Το παρελθόν δεν είναι απλώς οι ιστορίες που ανακαλύπτουμε, αλλά εκείνα τα στοιχεία του εαυτού μας που βλέπουμε μέσα από αυτές και μας κάνουν να ταυτιζόμαστε. Είναι οι αφηγήσεις, ειπωμένες και μη, που ως ένα κοινωνικό και πολιτικό ψηφιδωτό συνθέτουν το παρόν και διαμορφώνουν την ταυτότητα μας. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς σήμερα, αλλά το Κολωνάκι της δεκαετίας του ’50 ήταν ένας κόσμος γεμάτος αίγλη, λάμψη και κύρος. Με προσωπικότητες όπως ο θρυλικός Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και το ανφάν γκατέ της εποχής, η περιοχή είχε ήδη καθιερωθεί ως σημείο δημιουργίας, εξέλιξης, τάσεων και ψυχαγωγίας.
Το «Δεκαεπτά», που άνοιξε για πρώτη φορά το 1957 στον αριθμό 17 της οδού Βουκουρεστίου, ξεκίνησε ως μπαρ και ιδιωτική λέσχη για τους διεθνείς ανταποκριτές. Σύντομα, εξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, φιλοξενώντας το σύνολο της ελληνικής και διεθνούς ελίτ. Η μπάρα και τα τραπέζια του έγιναν μάρτυρες αμέτρητων ιστοριών που πολλοί θυμούνται με συγκίνηση και νοσταλγία. Ανάμεσά τους, η θρυλική στιχομυθία του Φρανκ Σινάτρα με τον Φώτη Κρικζώνη τον πρώτο μπάρμαν της τότε Αθήνας, το 1962, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης ζήτησε να πιει το Jack Daniels του σε προσωπικό ποτήρι, πυροδοτώντας μια φιλία που κράτησε χρόνια. Αυτή και πολλές άλλες στιγμές, από καθημερινές έως κοσμοπολίτικες, συνθέτουν το πλούσιο παρελθόν του.
Σήμερα, η κληρονομιά του «17» συνεχίζεται με σεβασμό και όραμα από τους δύο γιούς του Φώτη Κρικζώνη, στην οδό Λυκαβηττού πιά. Το εστιατόριο αναβιώνει τη διαχρονική του αίγλη, παντρεύοντας την πλούσια ιστορία με μια σύγχρονη προσέγγιση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο φαγητό. Με το που περνάς την είσοδο, σε κατακλύζει η αίσθηση μιας κομψής οικειότητας. Η πρώτη εντύπωση κλέβεται από τον εντυπωσιακό μίνι τρούλο σε χρυσοκίτρινες αποχρώσεις, τα art deco διακοσμητικά, τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους και το περιβάλλον που αποπνέει φινέτσα.
Κάθε επίσκεψη στο «17» προσφέρει μια διαφορετική, πάντα μοναδική εμπειρία, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το μεσημέρι είναι ιδανικό για ένα business lunch ή μια στάση μετά τα ψώνια και τη βόλτα, με επιλογές όπως φρεσκομαγειρεμένα ελληνικά πιάτα, premium cuts κρεάτων, δροσερές σαλάτες και ωμά πιάτα όπως ταρτάρ και σεβίτσε.
Το «φούλ πακέτο» της εμπειρίας και φιλοξενίας του «17» αποκαλύπτεται Παρασκευές και Σάββατα, όταν το πιάνο ζωντανεύει, συνοδευόμενο από δύο φωνές, μία ανδρική και μία γυναικεία, που σε ταξιδεύουν μελωδικά και σε απομακρύνουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ξεκινάς τη βραδιά με ένα εξαιρετικό δείπνο και την ολοκληρώνεις απολαμβάνοντας ένα καλό ποτό, νιώθοντας σαν μια σύγχρονη Μελίνα Μερκούρη, Τζάκι Κένεντι ή Κατίνα Παξινού, θρυλικές πελάτισσες του χώρου.
Η νυχτερινή ατμόσφαιρα στο «17» υπόσχεται μια ολοκληρωμένη έξοδο, συνδυάζοντας εκλεκτά κρασιά, δροσερά cocktails και πιάτα που αποτυπώνουν τη σύγχρονη μεσογειακή γαστρονομία. Τα προσεγμένα cocktails, σερβιρισμένα με κομψότητα, μαζί με τη ζεστασιά του χώρου, δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία που αποπνέει τη διαχρονική γοητεία της αθηναϊκής αισθητικής.
Τα επιδόρπια του είναι πραγματικά απολαυστικά, οπότε φρόντισε να αφήσεις χώρο για ένα γλυκό τελείωμα. Λένε πως ο χρόνος έχει τη σοφία να ξεχωρίζει και να αναδεικνύει ό,τι πραγματικά αξίζει, αφήνοντας πίσω το περιττό. Το «17», με την αδιάκοπη πορεία και την απαράμιλλη ποιότητα του – τον δικό του ορισμό της πολυτέλειας – ανήκει αναμφίβολα σε αυτή την κατηγορία. Με την πάροδο του χρόνου, από χρονιά σε χρονιά και από δεκαετία σε δεκαετία, συνεχίζει να εξελίσσεται, να ανανεώνεται και να προσφέρει μια εμπειρία που χαράζεται στη μνήμη ως αξέχαστη.
17 – Restaurant Bar
Λυκαβηττού 2, Κολωνάκι, τηλ. 2103647049
www.restaurant17.gr | Facebook | Instagram