spot_img
More

    Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

    Όλη η Κρήτη φτάνει στην Αθήνα σε αυτά τα 5 εστιατόρια.

    φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη

    Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της πόλης, με ένα άρωμα πατρίδας που φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό οι Αθηναίοι, οι οποίοι δεν είναι και εύκολοι άνθρωποι. Για να αγαπήσουν κάτι, πρέπει να σταθεί στο ύψος τους. Να έχει παράδοση, ιστορία, γνώση και κουλτούρα της αληθινής νοστιμιάς.

    Αγκαλιάζοντας με το βλέμμα κάθε πιάτο, λίγο πριν το απολαύσεις, ξέρεις πως θα φας καλά και θα πιεις καλά, τη ρακή, τους χοχλιούς, το ντάκο και το γαμοπίλαφο της γιορτής και της χαράς, με τρυφερό ζυγούρι. Αυτά είναι τα κρητικά εστιατόρια που σερβίρουν την κρητική παράδοση αφτιασίδωτη, σαν μια συνέχεια από τα παλάτια του Μίνωα, στην Αθήνα:

    Κουκάτσι: Σύσσωμη η νοστιμιά κι η φιλοξενία της Κρήτης, στο Κουκάκι
    Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 2160704590

    Αυτά που έτρωγε διαχρονικά η Κρήτη πριν τα πλοία και πριν τα αεροπλάνα της άμεσης ανταπόκρισης είναι μια γαστρονομική κληρονομιά που σηκώνει… πολλές τσικουδιές. Εκεί που η Αθήνα έψαχνε τα «μόλις τα έκοψα» χόρτα και το φρεσκοσφαγμένο ζυγούρι με ζέση και λαχτάρα, ο Κρητικός είχε δίπλα του τον κάμπο και τη θάλασσα, μαζί με όλα τα βότανα κι όλα τα μπαχαρικά του κόσμου. Γι’αυτό πολλές φορές λέμε ότι οι τόποι δεν ταξιδεύουν, η γεύση δεν διακτινίζεται πάνω απ’ το Αιγαίο – το Κουκάτσι πάραυτα θα σου δώσει μια άλλη απάντηση. Εδώ, όλοι οι θησαυροί του νησιού του Ψηλορείτη και των ηρώων, θριαμβεύουν μέσα από παραδοσιακές συνταγές που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις από ενθουσιασμό, χοχλιοί, γαμοπίλαφο, τσιγαριαστό αρνάκι. Σχεδόν λες οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από το νησί για να συμπληρώσουν τα χειροποίητα υλικά, η πιο βουτυράτη στάκα – σκέτη ευωδιά – η κρητικιά πατάτα, γλυκιά, τραγανή σε βραχάκι, το πιο ωραίο απάκι. Πίσω από το εγχείρημα που έχει γίνει talk of the town τόσο για το ξένο όσο και το εγχώριο κοινό που σμίγει στα τραπέζια του, ο Στέφανος και ο Μανώλης με σεβασμό και φροντίδα προσφέρουν καθημερινά αυθεντική Κρητική φιλοξενία, αυτή που σε κάνει απευθείας να αισθάνεσαι ανάμεσα σε φίλους, με εγκάρδια και πολύ όμορφη διάθεση. Κι όλα αυτά στον πιο «ζωντανό» πεζόδρομο στο Κουκάκι – τη Δράκου – πάνω στο πλακόστρωτο κι ανάμεσα στο πράσινο των δημοτικών παρτεριών, αλλά και στη μεγάλη σάλα του τον χειμώνα, που φιλοξενεί τεράστιες παρέες κι ακόμα πιο «τεράστια» στη διασκέδαση live. Περισσότερα εδώ

    Το Καπλάνι: Όταν η Κρητική παράδοση συναντά τη σύγχρονη δημιουργία
    Ευφρονίου 47, Αθήνα, τηλ. 2107211161

