Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά, ο εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη είναι αναρίθμητα. Από τις πιο δυνατές στιγμές αυθεντικής απλότητας στο φαγητό είναι η ευωδιά των φρέσκων μπαρμπουνιών – που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και έρχονται στο τραπέζι χρυσοκόκκινα, τραγανά και ζουμερά.
Το ψάρι είναι σύμβολο. Σύμβολο του παντοτινού καλοκαιριού, της θάλασσας, των νησιών. Ξυπνάει μνήμες από διακοπές, παραθαλάσσια ταβερνάκια, χαρές, μονιασμένους συντράπεζους. Για τους νησιώτες είναι η ζωή η ίδια, τα παραγάδια, το αρχέγονο θαλασσινό κυνήγι.
Οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές το αναδεικνύουν γευστικά με σεβασμό στη βελούδινη σάρκα του (βλ. sushi), το κάνουν σούπα, φρικασέ, το ψήνουν στο χυμό του, στα κάρβουνα, στο τηγάνι. Όπως και να το απολαύσουμε, ως μεζέ με το ουζάκι ή δροσερή ρετσίνα, ή ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με καλό κρασί, το ψάρι είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και αναντίρρητα ένα γευστικότατο προϊόν. Αυτές είναι οι προτάσεις μας.