Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος κι ακόμα πιο απίστευτο πόση δημιουργική εξέλιξη μπορεί αυτός να φέρει σε ένα εστιατόριο, καθιστώντας το ένα από τα αδιαμφισβήτητα «κλασικά». Το Τσικάλι, από το 1983 που πρωτοάνοιξε στη μέση της αμμουδιάς, σ’ένα αρχέγονο τοπίο πολύ διαφορετικό από το σημερινό, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της παράδοσης και τον καλύτερο «πρέσβη» της Σιφναίικης κουζίνας στους επισκέπτες του νησιού.
Μια ποδαλιά από το εμβληματικό εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών, και σε μια «παρένθεση» της παραλίας στο Βαθύ τέρμα δεξιά, μέσα στο παχύ αρμυρίκι και τα καταγάλανα νερά, το Τσικάλι απλώνει τα τραπέζια του στην άμμο κάτω από τα δέντρα δημιουργώντας το πιο γοητευτικό και ειδυλλιακό σκηνικό για να απολαύσεις τις νοστιμιές της οικογένειας Φραζέσκαρου.
Η καλή αρχή γίνεται με χωριάτικη σαλάτα όπως δεν την έχεις ξαναφάει, με κατακόκκινη, ώριμη ντομάτα και δική τους ξινομυζήθρα από το ιδιόκτητο, πιστοποιημένο τυροκομείο τους, με ωραία κάππαρη κι ολόφρεσκο κρεμμυδάκι. Θα έρθεις όμως για τον αέρινο, μοσχομυριστό ρεβιθοκεφτέ, την παραδοσιακή, υπέροχα χυλωμένη ρεβιθάδα, το ανυπέρβλητο κατσικάκι κατσαρόλας με κρασί και άνηθο – γνωστό και ως «μαστέλλο» – τα λαδερά και τα μαγειρευτά, το ένα κυριολεκτικά καλύτερο από το άλλο.
Το εξαιρετικό του πράγματος, είναι ότι τα κρέατα που απολαμβάνεις εδώ προέρχονται από το αγρόκτημα τους, διασφαλίζοντας την πιο καθαρή και βιολογική πρώτη ύλη: ερίφια, χοιρινά, κουνέλια, που μεγαλώνουν με φροντίδα αλλά και όλα τα τυριά που πόθησε το άρτιο πιάτο, πάντα με σεβασμό στην εποχικότητα και τη γη.
Είναι σχεδόν αντανακλαστικό στις διακοπές να επιζητούμε χώρους καρτποτάλ και παραλίες για να δροσίσουμε το νου μας και να ενθουσιάσουμε τον ουρανίσκο μας. Το Τσικάλι πληροί τα παραπάνω με τις καλύτερες προδιαγραφές, μεταμορφώνοντας την επίσκεψή σου σε μια πραγματική εμπειρία ζωής.
Το Τσικάλι
Παραλία Βαθύ, Σίφνος, τηλ. 2284071150
www.tsikali.com | Facebook