Στην Αθήνα των χιλίων κι ενός προσώπων, δεν συμβαίνει κάθε μέρα να συναντάς γευστικά projects σαν το Ox: Ακολουθώντας το φίνο άρωμα μιας ζουμερής Tri Tip Black Angus μέσα στην πόλη, εδώ θα την βρεις με όλα της τα κομφόρ, ψημμένη άρτια, προικισμένη με τη θεία, μυρωδάτη κάπνα του κάρβουνου και το βουτυράτο καραμέλωμά από το ενδομυικό λίπος, πλαισιωμένη απ’όλο το «αλφαβητάρι» της ποιοτικής κρεατοφαγίας και της γκουρμέ νοστιμιάς.
Μην δυσανασχετήσεις όμως με όλα τα παραπάνω, το Ox δεν έχει τίποτα στημένο στην ατμόσφαιρα, δεν είναι παραλόγως ακριβό και τους «χωράει» όλους. Εξάλλου, συστήνεται σαν ψησταριά, αναβαθμίζοντας παράλληλα κάθε έκφανση της παράδοσης, φέρνοντας την στο «σήμερα» και τις προσταγές της σύγχρονης, ανεβασμένης εστιατορικής σκηνής. Πρωτοπορία, καινοτομία στις τεχνικές, αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε κάθε επίσκεψη.
Ο χώρος αποπνέει ένα κομψό, γήινο feeling, με χρώματα ώχρας και τερακότας, στο ταβάνι δοκοί με κρυφό φωτισμό δίνουν μια ξύλινη απαλότητα σ’ένα συνολικά φυσικό λουκ που καταπραϋνει τις αισθήσεις και αποσυμπιέζει από την καθημερινότητα, μαζί με πολλά φυτά και άνετα τραπέζια. Στην ανοιχτή κουζίνα τώρα, όπου όλα ετοιμάζονται σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια σου – σαν γυμνή αλήθεια – αποτυπώνοντας σε κάθε πιάτο ειλικρίνεια στην παρασκευή, ποιότητα και εποχικότητα στα υλικά και ευκρίνεια στη γεύση.
Στο ψητό, τώρα, υπάρχουν ωραία πράγματα: Η Picanha Black Angus είναι κρέας νοστιμότατο, που θα το ευχαριστηθείς στο έπακρο, ζουμερή με το εξωτερικό της λίπος να είναι τραγανό, κόβεται σαν ιεροτελεστία σε tagliata από το έμπειρο προσωπικό μπροστά στον επισκέπτη. Ο Σιδηρόδρομος Asado είναι μια γλυκοφάγωτη, μελωμένη επιλογή, που σιιγομαγειρεύεται στηθοπλευρά μαζί με το κόκκαλο, ενώ το κοντοσούβλι χοιρινού που σερβίρεται με πίκλα από εσαλότ και λαδωμένες πίτουλες είναι απλά εξαιρετικό. Όλα τα κρέατα επιλέγονται με προσοχή, από τη φάρμα μέχρι το τραπέζι.
Η εμπειρία στο OX Athens δεν περιορίζεται όμως μόνο στα ψητά κρέατα. Ο ξυλόφουρνος στην κουζίνα του παίζει καθοριστικό ρόλο στις υπόλοιπες προτάσεις του, που εναλλάσσονται συχνά-πυκνά, ενώ must είναι επίσης η παραδοσιακή βουτυρομακαρονάδα με χυλοπίτες και χοντρό μακαρόνι σε ένα ζωμό από μοσχάρι και μυζήθρα, το χυμώδες μπουγιουρντί με καλαθάκι Λήμνου και πικάντικο σουτζούκι, αλλά και το απόλυτο «Πασά Κεφτέ» για τους λάτρεις της έντασης στη γεύση, με μικρά κεμπάπ από κιμά με αρνί και πρόβατο πάνω σε αρωματισμένο γιαούρτι με τριμμένο παστουρμά.
Δε λείπουν ασφαλώς οι αναζωογονητικές σαλάτες και τα ωραιότατα ορεκτικά, όπως η πιπεροσαλάτα Φλωρίνης, ένα αφράτο «κέντημα», στολισμένο με φιλέτα κόκκινης πιπεριάς καρύδι και κρίταμο ή μαϊντανοσαλάτα, μια δροσερή αλοιφή με πλιγούρι, πίκλα λεμόνι και τραγανή μαγιά.
Με καταπληκτική θέση στη Χατζηγιάννη Μέξη, ανάμεσα στις εταιρίες και τα γραφεία της περιοχής, τα σινεμά και τα θέατρα, αλλά και με μια εύστοχη wine list ελληνικού κυρίως αμπελώνα, σε αυτό το κρεατολατρικό εστιατόριο δεν υπάρχει ταβάνι στη φαντασία, κι όλα μπορούν να συμβούν, κι αυτό από μόνο του περικλύει τη φιλοσοφία ενός καλοκουρδισμένου μαγαζιού στο οποίο θα βρεις ανάταση και ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.
Ox Athens
Χατζηγιάννη Μεξή 9, Αθήνα, τηλ. 2107107070
Facebook | Instagram