    Η Κρήτη έχει πάντα έναν ξεχωριστό τρόπο να σε ταξιδεύει, ακόμη κι αν βρίσκεσαι μακριά από τα γοητευτικά της τοπία. Το εστιατόριο “Καπλάνι”, ένα μαργαριτάρι στο Παγκράτι, καταφέρνει να φέρει όλη την ψυχή της κρητικής κουζίνας στην καρδιά της Αθήνας, με τρόπο μοναδικό, που κάνει τους επισκέπτες να παραμιλούν. Από την πρώτη στιγμή που διασχίζεις την πόρτα του Καπλάνι, αισθάνεσαι τη ζεστασιά και την οικειότητα που αποπνέει ο χώρος. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί στους τοίχους, συνθέτοντας έναν καμβά καθαρότητας και απλότητας. Οι τόνοι του καφέ, ο ξύλινος διάκοσμος και τα μοντέρνα φωτιστικά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που ισορροπεί ανάμεσα στην σύγχρονη εποχή και την παράδοση. Όμως, η πραγματική μαγεία του Καπλάνι βρίσκεται στο πιάτο. Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Σκαφίδας, μαζί με την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη Μανώλη Ρωμανάκη, δίνουν ζωή στις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα τοπικά προϊόντα, παντρεμένα με μοντέρνες τεχνικές. Στο μενού θα συναντήσεις παραδοσιακά πιάτα που έχουν μεταμορφωθεί σε γευστικές εμπειρίες. Ο παραδοσιακός ντάκος με ταντακάκια ψημένα στον ξυλόφουρνο, βρεγμένα από ελαιόλαδο, με τριμμένη ντομάτα και σπιτική ξινομυζήθρα δεν πρέπει να λείπει από το ξεκίνημα του τραπεζιού. Το ζυγούρι στο γαμοπίλαφο είναι από εκείνες τις γεύσεις που δύσκολα ξεχνάς. Το κρέας λιώνει στο στόμα, αφήνοντας πίσω του μια απαλή, γεμάτη γεύση. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, το οφτό αρνάκι που σιγοψήνεται με αρωματικά μυρωδικά και χωριάτικες πατάτες θα σε συνεπάρει με την απόλυτη τελειότητα της απλότητας. Περισσότερα εδώ

    Στα Αχλάδια στο Αιγάλεω, για αυθεντική Κρητική κουζίνα περιωπής σε ζεστό, εγκάρδιο περιβάλλον
    Κωνσταντινουπόλεως & Κερασούντος 26, Αιγάλεω, τηλ. 2105986568

    Αν κοντοσταθείς στην γωνία των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Κερασούντος, στην πλατεία του μετρό στο Αιγάλεω, θα σε ξεμυαλίσει μια αύρα παλιάς Αθήνας-γειτονιάς, λίγο πριν ακούσεις τα γέλια και τις συζητήσεις των επισκεπτών στα Αχλάδια. Μπαίνοντας, θα διακτινιστείς στην Κρήτη, όχι μόνο μέσα από τον χώρο, που την τιμά και την μαρτυρά με χίλιες δυο λεπτομέρειες, αλλά και από τον κατάλογο, που περιλαμβάνει το αλφαβητάρι της Κρητικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Δεν γίνεται να μην αισθανθείς τη θαλπωρή του ξύλου, τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό τους χώρο να σε αγκαλιάζει σαν πασμίνα, ανάμεσα στο γαμοπίλαφο, τα αυγά με στάκα, το ξυδάτο και καπνιστό λουκάνικο αλλά και τα λεπτά, χανιώτικα λουκανικάκια, που «διψάνε» για ρακή που έρχεται απευθείας από τη Σητεία για να ζεστάνει τις καρδιές μας. Οι άνθρωποι του εστιατορίου φέρνουν τις πρώτες ύλες απευθείας από τη Μεγαλόνησο, φέρνοντας μαζί κι όλα όσα κάνουν τον τόπο τους να μοσχοβολά αλήθεια και νοστιμιά, με πάππου προς πάππου συνταγές και τεχνικές. Η κουζίνα του στιβαρή και με προσωπικότητα θα σε τυλίξει στα νόστιμα «δίχτυα» της με εμβληματικούς «πρεσβευτές» όπως οι χοχλιοί, ζουμεροί και μυρωδάτοι, που σε προκαλούν να τους απολαύσεις αλλά και να βουτήξεις αμαρτωλά το ψωμί σου στην υπέροχη σάλτσα τους. Υπέροχα σκιουφιχτά με κοκκινιστό μοσχαράκι ή με ανθότυρο και στακοβούτυρο, αναδύουν υπέροχα αρώματα, ενώ το συκώτι σαβορέ, μοναδικά μαγειρεμένο μέσα στη σάλτσα του, με ξύδι και δενδρολίβανο, είναι μια αποκάλυψη της Κρητικής μαγειρικής σοφίας που πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρεις στον ουρανίσκο σου. Must κι η σφακιανή πίτα. Περισσότερα εδώ

    Κουζουλό: Για αυθεντική, αληθινή Κρητική κουζίνα στην Ηλιούπολη
    Λεωφόρος Ειρήνης 10, Ηλιούπολη, τηλ. 2109958525

    Η Κρήτη εκτός από λεβεντογέννα, είναι και λίγο «κουζουλή» με τη γαστρονομία της: Η ρακή, το σταμναγκάθι, οι χοχλιοί, το αρνί το αντικριστό, είναι γέννημα θρέμμα του νησιού, που δεν ξεγελιέται, ξέρει να τρώει, είναι καλοφαγού και δεν παζαρεύει επουδενί το καλύτερο. Το ομώνυμο εστιατόριο τώρα, στις παρυφές της Λ. Ειρήνης στην Ηλιούπολη, όλους αυτούς τους θησαυρούς, στους προσφέρει απλόχερα με φροντίδα, μεράκι και ωραία διάθεση. Πρωτοάνοιξε στα τέλη του 22’ στον απόηχο της κλεισούρας και της απομόνωσης για να μας ξαναφέρει ως από μηχανής θεός και πάλι κοντά σε ένα τραπέζι, μοιράζοντας παράλληλα χαρά, λεβεντιά και νοστιμιά. Εδώ κάθε πρώτη ύλη – ο κρίταμος, το κρέας, το τυρί και το παξιμάδι – οργώνει το Αιγαίο για να καταφθάσει ατόφιο και αυθεντικό, το αρνί ψήνεται όρθιο στη φωτιά, όπως παραδοσιακά γίνεται στην Κρήτη, οι συνταγές είναι πάππου-προς-πάππου Κρητικές κι αυθεντικές. Η καλή αρχή γίνεται με την πεντανόστιμη «Κρητική» σαλάτα, με κρίταμο, κριθαροκουλούρα, γαλομυζήθρα, ντομάτα και αγγούρι, αρωματισμένη με θυμάρι, ζουμερό χοιρινό απάκι με λαχανικά και παλαιωμένο ξύδι, τα πιο σπιτικά και λαχταριστά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα που έχεις φάει, πατάτα οφτή, μαζί με όλα τα πιτάκια της απόλαυσης, Τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια Μυλοπόταμου με ξινομυζήθρα, παστουρμαδόπιτάκια με γραβιέρα, το ένα καλύτερο από το άλλο! Περί κρεάτων τώρα, το αντικριστό γίνεται από την εποχή του Ομήρου, όπως συναντάται στην Ιλιάδα. Ε λοιπόν εδώ θα διαπιστώσεις τα μυστικά της πανάρχαιας συνήθειας των Κρητικών από την πρώτη μπουκιά, με την πανσέτα και το αρνί στα καλύτερά τους, αλλά και με μια εξαιρετικά ζουμερή και νόστιμη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, κι άλλα καλούδια. Περισσότερα εδώ

    Ρωμανάκια: Μια αλησμόνητη γαστρονομική εμπειρία Κρητικής κουζίνας στην Αγία Παρασκευή 
    Λεωφόρος Μεσογείων 366, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106532278

    Τα Ρωμανάκια έκαναν τον πιο κρητικό πάταγο στην Αθήνα, μαγειρεύοντας το παράδοξο ή αλλιώς, την πιο γνήσια κρητική κουζίνα, αυτή που επενδύει στην ποιοτική (και τοπική) πρώτη ύλη και στις παραδοσιακές συνταγές, σαν μίτος που οδηγεί στα χρόνια του Μίνωα. Μέσα από αυτή τη γαστρονομική αποκέντρωση, η Αγία Παρασκευή απέκτησε έτσι ένα στέκι στο οποίο θα φας καλά και θα περάσεις καλύτερα. Αυθεντικά, με την ωραία κρητική ντοπιολαλιά τους, τα Ρωμανάκια ξετυλίγουν τη δράση τους σε μια ζεστή κι ανοιχτόκαρδη σάλα στην Μεσογείων, κάνοντας τους επισκέπτες να συρρέουν για την ρακή, το Αρνί Οφτό «Αντικριστό», το Ριφάκι Μαγειρευτό, ένα κατσικάκι-λουκούμι σιγοψημένο στην κατσαρόλα με χόρτα Κρήτης, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Εξαιρετικά και τα σκιουφηχτά, δεν τα έχεις ξαναφάει τόσο νόστιμα με μανιτάρια, φιλετάκια χοιρινού ή κοτόπουλου και τριμμένο ανθότυρο. Δεν μπορεί να παραλειφθεί η εντυπωσιακή επιλογή κρασιών που συνοδεύει τα φαγητά. Από τον Μονή Τόπλου, ένα λευκό ξηρό κρασί με λεπτά αρώματα και ισορροπημένη οξύτητα, μέχρι τον Ονειροπαγίδα Chardonnay, ένα χαλαρό κρασί με φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα. Kάθε επιλογή κρασιού συμπληρώνει τη γευστική εμπειρία με μοναδικό τρόπο. Περισσότερα εδώ