spot_img
More

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει το περιεχόμενο, η προσέγγιση και πόσο έχει αυξηθεί παραδόξως και με αρνητικό κατά περιστάσεις πρόσημο, η επίδραση τους σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας.

    Στη γέννηση τους, τα social έδωσαν τη δυνατότητα σε παλιούς φίλους να ξαναβρεθούν, χτίζοντας μια νέα γέφυρα επικοινωνίας που έφερνε ανθρώπους κοντά. Μέσα από posts  μάθαινες νέα μουσική,  και πληροφορίες που πραγματικά μου έδιναν κάτι. Μπορούσες  να μιλήσεις με ανθρώπους που ήταν πολύ μακριά ή να ανταλλάξεις τραγούδια και τεράστιους διαλόγους με φίλους και να φλερτάρεις με τους έρωτες σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μια πρωτόγνωρη κυψέλη  προσωπικής έκφρασης, πληροφοριών, καλλιτεχνικού αλλά και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου και ένα δίαυλος επικοινωνίας με τεράστια εμβέλεια είχε δημιουργηθεί και αυτό φάνταζε εποικοδομητικό.

    Σιγά σιγά τα δεδομένα άρχιζαν να αλλάζουν, η εποχή του ρομαντισμού άρχισε να φθίνει και την κυρίαρχη θέση απέκτησε η αυτοπροβολή και έκθεση των συνηθειών,  προορισμών και δραστηριοτήτων, πάντα με ένα φίλτρο ωραιοποίησης, μεταφορικά και κυριολεκτικα. Πέραν της εμφανούς εμπορευματοποίησης τους, τα social media άρχισαν να μας επηρεάζουν σε βαθμό που ανά περιστάσεις βγαίνει και εκτός ελέγχου.  Κάθε ενέργεια έχει πλέον στόχο την προβολή πλασματικής ευτυχίας, πλασματικής εμφάνισης και ενός «Εγώ» που ζητά επιβεβαίωση και κέρδος υλικό και μη. Με την άνθιση του ΑΙ, πλέον είναι δύσκολο να διακρίνεις τι είναι αλήθεια και τι δημιούργημα μιας τεχνολογίας της οποίας η δυναμική επιρροής ακόμα δεν έχει διαφανεί στην πλήρη της διάσταση.

    Η αναπόσπαστη και τυφλή προσήλωσή στα social μας έχει στερήσει πολλά περισσότερα από ότι μας προσφέρει. Κατά ειρωνικό τρόπο μας κάνει πιο antisocial καθώς  η επικοινωνία μας είναι τόσο εύκολη  μέσα από ένα πληκτρολόγιο, που πλέον δε βρισκόμαστε από κοντά ακόμα και όταν μένουμε στην ίδια πόλη. Η προσωπική επαφή κάπως ξεθωριάζει, ενώ το φλερτ γίνεται με τον πιο άκομψο και κρύο τρόπο μέσα από την ασφάλεια της απόστασης.

    Η ίδια αυτή ασφάλεια απόστασης δίνει σε πολλούς το εφαλτήριο να βγάζουν το χειρότερο εαυτό τους, εκφράζοντας τις πιο ακραίες, προσβλητικές απόψεις , χωρίς τον φόβο επιπτώσεων. Από την άλλη κάθε αντίδραση στα κακώς κείμενα κοινωνικού περιεχομένου, εκδηλώνεται με τις αντίστοιχες διατυπώσεις και μένει εκτονωμένη, εκεί χωρίς καμία περεταίρω εξέλιξη ή δράση.

    Η πιο σοβαρή επίπτωση όμως είναι η εισβολή ενός εικονικού κόσμου στην πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη και αμφισβήτηση της προσωπικής μας επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση τα social media   είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, με τα καλά τους αλλά και τους κινδύνους που πάντα εκπίπτουν όταν δεν υπάρχει φιλτράρισμα και  δημιουργική αμφισβήτηση. 

    Η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης πάντα υπήρξε μια γόνιμη διαδικασία που οδηγεί στην συλλογική εξέλιξη και ως αυτό το σημείο τα social media  είναι μια ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων, αρκεί να ξέρεις που και πως θα εστιάσεις. Η τυφλή κατανάλωση όμως κάθε προτύπου, κάθε τάσης και κάθε κάλπικης εικονικής πραγματικότητας, αυτόματα μας βγάζει από τη σφαίρα της αληθινής ζωής με την ομορφιά και τα προβλήματα της αλλά και μας απομακρύνει ολοένα από την καλή επαφή με το δικό μας κέντρο. Η επιλογή για την αξία που δίνουμε σε κάτι μη απτό,  η επιρροή που αφήνουμε να ασκεί πάνω μας είναι πάντα προσωπική μας υπόθεση. 

    Για εσένα τι έχει περισσότερη αξία; Να ζεις τη στιγμή στο έπακρο, να χτίζεις αληθινές σχέσεις με ανθρώπους που σε αποδέχονται με κάθε σου ατέλεια ή ο αριθμός των likes στις αναρτήσεις σου;

    Πηγή: ladytalk.gr

    Διάβασε επίσης

    Vet Project: Ένα υπερσύγχρονο πολυιατρείο στο Κολωνάκι, αφιερωμένο με στοργή στην υγεία και ευζωία των μικρών ζώων συντροφιάς

    Όποιος από εμάς μοιράζεται τη ζωή του με ένα κατοικίδιο, ξέρει τις άπειρες χαρές...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο...

    Για πόσο ακόμα θα μπορέσει να αντέξει η ελληνική θάλασσα την υπεραλίευση;

    Τα τελευταία χρόνια, και καθώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, παρατηρούμε ολοένα...

    Vault: Παλιότερα αφιερώματα

    Αντίπαρος: Φυσικό τοπίο και γαστρονομία που συναρπάζει

    Μικρή… «στο μάτι», πλούσια σε φυσική ομορφιά και χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο χρώμα, η Αντίπαρος εκπέμπει...

    8 δροσερές διευθύνσεις για ένα αξέχαστο καλοκαίρι στην Αθήνα

    Ενώ κάποιοι πατούν το τελικό enter της πληρωμής των ακτοπλοϊκών τους εισιτηρίων λίγο πριν...

    Brunch στην Αθήνα: Η αγαπημένη συνήθεια της πόλης και 12 σημεία που το αποθεώνουν

    Όταν η Αθήνα γνώρισε το brunch, είναι σα να εστάλησαν σεισμικές δονήσεις προς πάσα...

    Βριλήσσια – Μελίσσια: Ανερχόμενα και συναρπαστικά

    Αν η Πεντέλη είχε θάλασσα, τότε το παραλιακό της μέτωπο θα ήταν τα Βριλήσσια...