spot_img
More

    Σίφνος: Ταξίδι γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

    Το τέταρτο σε έκταση νησί των δυτικών Κυκλάδων μονίμως φιγουράρει στους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, οι οποίοι την συνιστούν ως κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό κάθε χρόνο. Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, καθώς η Σίφνος ξεχωρίζει, αδιαμφισβήτητα, για την ομορφιά, την αρχιτεκτονική, τις πάλλευκες εκκλησίες και τη μεγάλη ιστορία της που ξεκινά από τους μυκηναϊκούς χρόνους;

    Το νησί των γεύσεων αλλά και των ποιητών – όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς καθώς από εδώ κατάγεται ο Τσελεμεντές αλλά και οι κορυφαίοι ποιητές Ιωάννης Γρυπάρης, Κλεάνθης Τριανταφύλλου ή Ραμπαγάς και Αριστομένης Προβελλέγιος – προσφέρει στον επισκέπτη έναν ξεχωριστό συνδυασμό παραδοσιακών και κοσμοπολίτικων προορισμών. Μοναδικά χωριά, οργανωμένες αλλά και απόμερες παραλίες, 227 εκκλησίες και… γεύσεις που μαγεύουν τον ουρανίσκο σας περιμένουν!

    Η Σίφνος εκπέμπει πολιτισμό και φινέτσα – από το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας (αρχές Σεπτέμβρη) και τα Γρυπάρεια Λογοτεχνικά Σαββατόβραδα (Αύγουστος) μέχρι τα τοπικά πανηγύρια (όλο τον χρόνο), τις εικαστικές εκθέσεις και τις εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων και φορέων, μέχρι τα συγκλονιστικά μουσεία αλλά και την πρόσφατη καθιέρωση πάνινης τσάντας αγορών (οι γνωστές tote bags) σε σχέση με τις πλαστικές. Χαρακτηριστικό είναι το  ηλιακό ρολόι στο λιμάνι των Καμαρών, προσφορά του ιδρύματος Ευγενίδη, με USB θύρες για φόρτιση μικρών συσκευών, που με το «καλώς ήρθατε», ενημερώνει πως βρίσκεστε σε ένα eco friendly νησί με κάδους ανακύκλωσης και διαχώρισης ανακυκλώσιμων υλικών παντού. 

    Το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι., εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου. Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτήριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του.

    Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα. Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Μην παραλείψετε να περπατήσετε τον περιφερειακό του πλακόστρωτο δρόμο, να αγναντέψετε τη γραφική εκκλησία των Επτά Μαρτύρων, που στέκεται σ’ένα βράχο καταμεσής της θάλασσας, και οι ρομαντικοί να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα την Αντίπαρο, σ’ένα παγκάκι.

    Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Κοσμοπολίτικη και πολυπρόσωπη, η Απολλωνία έχει τα πάντα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο (οι ντοπιοι το ονομάζουν “στενό”) βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο. Εδώ μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, πρωτότυπα κοσμήματα από Σιφνιούς αργυροχρυσοχόους και παραδοσιακά σιφνέϊκα κεραμικά, να “ταξιδέψετε” γαστρονομικά στα μοναδικά εστιατόρια ή να πιείτε ποτό στα πολυάριθμα μπαράκια. 

    Ο Αρτεμώνας είναι το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του νησιού και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από την Απολλωνία. Λευκά σπίτια με μαρμάρινες εισόδους, εσωτερικές αυλές, παλιά αλλά ανακαινισμένα αρχοντικά (όπως της οικογένειας Ι. Δραγάτση) και στην κορυφή του λόφου μερικά αλώνια και ανεμόμυλοι (παλιά λειτουργούσαν πάνω από δέκα). Εδώ θα βρείτε ένα concept υπαίθριο cinema, στον χώρο του σχολείου, που λειτουργεί με donations, στο πήλινο δοχείο στην είσοδο.

