spot_imgspot_imgspot_img

Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

+1 στην Σαλαμίνα!

Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά, ο εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη είναι αναρίθμητα. Από τις πιο δυνατές στιγμές αυθεντικής απλότητας στο φαγητό είναι η ευωδιά των φρέσκων μπαρμπουνιών – που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και έρχονται στο τραπέζι χρυσοκόκκινα, τραγανά και ζουμερά. 

Το ψάρι είναι σύμβολο. Σύμβολο του παντοτινού καλοκαιριού, της θάλασσας, των νησιών. Ξυπνάει μνήμες από διακοπές, παραθαλάσσια ταβερνάκια, χαρές, μονιασμένους συντράπεζους. Για τους νησιώτες είναι η ζωή η ίδια, τα παραγάδια, το αρχέγονο θαλασσινό κυνήγι. 

Οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές το αναδεικνύουν γευστικά με σεβασμό στη βελούδινη σάρκα του (βλ. sushi), το κάνουν σούπα, φρικασέ, το ψήνουν στο χυμό του, στα κάρβουνα, στο τηγάνι. Όπως και να το απολαύσουμε, ως μεζέ με το ουζάκι ή δροσερή ρετσίνα, ή ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με καλό κρασί, το ψάρι είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και αναντίρρητα ένα γευστικότατο προϊόν. Αυτές είναι οι προτάσεις μας.

Μικρές Κυκλάδες: Το νέο κεφάλαιο στην γκουρμέ ψαροφαγία, στην Κηφισιά

Μοιάζει να βγήκε από μεγάλο γιοτ η σάλα με το εντυπωσιακό πλισέ ταβάνι, τις ναυτικές αναφορές στον διάκοσμο και την δυνατότητα για private dining. Το εστιατόριο που άνοιξε τον δρόμο στην προσιτή ψαροφαγία, μέσα από μια ιστορία που ξεκινάει από τη Σχοινούσα, συνεχίζει στην Ηλιούπολη - και στο «αδερφάκι» της ιδίας οικογενείας «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» στον Καρέα - εδώ τα δίνει όλα στις τεχνικές και τη φρεσκάδα, σερβίρει σεβίτσε και ταρτάρ χωρίς να απαρνιέται τη χάρη μιας πλούσιας, θρεπτικής ψαρόσουπας.  Εδώ οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες του Αιγαίου μετουσιώνονται σε ευφάνταστα πιάτα θαλασσινών και ψαριών σε...

Μικρές Κυκλάδες: Η διαχρονική αξία στο ψάρι, στην Ηλιούπολη

Συνήθως όταν ακούμε για Μικρές Κυκλάδες το μυαλό ταξιδεύει αυτόματα στα γραφικά σοκάκια, τις αμμώδεις παραλίες και προπαντώς στη μοναδική αύρα που ξεχειλίζει από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς, της Δονούσας ή των Κουφονησίων. Μια αύρα, που από το 2005 έχει ρίξει κάβο όχι σε κάποια άλλη γραφική γωνιά του Αιγαίου, αλλά στην… Ηλιούπολη! Με τον κάβο αυτή τη φορά να μην είναι ναυτικός αλλά γευστικός, οι Μικρές Κυκλάδες όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν ιωδιούχα απόλαυση και ωραία ψαρογαστρονομία, όπως λίγα - μετρημένα στα δάχτυλα - εστιατόρια στην Αθήνα. Η ιστορία τους είναι λίγο-πολύ γνωστή: Ο Αντώνης Κωβαίος...

Labros restaurant: Ένα κορυφαίο εστιατόριο ψαρικών, που γράφει ιστορία από το 1889!

Το Labros Restaurant στην λίμνη της Βουλιαγμένης, γράφει ιστορία από το 1889 καθώς αποτελούσε από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Σήμερα, το ίδιο εστιατόριο στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την μαρμάρινη πλάκα που μαρτυρεί την μακροχρόνια ιστορία του να κοσμεί την σάλα, το Labros Restaurant εξακολουθεί να αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό των προαστίων της Αθήνας.  Χαρίζοντας στους επισκέπτες του την πιο όμορφη θέα, και μια ατμόσφαιρα που ξεχωρίζει τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό του χώρο, το Labros Restaurant έχει ως σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση. Με προτεραιότητα την...

Σχίνος μπιστρό: Ένα λαμπρό κεφάλαιο στην αθηναϊκή γαστρονομία

Απολαυστικές ασκήσεις γευστικής αρμονίας ανάμεσα στα διαλεκτά κρασιά και τις σπεσιαλιτέ του Κωνσταντίνου Λαλαούνη Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη των τελευταίων χρόνων είναι ο εκδημοκρατισμός της γαστρονομίας, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού και κάνει αυτό που θα λέγαμε τις γκουρμέ προτάσεις προσιτές σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Ένα τέτοιο εστιατόριο είναι ο Σχίνος.  Εδώ η εποχικότητα σμίγει με τις πιο σύγχρονες τεχνικές κι η έμπνευση βρίσκει υπέροχα μονοπάτια συνδυασμών υλικών και υφών, για ένα άρτιο και αψεγάδιαστο γευστικό αποτύπωμα. Κι όλα αυτά τα απίστευτα, σε απίστευτα value for money τιμές, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα, την παρουσίαση, τον μικροπαραγωγό, την εξυπηρέτηση και...

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Γκουρμέ θαλασσογραφίες στον Βύρωνα

Όταν δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ του, θα συνειδητοποιήσεις ότι το κλισέ «ψάρι δίπλα στη θάλασσα» δεν είναι μονόδρομος. Εδώ θα το απολαύσεις με την πιο μεγαλειώδη θέα και το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, με ορίζοντα μέχρι τη θαλασσογραμμή του Πειραιά.  Συνώνυμο με το αγνό και το ολόφρεσκο, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες χαρτογραφεί νέα μήκη και πλάτη στην θαλασσινή γαστρονομία, με παραδοσιακές γνώριμες γεύσεις, αλλά και ωραίους νεωτερισμούς, όπως το ολοζώντανο» σεβίτσε από ψάρι ημέρας, ψημένο σε χυμό εσπεριδοειδών, με κόλιανδρο και κουμ ή το το κριθαρότο με γαρίδα Αμβρακικού σε μπισκ καραβίδας. Θα το εκτιμήσεις όμως και στην απλότητα μιας πεντανόστιμης Κυκλαδίτικης ψαρόσουπας,...

Οι μαγικές γεύσεις του θαλασσινού νερού στον Καραβίδα, στη Νέα Ιωνία

Το να καταφέρεις να κάνεις ένα όνειρο πραγματικότητα είναι ευλογία! Όταν όμως το όνειρό σου γίνεται σημείο αναφοράς και πόλος έλξης, τότε μιλάμε για ένα μικρό θαύμα. Σε ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα σημεία της Νέας Ιωνίας, από εκείνα που ακόμα κρατάνε μια γεύση «αστικής εξοχής» και παλιάς γειτονιάς, εδώ και 25 σχεδόν χρόνια ο γνωστός « ΚαραβΙδας», σκορπάει απλόχερα τις θαυμαστές γεύσεις του, έλκοντας πιστούς από όλο το λεκανοπέδιο. Στο τιμόνι, ο κύριος Σπύρος, έχοντας ως εφόδιο την πολυετή πείρα του σε διάφορα εστιατόρια, έπλευσε με μεράκι προς ένα όνειρο ετών. Πολύτιμοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό...

Μanu: Εκεί που η βιωσιμότητα συναντά τη θαλασσινή γαστρονομία

Σύμφωνα με έναν μύθο, σε ένα ήσυχο χωριό δίπλα σε ένα ποτάμι, ζούσε ένας ταπεινός ψαράς ονόματι Μanu. Μια μέρα, καθώς περίμενε υπομονετικά να γεμίσει το δίχτυ του με ψάρια, παρατήρησε ένα μικρό πλάσμα παγιδευμένο στα δίχτυα του — ένα όμορφο ψάρι που πάλευε να απελευθερωθεί. Συμπονετικός όπως ήταν ο Manu άφησε προσεκτικά το ψάρι πίσω στο ποτάμι, βάζοντάς το στο δρόμο του για άλλη μια φορά. Τα χρόνια πέρασαν και ο Manu συνέχισε τη ζωή του δίπλα στο ποτάμι, ψαρεύοντας με ευγνωμοσύνη για την αφθονία που παρείχε. Έπειτα, μια θυελλώδη νύχτα, o Manu βρέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο. Τα νερά...

Πεζούλας: Ιστορικός και ανανεωμένος, συνεχίζει δυνατά το μπάρκο της καλής ψαροφαγίας στις Τζιτζιφιές

Από το καλωσόρισμα κιόλας, νιώθεις πως εδώ, θα σε νταντέψουν. Ή με άλλα λόγια πως θα σου φερθούν ιπποτικά, όπως φερόντουσαν πριν πολλές δεκαετίες ο παππούς Παναγιώτης Πεζούλας και η γιαγιά Παναγιώτα στους αναβάτες και επισκέπτες τους από τον ιππόδρόμο, που μεσουράνησε εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Πεζούλας από το 1951 κι έκτοτε, σταθερός στις επάλξεις, σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο κι ευειδές βγάζει η θάλασσα, πάντα εξελισσόμενος και πάντα στην αιχμή των γαστρονομικών εξελίξεων, χωρίς να χάνει ποτέ το κύτταρο της παράδοσης.  Σήμερα, η επιχείρηση έχει περιέλθει στα χέρια του ομώνυμου εγγονού του εμπνευστή της ανοιχτόκαρδης...

