναι απίστευτη αυτή η γλυκιά θαλπωρή που μας κάνει να αισθανόμαστε η μυρωδιά ενός φρέσκου ψωμιού που μόλις έχει...

    Brunch: Η συνήθεια που έγινε λατρεία στην Αθήνα

    Όταν μιλάμε για brunch, υπάρχουν δύο κατηγορίες φανατικών οπαδών: εκείνοι που το απολαμβάνουν κι εκείνοι που το παρασκευάζουν. Το...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot