Αν είναι κώδικας τιμής πλέον ανάμεσα στους θιασώτες του οίνου και της νέας γενιάς του κρασιού, πως το wine bar είναι ο de facto πρωταγωνιστής στα μαγαζιά της πόλης, το Psyche τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του: Μαζί με όλες τις φιάλες της απόλαυσης, της χαλάρωσης, της μιας γουλιάς που βοηθάει να πάει κάτω η κούραση της μέρας, και κουζίνα αληθινή και από καρδιάς.
Είναι πραγματικά περίεργο το πώς στρίβοντας στην στοά της Κορνάρου 4, ξαφνικά σε υποδέχεται η απόλυτη ηρεμία, βγαλμένη από το όνειρο του Αθηναίου που θέλει να ξεφύγει από τη βαβούρα του κέντρου. Εδώ η κατάφυτη αυλή με τις γιρλάντες από ρομαντικά φωτάκια και την απαλή μουσική ανακατεύεται λαμπρά με όλους τους ετερόκλητους του κέντρου μετά τη δουλειά, τον περίπατο, τα ψώνια, καθημερινά από τις 17.00 και τα Σάββατα από το μεσημέρι, δημιουργώντας μια στιλάτη αύρα με ωραία vibes.
Στο Psyche, η φροντίδα και το εξεζητημένο πάθος των ιδιοκτητών του – της Αμαλίας Αυγέρη και του Αντώνη Μούγια – αποτυπώνονται σε κάθε έκφανσή του: Συνεχώς ψάχνονται και αναζητούν νέες προελεύσεις και νέες ποικιλίες, έχοντας συγκεντρώσει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές άνω των 300 ετικετών στην walk in κάβα τους που φιγουράρει κομψή στο background του μαγαζιού, ενώ προμηθεύονται καθημερινά τα πιο φρέσκα, τα πιο αξιόλογα προϊόντα από μικροπαραγωγούς για να τα αξιοποιήσουν στα πιάτα ημέρας και στα πλατό τους. 60 από αυτά τα κρασιά, μπορείς να τα απολαύσεις και by the glass.
Το σκέλος του φαγητού εδώ έχει ιδιαίτερη σημειολογία, αφού είναι μελετημένο έτσι ώστε να δημιουργεί μοναδικά pairings που αναδεικνύουν κάθε ετικέτα, σε απόλυτη σύμπνοια με την εποχικότητα. Δε γίνεται να μην λατρέψεις για παράδειγμα το ταρτάρ μοσχαριού – τρυφερό και άρτια εκτελεσμένο με τα χειροποίητα αλμυρά κράκερ – ή το αναζωογονητικό καρπάτσιο από φαγκρί «ψημένο» στους χυμούς των εσπεριδοειδών από τα ωμά. Τα ραβιόλι από παντζάρι, που γεμίζονται με ρεβύθι και μπρινουάζ λαχανικών ή οι γαρίδες με κρόκο Κοζάνης και κρέμα αβοκάντο δείχνουν μια βαθιά επένδυση στην ιεροτελεστία της οινοποσίας, που εδώ ανεβάζει δυνατές στροφές.
Τις Δευτέρες το Psyche μας δίνει άλλον ένα λόγο να αποτάξουμε τα blues του χαμένου Σαββατοκύριακου: Μόλις πρόσφατα εγκαινίασαν και τα wine dinings, όπου σε προνομιακή τιμή θα μπορεί κανείς να συνδυάσει κρασί και φαγητό, με καλεσμένους οινοποιεία, σομελιέ και εταιρείες εμπορίας οίνου. Μια πολύ όμορφη εμπειρία που, αν είσαι λάτρης του κρασιού, οφείλεις να προσφέρεις στον εαυτό σου.
«Θέλουμε οι επισκέπτες μας να έρχονται κοντά με καλό κρασί και καλό φαγητό» μου λέει η Αμαλία. «Το έχετε κερδίσει» της απαντάω αντανακλαστικά και χαμογελάμε και οι δύο. Πόσοι μπορούν να ισχυριστούν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γίνανε αγαπημένο στέκι μιας τόσο diverse και μεγάλης μερίδας κόσμου;
Psyche Wine Bar
Κορνάρου 4, Αθήνα, τηλ. 2103221271
www.psychewinebar.gr | Facebook | Instagram