Η Κρήτη εκτός από λεβεντογέννα, είναι και λίγο «κουζουλή» με τη γαστρονομία της: Η ρακή, το σταμναγκάθι, οι χοχλιοί, το αρνί το αντικριστό, είναι γέννημα θρέμμα του νησιού, που δεν ξεγελιέται, ξέρει να τρώει, είναι καλοφαγού και δεν παζαρεύει επουδενί το καλύτερο. Το ομώνυμο εστιατόριο τώρα, στις παρυφές της Λ. Ειρήνης στην Ηλιούπολη, όλους αυτούς τους θησαυρούς, στους προσφέρει απλόχερα με φροντίδα, μεράκι και ωραία διάθεση.
Πρωτοάνοιξε στα τέλη του 22’ στον απόηχο της κλεισούρας και της απομόνωσης για να μας ξαναφέρει ως από μηχανής θεός και πάλι κοντά σε ένα τραπέζι, μοιράζοντας παράλληλα χαρά, λεβεντιά και νοστιμιά. Εδώ κάθε πρώτη ύλη – ο κρίταμος, το κρέας, το τυρί και το παξιμάδι – οργώνει το Αιγαίο για να καταφθάσει ατόφιο και αυθεντικό, το αρνί ψήνεται όρθιο στη φωτιά, όπως παραδοσιακά γίνεται στην Κρήτη, οι συνταγές είναι πάππου-προς-πάππου Κρητικές κι αυθεντικές.
Η καλή αρχή γίνεται με την πεντανόστιμη «Κρητική» σαλάτα, με κρίταμο, κριθαροκουλούρα, γαλομυζήθρα, ντομάτα και αγγούρι, αρωματισμένη με θυμάρι, ζουμερό χοιρινό απάκι με λαχανικά και παλαιωμένο ξύδι, τα πιο σπιτικά και λαχταριστά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα που έχεις φάει, πατάτα οφτή, μαζί με όλα τα πιτάκια της απόλαυσης, Τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια Μυλοπόταμου με ξινομυζήθρα, παστουρμαδόπιτάκια με γραβιέρα, το ένα καλύτερο από το άλλο!
Περί κρεάτων τώρα, το αντικριστό γίνεται από την εποχή του Ομήρου, όπως συναντάται στην Ιλιάδα. Ε λοιπόν εδώ θα διαπιστώσεις τα μυστικά της πανάρχαιας συνήθειας των Κρητικών από την πρώτη μπουκιά, με την πανσέτα και το αρνί στα καλύτερά τους, αλλά και με μια εξαιρετικά ζουμερή και νόστιμη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, κι άλλα καλούδια. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για την Σφακιανή πίτα με μέλι, δεν απογοητεύει.
Κουζουλό
Λεωφόρος Ειρήνης 10, Ηλιούπολη, τηλ. 2109958525