    Στις αμμουδερές παραλίες της Σίφνου συγκαταλέγονται ο παρασημοφόρος με γαλάζια σημαία Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ με τον οικισμό και τα ταβερνάκια του, οι Καμάρες με την πάντα ήρεμη θάλασσα και τα beach bars, ο Τσόπος με το παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής, ο Φάρος, το Γλυφό και η Φασολού, το γραφικό ψαροχώρι Χερρόνησος στα Βόρεια με την ομώνυμη παραλία και το new entry άγριας φύσης, τα Βρουλίδια. Για τους πιο ψαγμένους, Σαούρες, στην Παναγιά την Χρυσοπηγή, Επταμάρτυρες κάτω από το Κάστρο και Παναγιά Πουλάτη, βραχώδεις παραλίες με ομορφιά “γαλάζιας λίμνης”. Για τους πιο περιπετειώδεις, η “Φυκιάδα” αν και όχι εύκολα προσβάσιμη, θα σας αποζημειώσει με την απαράμιλλή της ομορφιά. 

    Ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί. Ποιοτικές διακοπές στο νησί του μέτρου και της αρμονίας. Όσοι την επισκέπτονται την ερωτεύονται, όσοι δεν έχουν πάει, μένει να την ανακαλύψουν. 

    01 / 7 Seas Infinity Pool Restaurant
    Αγία Μαρίνα, Καμάρες, Σίφνος, τηλ. 2284031913

    Κάπου στην κορυφή των βράχων απέναντι από το λιμάνι της Σίφνου, βρίσκεται το 7 Seas και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει την παραδοσιακή νησιώτικη γοητεία με την πολυτέλεια και την χαλάρωση. Ένας κυκλαδίτικος παράδεισος, με θέα που κόβει την ανάσα, υπόσχεται να σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις. Η πρώτη εικόνα που θα σε μαγνητίσει, είναι η θέα. Από το 7 Seas, η μαγευτική ψευδαίσθηση της πισίνας να βυθίζεται στο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους είναι απλά καθηλωτική. Η πισίνα μοιάζει να ενώνεται με τη θάλασσα, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό που με κάθε βλέμμα σε ταξιδεύει. Στο Infinity Pool Bar, η χαλάρωση κι η απόλαυση έχουν τον πρώτο λόγο. Κάθισε αναπαυτικά κι απόλαυσε δροσιστικά ποτά και υπέροχα κοκτέιλ σε μια ατμόσφαιρα που αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί, η lounge μουσική δημιουργεί ένα ήρεμο περιβάλλον ιδανικό για να ξεκινήσεις την ημέρα. Το απόγευμα, οι πιο upbeat ήχοι ανεβάζουν τον ρυθμό, κάνοντάς αισθητή την καλοκαιρινή ενέργεια του Αιγαίου. Ανάμεσα στις αναζωογονητικές βουτιές στην πισίνα και τα καλοκαιρινά ροφήματα, το μενού του 7 Seas είναι μια απόλαυση από μόνο του. Οι γεύσεις που έχει δημιουργήσει ο κορυφαίος chef Γιώργος Κατσιγιάννης υπόσχονται να απογειώσουν τις αισθήσεις. Περισσότερα εδώ

    02 / Το Τσικάλι
    Παραλία Βαθύ, Σίφνος, τηλ. 2284071150

    Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος κι ακόμα πιο απίστευτο πόση δημιουργική εξέλιξη μπορεί αυτός να φέρει σε ένα εστιατόριο, καθιστώντας το ένα από τα αδιαμφισβήτητα «κλασικά». Το Τσικάλι, από το 1983 που πρωτοάνοιξε στη μέση της αμμουδιάς, σ’ένα αρχέγονο τοπίο πολύ διαφορετικό από το σημερινό, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της παράδοσης και τον καλύτερο «πρέσβη» της Σιφναίικης κουζίνας στους επισκέπτες του νησιού. Μια ποδαλιά από το εμβληματικό εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών, και σε μια «παρένθεση» της παραλίας στο Βαθύ τέρμα δεξιά, μέσα στο παχύ αρμυρίκι και τα καταγάλανα νερά, το Τσικάλι απλώνει τα τραπέζια του στην άμμο κάτω από τα δέντρα δημιουργώντας το πιο γοητευτικό και ειδυλλιακό σκηνικό για να απολαύσεις τις νοστιμιές της οικογένειας Φραζέσκαρου. Η καλή αρχή γίνεται με χωριάτικη σαλάτα όπως δεν την έχεις ξαναφάει, με κατακόκκινη, ώριμη ντομάτα και δική τους ξινομυζήθρα από το ιδιόκτητο, πιστοποιημένο τυροκομείο τους, με ωραία κάππαρη κι ολόφρεσκο κρεμμυδάκι. Θα έρθεις όμως για τον αέρινο, μοσχομυριστό ρεβιθοκεφτέ, την παραδοσιακή, υπέροχα χυλωμένη  ρεβιθάδα, το ανυπέρβλητο κατσικάκι κατσαρόλας με κρασί και άνηθο – γνωστό και ως «μαστέλλο» – τα λαδερά και τα μαγειρευτά, το ένα κυριολεκτικά καλύτερο από το άλλο. Περισσότερα εδώ

    03 / NiMa Sifnos Residences: Βραβευμένο, quiet luxury στην Απολλωνία
    Απολλωνία, Σίφνος, τηλ. 6949619712

    Λίγα μόλις λεπτά από το εμβληματικό κέντρο του νησιού – την πανέμορφη Απολλωνία – απλώνεται το NiMa Sifnos Residences με θέα τους παραδοσιακούς οικισμούς και το απέραντο Αιγαίο, επαναπροσδιορίζοντας την quiet luxury φιλοξενία με μια minimal, σύγχρονη αισθητική που αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με ουδέτερες αποχρώσεις που «χάνονται» απρόσκοπτα στο νησιώτικο τερέν. Εδώ οι διακοπές αποκτούν άλλο νόημα, με πλήρως εξοπλισμένες δίχωρες σουίτες με ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα του Αιγαίου, ιδιωτική sea front βεράντα, υπερσύγχρονη κουζίνα με όλες τις ανέσεις, ευρύχωρο σαλόνι, κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τον παλμό του νησιού. Το πρωινό το έχει επιμεληθεί η Άννα Μαρία Μπάρου, bespoke breakfast consultant, με έμπνευση από τις ολόφρεσκες πρώτες ύλες και την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Σίφνου. Καλύπτοντας ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες, ιχνηλατεί μια ωραία πρόταση που σπάνια συναντάται στα πρωινά ξενοδοχείων. Με γνώμονα την απόλυτη ισορροπία χαλάρωσης, ευεξίας και άσκησης, η ομάδα του NiMa παρέχει ολοκληρωμένα wellness προγράμματα που κάνουν τη διαμονή σου αξέχαστη: Pilates, personal training, εξορμήσεις στα φημισμένα μονοπάτια της Σίφνου, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που θα ενθουσιάσουν το πνεύμα και σώμα σου. Περισσότερα εδώ

    04 / Omega3: Γκουρμέ θαλασσογραφίες στον Πλατύ Γιαλό
    Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, τηλ. 2284072014

    Στο hip κομμάτι του Πλατύ Γιαλού στην Σίφνο, το Ω3 έχει πλέον γίνει γαστρονομικός θεσμός. Διεθνείς celebrities όπως ο Tom Hanks από τη γειτονική Αντίπαρο το επισκέπτονται συχνά για να δοκιμάσουν τις νέες εμπνευσμένες δημιουργίες του χαρισματικού chef Γιώργου Σαμοίλη, που έχει σπουδάσει μοριακή βιολογία. Ο Γιώργος τα καλοκαίρια δημιουργεί για το Ω3, ενώ τους χειμώνες μεταφέρεται στη Βραζιλία, απ’ όπου και εμπνέεται κάποια από τα νέα πιάτα του. Το πάθος για την θάλασσα και την μαγειρική σε συνδυασμό ότι είναι εξαιρετικός ψαροντουφεκάς ώθησαν τον ιδιοκτήτη Βασίλη Βλαχογεωργάκη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου συνταγές απ’ όλο το κόσμο συναντούν τα προϊόντα των θαλασσών μας. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να σεβαστεί αυτά τα μοναδικά ψάρια και θαλασσινά της Σίφνου και της γύρω περιοχής δημιούργησε περισσότερα από 50 πιάτα μεζέδες όπου ο βασικός σκοπός είναι η ανάδειξη αυτών με μια απογειωμένη απλότητα. Τα περισσότερα από τα υλικά της κουζίνας του προέρχονται από μποστάνια ντόπιων παραγώγων. Τα πιάτα εναλλάσσονται στο μενού και υπάρχουν πάντα όσα μπορούν να τηρήσουν τις υψηλές προδιαγραφές με βασικό στόχο το φρέσκο προϊόν.

    05 / Δόλωμα Bar 
    Απολλωνία, Σίφνος, τηλ. 6986773967

    Αδιαμφισβήτητος παράγων στην περατζάδα του γνωστού «στενού» στην Απολλωνία, το Δόλωμα κρατά εδώ και χρόνια τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης. Καλοκαιρινό, δροσερό, διαχρονικό, με ανεβασμένη διάθεση και μουσικές για κάθε γούστο, ανοίγει καθημερινά πριν ακόμα δύσει ο ήλιος για early aperitivos και κοζερί από την ελαφρώς υψωμένη βεράντα του, ενώ απλώνει τραπέζια και stools στον πλακόστρωτο δρόμο, δίνοντας καθημερινά το δικό του party όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Τι να πρωτοπεί και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για ένα bar που έχει διαγράψει 20+ χρόνια ξέφρενης, εκρηκτικής πορείας, που η διασκέδαση εδώ είναι συνηφασμένη με το ίδιο το καλοκαίρι, που ο χρόνος δεν το αγγίζει, αντιθέτως το εξοπλίζει με δημιουργικότητα, αέναη φρεσκάδα και παντοτινά feel good vibes; Εδώ τα cocktails μιξάρονται στην εντέλεια από την ικανή μπάρα του, ξεκινώντας από τα μοδάτα spritz όπως το ομώνυμο Doloma ή το «εγκληματικά» υπέροχο Love & Murder, μέχρι τα signatures όπως το Boogaloo, ενώ η πολύ καλά ενημερωμένη κάβα προσφέρεται για να ανακαλύψεις εκλεκτά spirits από όλο τον κόσμο. Περισσότερα εδώ

    06 / Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι: Απόλαυση και δέος με θέα το πιο όμορφο τοπίο της Σίφνου
    Τρουλλάκι, Σίφνος, τηλ. 2287772423

    Σαν το μάθεις και το βάλεις στον γαστρονομικό σου χάρτη για τη Σίφνο, δεν θα το αλλάξεις με άλλο για κανένα λόγο. Η ειδυλλιακή του θέα, με έναν ορίζοντα χιλίων χρωμάτων στον οποίο βλέπεις τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα, μαζί με μια κρεατοφαγική κουζίνα που δημιουργεί το γευστικό όνειρο, δεν αφήνουν περιθώρια παρά να το λατρέψεις. Η ιστορία του ξεπερνά τα 30 χρόνια, τα λαχανικά έρχονται ολόφρεσκα κατευθείαν από το διπλανό μποστάνι, τα κρέατα – πραγματικά λουκούμια – είναι μπουκιά και συχώριο! Τις τελευταίες σεζόν έχει προσθέσει με μεγάλη επιτυχία κοπές όπως Picanha από Black Angus, ενώ ανυπέρβλητα είναι τα ζουμερά παϊδάκια από αρνί ή κοτόπουλο, όλα ψημένα στη σχάρα και προικισμένα με το θείο άρωμα του κάρβουνου. Must και οι ρεβυθοκεφτέδες, η ζεστή πατατοσαλάτα, οι μυζηθροκεφτέδες ή η φάβα με καπαροσαλάτα. Περισσότερα εδώ

    07 / Το Φλω: Ζαχαροπλαστική και casual γαστρονομία όλο νοστιμιά, στο Βαθύ
    Βαθύ, Σίφνος, τηλ. 2284071126

    Στο Βαθύ – μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Σίφνου – ανάμεσα στα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και το αρχέγονο φυσικό τοπίο που κάνει την ψυχή να αναθαρρεύει, βρίσκεται «το Φλω». Προκύπτει από το δημοφιλές κυκλαδίτικο «Φλώρα» και είναι κλασικό χαϊδευτικό στο νησί. Από εκεί και πέρα, κρύβει πολλές γευστικές εκπλήξεις, από τον πρωινό καφέ σου, το σνακ αλλά και όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου, όπως τα αμυγδαλωτά μπισκότα, αλλά και εξαίσιο cheesecake, κι άλλα πολλά. Γεύσεις απλές που δημιουργούνται με αγάπη, μεράκι και φαντασία, μαρτυρώντας τον τεράστιο πλούτο που βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό των κατοίκων του νησιού. Μετά είναι οι υπέροχες πίτσες, τα κρεατικά, οι ολόφρεσκες σαλάτες που θα σε χορτάσουν στο διάλλειμα από το μπάνιο, όπως και τα ζυμαρικά και τα σνακς που στήνουν την τέλεια καλοκαιρινή, γευστική ραστώνη. Περισσότερα εδώ