spot_imgspot_imgspot_img

Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό του κρασιού και άλλοτε ως δικαιολογία για …οινοποσία!

Ξεκινώντας την περιπλάνηση μας να αναφερθούμε ότι το κρασί προέρχεται από τα οινοποιήσιμα σταφύλια. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στο πως διαχωρίζονται τα κρασιά και θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε μερικά πολύ γνωστά κρασιά.

Τα κρασιά μπορεί να είναι μίας ποικιλίας ή μείγματα ποικιλιών.

Τα κρασιά χωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους, την γεύση τους, την περιεκτικότητα τους σε διοξείδιο του άνθρακα κ.α.

  • Αναλόγως το χρώματος τους τα κρασιά χωρίζονται στους Λευκούς οίνους, στα Ερυθρά και στα Ροζέ
  • Αναλόγως με την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα μετά την ζύμωση σε Ξηρούς, Ημίγλυκους, Γλυκείς
  • Αναλόγως της περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αφρώδεις οίνοι

Αφρώδεις οίνοι όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στο μπουκάλι και έχει πίεση άνω των 3 bar και προέρχεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση.

Ημιαφρώδεις οίνοι όταν το διοξείδιο του άνθρακα στο μπουκάλι έχει πίεση 1 με 2,5 bar και προέρχεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση.

Ήσυχοι οίνοι όταν δεν εμφανίζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Συνήθως οι ετικέτες των κρασιών εκτός από την ποικιλία εξηγεί στον καταναλωτή για την γεύση και τον συνδυασμό του με φαγητά.

Τα κρασιά επίσης παίρνουν ονομασία προέλευσης μόνο αν καλλιεργούνται στην συγκεκριμένη περιοχή που υπάρχει το ΠΟΠ όπως για παράδειγμα στην Νεμέα με την ποικιλία Αγιωργίτικό και οι καλλιεργητικές τεχνικές είναι συγκεκριμένες που ακολουθούνται ώστε να έχει συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.α) και έτσι τα κρασιά τους ονομάζονται Ο.Π.Α.Π ( Ονομασίας προέλευσης ανωτέρας ποιότητας). Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 20 περιοχές.

Τα υπόλοιπα κρασιά ανήκουν στους επιτραπέζιους οίνους όπου και εκεί υπάρχουν κάποιοι διαχωρισμοί ποιότητας ( Τοπικοί οίνοι, Ονομασία κατά παράδοση (ρετσίνα), κ.α) όπου τους επιτρέπετε να το αναδεικνύουν στις ετικέτες τους. Η μεγαλύτερη επιβράβευση όλων των κρασιών είναι η αποδοχή τους και η φήμη που θα αποχτήσουν από τους καταναλωτές.

ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

Αγιωργίτικο

Το αγιωργίτικό είναι ποικιλία που φυτεύεται στην Πελοπόννησο είναι ένα ερυθρό κρασί με αρώματα με ήπιες τανίνες αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους τύπους κρασιών όπως ροζέ. Η γεύση του είναι πλούσια και θυμίζει μπαχαρικά, κεράσι κ.α

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας, βοδινό κρέας, μανιτάρια κ.α

Syrah

Το Syrah είναι ποικιλία που φυτεύεται κυρίως στην Γαλλία αλλά ήρθε και στην Ελλάδα. Είναι κόκκινο κρασί με έντονη γεύση με έντονες τανίνες και βγάζει αρώματα ζωικής σάρκας, βατόμουρου, καπνό κ.α

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας και αρνί, κατσίκι. Τα σκληρά τυριά το συνοδεύουν άριστα.

Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon είναι ποικιλία που φυτεύεται κυρίως στην Γαλλία και είναι πολύ δημοφιλής. Είναι έντονα κρασιά ερυθρού χρώματος με έντονες τανινές. Η γεύση του θυμίζει μαύρο κεράσι, μπαχαρικά (πιπερι).

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας, αρνί, σκληρά τυριά

Merlot

Πήρε κακή φήμη και θεωρείτε κατώτερο από το Cabernet Sauvignion αλλά είναι εξίσου

Οι τανίνες του είναι ήπιες με απαλή γεύση γήινων αρωμάτων όπως του καπνού. Είναι ένα ερυθρό κρασί. Η διαδικασία παραγωγής του είναι καθοριστική στο αποτέλεσμα του κρασιού.

Συνδυάζεται με κοτόπουλο και λευκά κρέατα. Το merlot δεν συνδυάζεται με ψάρια

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Ροδίτης

Λευκός οίνος με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ειδικά αν καλλιεργηθεί σωστά σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές με ωραία λευκά ξηρά κρασιά. Η γεύση του θυμίζει αχλάδι, μήλο, εσπεριδοειδή.

Συνδυάζεται με όστρακα, ψάρι, σαλάτες, ζυμαρικά, κοτόπουλο κ.α

Chardonnay

Είναι ένας λευκός οίνος και καλλιεργείτε και στην Ελλάδα. Η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, πεπόνι, μήλο κ.α. Γεμίζει τον ουρανίσκο σας.

Συνδυάζεται πολύ καλά με ψάρι, οστρακοειδή, καβούρια, κοτόπουλου, μαλακά τυριά.

Sauvignon blanc

Είναι ένας λευκός οίνος που τον βρίσκεις μόνο του αλλά και σε μείγματα. Η γεύση του είναι πιο ήπια σε σχέση με το Chardonnay,. Η γεύση του θυμίζει φραγκοστάφυλο, ξινά φρούτα, ροδάκινο, πεπόνι, μάγκο κ.α

Συνδυάζεται με κοτόπουλο, σαλάτες, ριζότο, μαλακά τυριά.

Πηγή: geoponoi.gr

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

Ναύπλιο: Στο βαρόμετρο των ταξιδιωτικών προορισμών, δεν υπάρχει άλλο

Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας τόπος όπου η ιστορία συναντά...

Που τρώμε φέτος το καλύτερο brunch στην Αθήνα

Το brunch στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια τάση - είναι μια φυσική εξέλιξη...

Τα πιο λαχταριστά παγωτά της Αθήνας και που θα τα βρεις

Η σεζόν σιγά-σιγά ανοίγει και μαζί της ανεβαίνει κι η διάθεση, οι ακτίνες του...

Street food & τα καλύτερα στέκια του: Όταν η νοστιμιά τρώγεται στο χέρι!

Η Αθήνα είναι οι δρόμοι της. Εντάξει, η Αθήνα είναι άπειρα ακόμα πράγματα, αλλά...
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings