Η Αθήνα κατά κοινή παραδοχή προσφέρει τον καλύτερο καφέ από ποτέ, κι όλο αυτό χάρη σ’ένα νέο κύμα επιχειρηματιών που έχουν κοπιάσει, μελετήσει, ταξιδέψει, αποκωδικοποιήσει τα πάντα γύρω από αυτόν, έχουν συνάψει σχέσεις με καλλιεργητές του στην άλλη μεριά του κόσμου και εισάγουν μετά από ενδελεχείς ποιοτικούς ελέγχους τους πιο ποιοτικούς, πιο ενδιαφέροντες, πιο ιδιαίτερους κόκκους. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Τζατζάνας, οι συνεργάτες του και η Qahwa Coffee & Roastery.
Η ιστορία της Qahwa ξεκινάει το 2012 μ’ένα coffee shop στον πεζόδρομο της Μπότσαρη που έμελλε να γίνει instant hit στο Αιγάλεω, αγκαλιάζοντας τ@ς απανταχού coffee lovers αδιακρίτως και χωρίς καμία προκατάληψη στον ζεστό του χώρο. Δέκα χρόνια μετά, η Qahwa μετράει αισίως 3 καταστήματα σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου βρίσκεται και το σύγχρονο roastery της, ενώ συνεργάζεται με πλήθος άλλων espresso bars στα οποία διανέμει τον specialty καφέ της.
H δουλειά της Qahwa δεν σταματά στην εύρεση ενός εξαιρετικού κόκκου και στις σχολαστικές γευσιγνωσίες. Κάθε βήμα για να φτάσει ο καφές από το καφεόδεντρο στη συσκευασία ακολουθείται με ευλάβεια, με έντονο και δραστήριο τον ανθρώπινο παράγοντα. Το όραμα της είναι η δεξιοτεχνία, η διαφάνεια και πάνω απ’όλα η συμμετοχή: ένας κόσμος με ποιοτικό, γευστικό καφέ, το οποίο μέχρι σήμερα το επιτυγχάνει συνεργαζόμενη με φάρμες που ενδιαφέρονται και προσέχουν τους ανθρώπους τους, εισάγοντας μικρές παρτίδες καφέ που ξεχωρίζουν για τα σπουδαία χαρακτηριστικά τους
Φτιάχνει 2 βασικά χαρμάνια που τροφοδοτούν τόσο τα μαγαζιά της όσο και άλλα στην Αθήνα, σε νησιά και επαρχία, ενώ εισάγει single origins από Ελ Σαλβαδόρ, Αιθιοπία, Ονδούρα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα που εναλλάσσονται με τις σοδιές, ενώ δραστηριοποιείται και σε μικρότερα microlot projects, όλα με άρτιο τεχνικό και γευστικό έλεγχο και γνώμονα.
Στο ρόστερ της θα βρεις το «Atlas», το πρώτο της blend και ναυαρχίδα των προτάσεών της, έναν εξαιρετικό καφέ με κόκκους από Βραζιλία, Ονδούρα και Παπούα Νέα Γουινέα – πολύ ιδιαίτερο – με χαμηλή οξύτητα, νότες από βανίλια και φουντούκι, βουτυράτο σώμα και επίγευση από σοκολάτα γάλακτος, όπως και το «Dione» (κόρη του Άτλα κατά τη μυθολογία), που περιλαμβάνει Βραζιλία και Ινδία, πιπεράτος, με επιγεύσεις καραμέλας, ξηρών καρπών και bitter σοκολάτας, με έντονο, ωραίο σώμα.
Κάθε χρόνο η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς κι εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό – πρόσφατα μάλιστα απέσπασε διάκριση στην κατηγορία Aeropress στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε στον τελικό του Παγκόσμιου διαγωνισμού που έλαβε χώρα στην Αυστραλία, αποδεικνύοντας τον ζήλο της να εξελίσσει διαρκώς τις διαδικασίες, τη γνώση και το προϊόν της. Όλη αυτή την τεχνογνωσία, σαφώς, την μεταλλαμπαδεύει και σε όσους συνεργάζεται στην χονδρική, επενδύοντας στην εκπαίδευση του δικτύου της και των ανθρώπων της, προσφέροντάς σου την ασφάλεια, ότι όπου κι αν πιεις τον καφέ τους – ακόμα και σε κάψουλα – αυτός θα είναι τέλειος.
Μπορεί να χρειαζόμαστε μόλις λίγα λεπτά για να πιούμε έναν καφέ, αλλά για την Qahwa αυτός είναι πολιτισμός, στην διαμόρφωση του οποίου συμβάλλουν δεκάδες άνθρωποι, από τον παραγωγό μέχρι τον barista, εργαζόμενοι για ένα μοναδικό κοινό σκοπό: Να πάνε την specialty απόλαυσή του σε ένα άλλο, «στρατοσφαιρικό» επίπεδο.
Qahwa Roastery
Αιγάλεω: Μάρκου Μπότσαρη 1, τηλ. 2105695933
Αιγάλεω Roastery: Αγίου Σπυρίδωνος 48, τηλ. 2105989996
Χαϊδάρι: Στρ. Καραϊσκάκη 12, τηλ. 2105900189
Facebook | Instagram