spot_img

Κουκάτσι: Σύσσωμη η νοστιμιά κι η φιλοξενία της Κρήτης, στο Κουκάκι

Αυτά που έτρωγε διαχρονικά η Κρήτη πριν τα πλοία και πριν τα αεροπλάνα της άμεσης ανταπόκρισης είναι μια γαστρονομική κληρονομιά που σηκώνει… πολλές τσικουδιές. Εκεί που η Αθήνα έψαχνε τα «μόλις τα έκοψα» χόρτα και το φρεσκοσφαγμένο ζυγούρι με ζέση και λαχτάρα, ο Κρητικός είχε δίπλα του τον κάμπο και τη θάλασσα, μαζί με όλα τα βότανα κι όλα τα μπαχαρικά του κόσμου. Γι’αυτό πολλές φορές λέμε ότι οι τόποι δεν ταξιδεύουν, η γεύση δεν διακτινίζεται πάνω απ’ το Αιγαίο – το Κουκάτσι πάραυτα θα σου δώσει μια άλλη απάντηση.

Εδώ, όλοι οι θησαυροί του νησιού του Ψηλορείτη και των ηρώων, θριαμβεύουν μέσα από παραδοσιακές συνταγές που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις από ενθουσιασμό, χοχλιοί, γαμοπίλαφο, τσιγαριαστό αρνάκι. Σχεδόν λες οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από το νησί για να συμπληρώσουν τα χειροποίητα υλικά, η πιο βουτυράτη στάκα – σκέτη ευωδιά – η κρητικιά πατάτα, γλυκιά, τραγανή σε βραχάκι, το πιο ωραίο απάκι. 

Πίσω από το εγχείρημα που έχει γίνει talk of the town τόσο για το ξένο όσο και το εγχώριο κοινό που σμίγει στα τραπέζια του, ο Στέφανος και ο Μανώλης με σεβασμό και φροντίδα προσφέρουν καθημερινά αυθεντική Κρητική φιλοξενία, αυτή που σε κάνει απευθείας να αισθάνεσαι ανάμεσα σε φίλους, με εγκάρδια και πολύ όμορφη διάθεση. Κι όλα αυτά στον πιο «ζωντανό» πεζόδρομο στο Κουκάκι – τη Δράκου – πάνω στο πλακόστρωτο κι ανάμεσα στο πράσινο των δημοτικών παρτεριών, αλλά και στη μεγάλη σάλα του τον χειμώνα, που φιλοξενεί τεράστιες παρέες κι ακόμα πιο «τεράστια» στη διασκέδαση live. 

Η καλή αρχή γίνεται με έναν συγκλονιστικό ντάκο με τριμμένη, ροδαλή, ώριμη ντομάτα, με γαλομυζήθρα και κρίταμο, σειρά έχουν η ζεστή πατατοσαλάτα με σύγκλινο, πιπεριά Φλωρίνης και λάδι τρούφας μαζί με όλο το αλφαβητάρι της χειροποίητης Κρητικής πίτας, σφακιανή, καλτσούνι, μαραθόπιτα, η μια καλύτερη από την άλλη. Θα έρθεις οπωσδήποτε για τα ορεκτικά «της μέσης», το λουκάνικο με γραβιέρα και σταμναγκάθι, τους αμανίτες στη σχάρα, τη φάβα με ψητό απάκι και τα καπνιστά κρεμμύδια. Λίγο πριν τελειώσουν, είναι δεδομένο ότι θα ζητήσεις «άλλη μια απ’όλα». 

Μετά είναι τα «best of» της Κρητικής απόλαυσης, ο κόκκορας κρασάτος με χυλοπιτάκια και ξηρό ανθότυρο, το τσιγαριαστό αρνάκι που σβήνεται εντέχνως στο τηγάνι με Μαρουβά, το λεμονάτο κουνέλι με τους τρυφερούς ασκορδουλάκους. Ένα γευστικό ταξίδι που σου χαράζεται ανεξίτηλα στο νου. Στα 6 χρόνια του έχει ταϊσει κόσμο και κοσμάκη κι έχει διαμορφώσει τους «σταθερούς» του, που πίνουν νερό στ’όνομά του. 

Όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσεις με κρασιά από το νησί, τσικουδιές, ρακόμελα  και Μαρουβά, ενώ για τον πιο γλυκό επίλογο, προτείνουμε να «κρατήσεις χώρο» για το κιουνεφέ, θεϊκό, σιροπιαστό με κριτσανιστό κανταΐφι και πολύ ωραία κρέμα. 

«Κουκάτσι»
Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 21 6070 4590
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Τα καλύτερα bars στην Αθήνα: Που θα πιείς δροσερά cocktails που ανεβάζουν τον πήχη

Η Αθήνα, τη νύχτα βιώνει μια μεταμόρφωση η οποία οφείλεται σε κύριο βαθμό στα bars της. Στα φώτα, στις...

Νέα Ιωνία: Μια γειτονιά που ξέρει ακόμα να ζει

Η συνοικία της Νέας Ιωνίας ιδρύθηκε το 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ως ημέρα ίδρυσης της θεωρείται η Κυριακή...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot