Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, ο Αθηναϊκός καφές δεν ήταν πάντα κάτι για να γράψει κανείς διθυράμβους. Μετά τον ελληνικό καφέ των 50’s και 60’s, στις ζωές μας μπήκε ο στιγμιαίος και δειλά-δειλά στα 90’s σερβιρίστηκε ο πρώτος espresso της πόλης, στο θρυλικό Brazilian στην Βουκουρεστίου 1. Τα τελευταία χρόνια, το σκηνικό έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.
Οι νέοι επιχειρηματίες παίζουν στα δάχτυλα τα ημερολόγια συγκομιδής, γνωρίζουν τους αγρότες προσωπικά μέσα από υπερατλαντικά ταξίδια, έχουν εντρυφήσει σε μοριακό επίπεδο στον καφέ. Ξέρουν να καβουρδίζουν τον πράσινο κόκκο, μετρούν με ακρίβεια γραμμαρίου, χρησιμοποιούν τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες μηχανές. Κι οι coffee buffs βρίσκουν τον ιδανικό για τα γούστα τους καφέ, τον ισορροπημένο ή τον πιο ιδιαίτερο, αυτόν με νότες σοκολάτας ή αρώματα τροπικών φρούτων.
Σε πρόσφατη δημοσίευση του Journal of Environmental Psychology τεκμηριώθηκε ότι μόνο το άρωμα ενός φρεσκοψημμένου καφέ είναι ικανό να παρακινήσει και να ενισχύσει κάθε μας αίσθηση και γνωστική διαδικασία, αλλά και να μας φτιάξει τη διάθεση. Πάμε να πιούμε λοιπόν καφέ στα πιο αξιόλογα roasteries και coffee shops της Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ την 1η του Οκτώβρη. Κάνε save τη λίστα και φύγαμε.