Θαλασσινή αύρα και δημιουργική ψαροφαγία στην Παπαλίνα στα Πετράλωνα

Η Αθήνα μπορεί πλέον να έχει αλλάξει πρόσωπο και ρυθμούς, ωστόσο κάποια σημεία της διατηρούν ακόμα μια παρελθοντική χροιά καθόλα γοητευτική. Εκεί γυρνάμε πάντα όταν γυρεύουμε αποσυμπίεση, αυθεντική καλοπέραση, αλλά και περιπλάνηση σε ανεξερεύνητα γευστικά μονοπάτια. Στην πλατεία Ελπίδος στα Πετράλωνα, βρίσκεται ένα τέτοιο σημείο συνάντησης, για τους λάτρεις του ευοί ευάν και της γεύσης που πηγάζει από την παράδοση. Σαν πίνακας ζωγραφικής, η Παπαλίνα, απλώνει την ομορφιά της και σερβίρει πιάτα δημιουργικής ψαροφαγίας που με τη ραφιναρισμένη τους γοητεία μένουν αξέχαστα. Ένα περιβάλλον που σου φέρνει αμέσως στο νου καλοκαιράκι σε νησί, πάντα γεμάτο με χαρούμενα πρόσωπα που απολαμβάνουν αποστάγματα...

Ένας παράδεισος φρέσκου ψαριού και πεντανόστιμων θαλασσινών γεύσεων στη Σαλαμίνα

Αν είσαι λάτρης της θαλασσινής γαστρονομίας και ψάχνεις έναν value for money προορισμό κοντά στην Αθήνα για μονοήμερη βόλτα με την παρέα σου, αλλά και όχι μόνο, «Ο Κάκιας» σίγουρα θα σε ανταμείψει. Ο Νίκος Δημητριάδης, γνωστός και ως «Κάκιας» - συντομία του Νικάκιας όπως τον φώναζα οι συμμαθητές του στο δημοτικό - είναι ένας άνθρωπος γεμάτος μεράκι και αγάπη για τη θάλασσα. Σεβόμενος τους θησαυρούς που αυτή μας προσφέρει δημιούργησε μια ψαροταβέρνα μπροστά στη μεγάλη τη Σκάλα, στο λιμάνι της Σαλαμίνας που ως κύριο χαρακτηριστικό της έχει την προσοχή στην φρεσκάδα της πρώτης ύλης, καθώς τα περισσότερα υλικά που...

Βαρκούλες… η θάλασσα στο πιάτο, στη Νέα Ιωνία

Μια ψαροταβέρνα, με φήμη και θαλασσινές νοστιμιές που έχουν συγκινήσει πλήθος κόσμου - αξίζει να την επισκεφθείς: Εδώ θα βρεις τους πιο φρέσκους, αλλά και τους πιο ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες σε γκουρμέ περιτύλιγμα, θα ταξιδέψεις στην ελληνική παράδοση, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψεις μοναδικούς κι ευφάνταστους νεωτερισμούς. Σε μια ιστορική γειτονιά στη Νέα Ιωνία, με έντονο το μικρασιάτικο στοιχείο εκεί όπου έζησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα βρεις την ψαροταβέρνα – μεζεδοπωλείο Βαρκούλες, η οποία, να σημειωθεί, λειτουργεί εδώ και16 χρόνια και γεννήθηκε από την αγάπη των ιδιοκτητών της για το ψάρι. Ένας χώρος απλός, με λιτή και θαλασσινή διακόσμηση, τόσο όσο...

Mία «Λέσβος» στα Εξάρχεια

Κάτι από ούζο και γαζία θα έλεγες πως μυρίζεις πλησιάζοντας στη Λέσβο στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Κι ενώ είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ξαφνικά η ατμόσφαιρα αλλάζει, σαν να αλλάζουν και τα πρόσωπα...Σαν να αλλάζει κι η διάθεση… Σαν να αλλάζει κι ο αέρας και γίνεται νησιωτικός…  Σε μία εποχή που τα παλιά κλασσικά μεζεδοπωλεία και ουζερί αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν και οι  παρεΐστικες καταστάσεις γίνονται διπλά τραπέζια σε εστιατόρια διάσημων και βραβευμένων, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στη Λέσβο θα σε μεταφέρουν με το καλησπέρα, έστω και νοητά, στο νησί τους μία καλοκαιρινή βραδιά με ίσως λίγο...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings