Τη χάρη, την ποικιλομορφία της φύσης και τη μοναδική εναλλαγή εικόνων όπως θα τη βρεις στην Καλαμάτα δεν θα τη βρεις πουθενά αλλού. Τόπος ευλογημένος, η Καλαμάτα ξυπνά πάνω στα 3 χιλιόμετρα της παραλίας της, κάτω από την επιβλητική σκιά του βουνού Καλάθι. Τα καΐκια ξεφορτώνουν την ημερήσια αλιεία, τη στιγμή που κόσμος πηγαινοέρχεται στη μαρίνα και στα καφέ, ψηλά επιβλητικό και ξεχωριστό το Φράγκικο Κάστρο, λίγο πιο πέρα η γαλήνη του Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Και κάπου εκεί στο κέντρο, η νεοκλασική ομορφιά της Κεντρικής πλατείας, το ιστορικό κέντρο, ένας επίγειος παράδεισος, αρκετά ήρεμος και ταυτόχρονα τόσο ζωντανός, ικανός να σε σαγηνεύσει άνευ αντιστάσεων από την πρώτη σου, κιόλας, επίσκεψη. Η Καλαμάτα είναι μια ζωντανή αρχιτεκτονική διατριβή: Η φυσιογνωμία της έχει όλα τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα (γερμανικός κλασικισμός, ιταλική αναγέννηση, art nouveau κ.ά.), η πόλη έχει τα πιο όμορφα διατηρητέα, μια ιστορία που ξετυλίγεται στενάκι-στενάκι μπροστά στα μάτια σου.
Συνεχίζοντας λίγο ακόμη φτάνεις στο πανέμορφο κάστρο της πόλης. Σε αυτό το λόφο ο μυθολογικός ήρωας Φάρις, κατασκεύασε την Ακρόπολη της Φαραί, όπως ήταν και το αρχαίο όνομα της Καλαμάτας. Τον 6ο αι. μ.Χ., πάνω στα αρχαία ερείπια χτίστηκε χριστιανικός ναός. Η ανακατασκευή του, από έναν φράγκο πρίγκιπα τον 13ο αι του έδωσε κατά την κύριο λόγο τη μορφή που έχει σήμερα. Η κεντρική αγορά της – ξακουστή – φιλοξενεί λαχανικά, μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, όλους τους θησαυρούς της Μεσσηνιακής γης, «άλφα» ποιότητας, αξίζει να πάρεις πεσκέσια για το δρόμο του γυρισμού.
Τα αξιοθέατα άπειρα, Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το σύμβολο της πόλης, είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία που κτίστηκε στα μέσα 11ου αιώνα με τοιχογραφίες που σώζονται από τότε. Η συγκεκριμένη εκκλησία απεικονιζόταν στην όψη του χαρτονομίσματος των 5 χιλιάδων δραχμών που κυκλοφόρησε το 1984, δίπλα στη μορφή του Θ. Κολοκοτρώνη. Μετά είναι ο Εκθεσιακός Χώρος «Μαρία Κάλλας» με 7 γνήσια αντίγραφα επιστολών του προσωπικού αρχείου της εμβληματικής σοπράνο, καθώς και γνήσιες φωτογραφίες από τη ζωή της.
Η πόλη φέρει μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας, το οποίο φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων από διάφορες ιστορικές περιόδους, η Δημοτική Πινακοθήκη και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με περίπου 500 εκθέματα αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζει εκθέματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.
Ζωντανή, δημιουργική, νεανική, η Καλαμάτα δεν επαναπαύτηκε ποτέ στο παρελθόν ή τον τεράστιο αγροτικό, εμπορικό και θαλασσινό της πλούτο. Τα μαγαζιά της είναι εφάμιλλα – αν όχι ακόμη και καλύτερα – από αυτά της Αθήνας, με πλήθος προτάσεων ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη-επισκέπτη. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, αυτό θα υπογραμμιστεί με το 2ο Messinia Forum στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 με επίκεντρο την Εστίαση, τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Πάνω από 40 ομιλητές, 7 θεματικοί κύκλοι, με κεντρικό θέμα: νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ενημέρωση γύρω από τα σημαντικά ζητήματα τρεχουσών αλλά και αναδυόμενων ψηφιακών προκλήσεων. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του ΣΕΜ, τον κύριο Ιωάννη Κολοβό, χρόνια επιχειρηματία στην πόλη. «Πρόκειται για μια τεράστια δράση με στόχο την εξέλιξη και την ανάδειξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, την περαιτέρω ανάπτυξη της εστίασης και του τουριστικού προϊόντος, την ενθάρρυνση και ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη συνεργιών, συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών καθώς και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, όπως η πλατφόρμα που θα παρουσιάσουμε και στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να κλείσει τραπέζια στα μαγαζιά μας, εμπειρίες στην περιοχή, γευσιγνωσίες, πεζοπορίες, θαλάσσιες εκδρομές και πολλά ακόμη».
Στο Forum θα συμμετέχουν και θα συνομιλήσουν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής, οι Πανεπιστημιακοί κ. Δημήτριος Μπούχαλης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Σωτήρης Βαρελάς, o διεθνής δικηγόρος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Ορέστης Ομράν, οι αθλητές κ. Μιχάλης Ζαμπίδης, κ. Αλβέρτης Φραγκίσκος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κα Αθανασία Τσουμελέκα, οι chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, κ. Νίκος Φωτιάδης, κα Ντίνα Νικολάου, κα Ελένη Ψυχούλη.
Μέχρι να δώσουμε ραντεβού στο Μέγαρο Χορού, αυτό το πολλά υποσχόμενο Σαββατοκύριακο στα μέσα του Απρίλη, σου παρουσιάζουμε τις δικές μας προτάσεις: