Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Μαρίνας Πετρίδου και του Τάσου Μπρεκουλάκη «Σουβλάκι», το εθνικό μας έδεσμα είναι ίσως από τα μοναδικά ελληνικά φαγητά που δεν ξεκίνησαν από την επαρχία αλλά από την Αθήνα.
Το πρώτο μαγαζί που έφτιαξε και σέρβιρε το σουβλάκι ήταν το Αιγυπτιακόν στη Νίκαια, το 1924. Σήμερα, το εν λόγω μαγαζί δεν λειτουργεί ούτε στη θέση, ούτε με τη διοίκηση που το ξεκίνησε τότε, όμως στην περιοχή υπάρχουν κι άλλα ιστορικά μαγαζιά.
Η Λιβαδειά θα καθιερώσει το καλαμάκι με ψωμί αργότερα, στη δεκαετία του ’50, ενώ το πρώτο ντονέρ από κιμά θα κάνει την εμφάνισή του στην Αθήνα το 1962, μέχρι η Δικτατορία των Συνταγματαρχών να επιβάλει το χοιρινό (σε σουβλάκι, γύρο κ.λπ.) αλλάζοντας διά νόμου τη γεύση της ελληνικής λιχουδιάς του δρόμου.
Σήμερα, το σουβλάκι είναι σύμβολο. Της γρήγορης, αλλά ποιοτικής κρεατοφαγίας που μέσα τα αγκαλιάζει όλα: την ντοματούλα, την πατάτα, το τζατζίκι, το κρέας. Της ιστορίας από τις πέρα πατρίδες και της ανακούφισης, της απόλαυσης, του «φτιάξε άλλο ένα». Ποιοι είναι οι σύγχρονοι πρέσβεις του; Διάβασε παρακάτω που θα φας τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα.