Οι εποχές αλλάζουν, το φαγητό ανανεώνεται, ο βιγκανισμός διακριτικά υποχωρεί παγκοσμίως και ο νέος καλοφαγάς ανενδοίαστα επανέρχεται με πάθος στην αρχέγονη απόλαυση μιας νέας κρεοφαγίας. Η οποία όμως, στις μέρες μας έχει μικρές φάρμες, ποιότητα, κοπές, dry aged tomahawks, black angus, prime ribs, t-bones από τα εκλεκτότερα ζωντανά του πλανήτη.
Το τραπέζι των εορτών το οφείλει στον εαυτό του να είναι αναβαθμισμένο από το καθημερινό, θέλει το «κατιτίς» του, το κρέας-κόσμημα που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους. Σε αυτά τα στιλάτα κρεοπωλεία λοιπόν θα βρεις όλα τα παραπάνω – και ακόμα περισσότερα.
01 / Aggelis Meatworks: Το κρεοπωλείο που έγινε συνώνυμο της εκλεκτής ποιότητας και ποικιλίας
Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ. 2108980082
Μυημένος από νωρίς σε κάθε μικρό μυστικό για το κρέας από την εκτροφή και ως την κοπή, επεξεργασία και παραγωγή, ο Τάσος Αγγελής ηγείται της νέας εποχής για την έννοια «κρεοπωλείο», στο εκπληκτικό κατάστημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 140 στη Γλυφάδα, όπου προσφέρει τα εκλεκτότερα κρέατα κάθε είδους, ψαγμένες προελεύσεις, εξειδικευμένες κοπές, ιδιαίτερες παρασκευές που θέλουν μόνο μαγείρεμα, αλλά και deli και Π.Ο.Π προϊόντα που θα προσφέρουν στο τραπέζι μια διαφορετική γευστική διάσταση. Στο απόλυτα σύγχρονο κατάστημα τα πάντα αποτελούν μια πρόκληση για την όρεξή σου. Εδώ κάθε είδος κρέατος επιλέγεται με απόλυτο κριτήριο την υψηλή ποιότητα και για το λόγο αυτό το Aggelis Meatworks διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με τις καλύτερες φάρμες από τη Νάουσα και τις Σέρρες, εξασφαλίζοντας τα εκλεκτότερα μοσχαράκια, αρνιά και κατσικάκια ελευθέρας βοσκής, που κόβονται μπροστά σου με αριστοτεχνικές κινήσεις, κατά την παραγγελία. Βεβαίως όσο αναμένεις δεν μπορεί παρά να μην πιάσει το μάτι σου τις υπέροχες παρασκευές, έτοιμες για μαγείρεμα που προετοιμάζονται in house με μεγάλη έμπνευση κι επαγγελματισμό. Μοναδικός και πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα αναλαμβάνει να αναβαθμίσει σε γεύση και φαντασία κάθε γεύμα με τις πιο εμπνευσμένες παρασκευές που συνοδεύονται σαφώς από τις κατάλληλες συμβουλές για σίγουρη επιτυχία. Οι επιλογές σου πολλές, κότσι χοιρινό καραμελωμένο στη μαρινάδα του, απίστευτα Wellington, πρωτότυπες τούρτες κρέατος με εξαιρετική μίξη υλικών που εντυπωσιάζουν θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση. Περισσότερα εδώ
02 / XASAPIO: Η μυσταγωγία της τέχνης του κρέατος
Παρασκευοπούλου 5, Περιστέρι, τηλ. 2105775406 & 2160023838
Στην αναζήτηση για το ποιοτικό κρέας, έχεις πολλές κακοτοπιές για να αποφύγεις: Η τέχνη του είναι το τελευταίο προπύργιο της παράδοσης και λίγα κρεοπωλεία πλέον το προσφέρουν στην πιο ειλικρινή, στην πιο ολόφρεσκη και άρτια εκδοχή του. Μοιραία η διερεύνηση αυτή μας στρέφει στα κρεοπωλεία με ιστορία και τεχνογνωσία, τα οποία έχουν επανεφευρεθεί, έχουν βιτρίνες ζηλευτές, έχουν dry aged ψυγεία και ξέρουν από εξειδικευμένες κοπές, κάνουν παρασκευές backstage που θα ζήλευε κι η πιο μερακλού νοικοκυρά. Ένα από αυτά είναι το XASAPIO στο Περιστέρι. Το XASAPIO θυμάται όλες τις ιστορίες της γειτονιάς από το 1970, όταν ο Ιωάννης Ηλίας καταγόμενος από την γνωστή κτηνοτροφική περιοχή της Στυμφαλίας της ορεινής Κορινθίας, έστρωσε με ευθύνη μια γαστρονομική γέφυρα με όλα τα καλά της ελληνικής υπαίθρου, άριστης ποιότητας κρέατα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα της επαρχίας. Το 1995, τα ηνία ανέλαβε ο γιος του Νίκος, που μετέφερε το κρεοπωλείο στην 25ης Μαρτίου, ενώ σήμερα το XASAPIO θα το βρεις στην Παρασκευοπούλου σε νέο ιδιόκτητο χώρο, με ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο που πληροί κάθε ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, όπου πραγματοποιείται η αποστείρωση, η κοπή, η συντήρηση και η ψύξη των προϊόντων. Τι καλό θα βρεις εδώ; «Και του πουλιού το γάλα»! Δεν μιλάμε για άλλο ένα κρεοπωλείο αλλά για το όνειρο κάθε λάτρη του κρέατος: Premium κοπές και κρέατα, όπως tomahawk, ribeye, t bone, tagliata, striploin, osobucco, dry aged επιλογές (διαθέτουν ειδικά ψυγεία μακράς ωρίμανσης), για να δημιουργήσεις στην κουζίνα σου μοναδικά πιάτα και να τη μεταμορφώσεις σε μισελενάτο εστιατόριο. Επίσης, στα ράφια του θα βρεις κι άλλα επιλεγμένα deli προϊόντα όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, μπαχαρικά, πεντανόστιμες ψαγμένες σάλτσες, μέλι δικής τους παραγωγής για να συνοδεύσεις το γεύμα σου. Περισσότερα εδώ
03 / Litsas Meat – Delicatessen: Το κρεοπωλείο που ανεβάζει κάθε εποχή την κρεατοφαγία στα πιο υψηλά επίπεδα ποιότητας
Λεωφ. Καποδιστρίου 64, Φιλοθέη, τηλ. 2106811000
Από τα λίγα κρεοπωλεία στην Αθήνα, που μπορούν να εγγυηθούν τη μέγιστη ποιότητα σε κάθε στάδιο παραγωγικής διαδικασίας, το Litsas Meat – Delicatessen στην Φιλοθέη, είναι ξεχωριστό στο είδος του, καθώς διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα σε ολόκληρη στην Ελλάδα, στο μακρινό Νευροκόπι της Δράμας, όπου γεννιούνται τα μοσχάρια για να αναχωρήσουν προς την κτηνοτροφική μονάδα του Καλάμου έπειτα από μερικούς μήνες, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα standards από την εκτροφή ως την κοπή και προετοιμασία του κρέτος προς κατανάλωση και τέρψη. Στο κρεοπωλείο της Λεωφόρου Καποδιστρίου 64, οι πάντα αστραφτερές βιτρίνες φιλοξενούν τις καλύτερες επιλογές από κάθε είδος κρέατος, εγχώριας και παγκόσμιας προέλευσης, αλλά και παρασκευάσματα που εγγυώνται επιτυχία και χαμόγελα ικανοποίησης γύρω από το τραπέζι. Μοσχαρίσιο κρέας χωρίς αντιβιοτικά, ορμόνες και εμβόλια καθώς κι άλλα εκλεκτά κρέατα από όλο τον κόσμο, όπως από Ιαπωνία, Αυστραλία, Αμερική, ειδικής εκτροφής σε όλες τις σύγχρονες κοπές, Rib eye, Porterhouse, Τomahawk, Τ-bone, προσφέρουν ανεπανάληπτες γκουρμέ εμπειρίες. Με τη χαρακτηριστική εμπειρία, εδώ προπαρασκευάζονται roastbeef από μαριναρισμένο ribeye με καρύκευμα chimichurri, χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μαύρη μπύρα και μέλι ή osobucco μαριναρισμένο στη λαδόκολλα με σως βουτύρου, καροτάκια και πιπεριές, έτοιμα για ψήσιμο, ενώ παράλληλα το προσωπικό μοιράζεται τα μυστικά και τις συμβουλές για επιτυχημένα αποτελέσματα. Περισσότερα εδώ
04 / Αφοί Αποστολόπουλοι: Ποιοτικό κρέας που ξεχωρίζει και γεύσεις με υπογραφή
Αγίας Βαρβάρας 61, Χαλάνδρι (Αβάνα), τηλ. 2106755322
Οι Αφοί Αποστολόπουλοι στο Χαλάνδρι είναι το μέρος που ψάχνεις αν ψάχνεις ποιότητα. Η παράδοση συναντά τη σύγχρονη εξυπηρέτηση, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, επιλεγμένα με φροντίδα και μεράκι. Από ντόπιες εκλεκτές κοπές μέχρι ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις. Εδώ, η φρεσκάδα κι η γεύση γίνονται καθημερινή υπόσχεση! Δεν επαναπαύονται, αντιθέτως φροντίζουν να είναι πάντα up to date. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς με το που αντικρύσει τον χώρο με το σύγχρονο ύφος και τις εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Η γνώση αποτελεί θεμέλιο για την εξέλιξη και την ενημέρωσή τους. Επενδύουν χρόνο σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέπτονται προσωπικά μικρές ελληνικές φάρμες και εξετάζουν σχολαστικά τα πρότυπα ποιότητας, διατηρώντας πάντα υψηλές τις απαιτήσεις τους. Εδω σε περιμένουν εξειδικευμένες και premium κοπές αλλά και πιο ιδιαίτερα κρέατα όπως είναι τα βουβάλια Κερκίνης, για να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με κάτι διαφορετικό.Τώρα, που τα χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα κι οι μαραθώνιοι γευμάτων είναι προ των πυλών θα έχεις ακόμη έναν λόγο να απευθυνθείς σε εκείνους και να αφεθείς στην πείρα και τη δημιουργικότητά τους. Στα ψυγεία τους έχουν λάβει θέση πολλές ξεχωριστές κι ευφάνταστες παρασκευές για το γιορτινό τραπέζι που θα σας βοηθήσουν να το μετατρέψετε σε έργο τέχνης και θα εντυπωσιάσουν αλλά και πάνω από όλα θα χορτάσουν απολαυστικά τους αγαπημένους σας. Στα ράφια τους θα βρεις και μια ποικιλία από delicatessen προϊόντα για να συμπληρώσεις και να συνδυάσεις το κρέας σου με ό,τι καλύτερο. Ρώτησέ τους και για tips ψησίματος και θα σε κατατοπίσουν πλήρως για να απογειώσεις το δείπνο σου. Περισσότερα εδώ