Το καλοκαίρι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, προσφέρεται για αδυνάτισµα, αρκεί να την εκµεταλλευτείς. Οι καύσεις σου αυξάνονται, η όρεξη µειώνεται και το κολύµπι και τα καλοκαιρινά σπορ βοηθούν εξαιρετικά στην απώλεια λίπους. Έτσι, θα µπορέσεις να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς τύψεις και να οδηγηθείς σε µικρή µείωση ή, έστω, συντήρηση του υπάρχοντος βάρους.
Διατροφή το καλοκαίρι: 3 βασικές συμβουλές από το διατροφολόγο
1. Βασικός στόχος σου είναι η καλή ενυδάτωση. Η ανάγκη του οργανισµού σου σε υγρά αυξάνεται όταν περνάς πολλές ώρες εκτεθειµένη σε υψηλές θερµοκρασίες. Μην περιµένεις πρώτα να διψάσεις για να ενυδατωθείς, αφού η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το έντονο κολύµπι και τα παιχνίδια στην παραλία µπορεί να προκαλέσουν πολύ εύκολα –και γρήγορα– αφυδάτωση. Εκτός από την πρόσληψη νερού στη φυσική του µορφή, µην ξεχνάς την ενυδάτωση µέσω τροφών πλούσιων σε νερό (όπως τα φρούτα και τα λαχανικά) και άλλων αφεψηµάτων ή ροφηµάτων.
2. “Να τρώω υδατάνθρακες;” Αυτή την εποχή είναι καλό να εντάξεις στη διατροφή σου –µε µέτρο– τους υδατάνθρακες από την οµάδα αµύλου, όπως πατάτα, καλαµπόκι, ρύζι, καθώς και από κάποια αµυλούχα λαχανικά, όπως αρακά. Ειδικότερα, επίλεγε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα ακατέργαστους, όπως δηµητριακά, ζυµαρικά, ψωµί και παξιµάδια, όλα ολικής αλέσεως και νιφάδες βρόµης, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για την υγεία και το βάρος σου. Προτίµησε τους καλοκαιρινούς µήνες να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα θαλασσινά, τα ψάρια και τα πουλερικά. Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι εύπεπτα και θρεπτικά και βοηθούν τη διατήρηση ή και µείωση του βάρους, αφού τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βάσει πρόσφατων ερευνών, φαίνεται να συνεισφέρουν έµµεσα στο αδυνάτισµα.
3.Πόσα λιπαρά είναι καλά; Η ποσότητα λιπαρών που θα καταναλώνεις καθηµερινά θα πρέπει να είναι περιορισµένη, για µέγιστα οφέλη στο αδυνάτισµα. Τώρα το ελαιόλαδο έχει την τιµητική του και µπορείς να το συνδυάσεις µε µια υγιεινή σαλάτα µε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά εποχής (ντοµάτα, πιπεριές, κρεµµύδι, αγγούρι, κ.λπ.). Ιδανικές επιλογές τυριών για σαλάτα αποτελούν το κότατζ, το κατίκι Δοµοκού και το ανθότυρο.
Γρανίτα VS Σορµπέ Η γρανίτα φτιάχνεται από χυµό φρούτων (χωρίς την πούλπα, τη σάρκα δηλαδή των φρούτων), τσάι, καφέ ή αφεψήµατα µαζί µε αραιό σιρόπι. Ένα ποτήρι γρανίτα παρέχει περίπου 150 θερµίδες. Το σορµπέ περιέχει την πούλπα και περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα. Ένα ποτήρι σορµπέ παρέχει περίπου 280 θερµίδες.
Από τον Δημήτριο Γ. Πέτσιο MSc, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Πηγή: shape.gr