Το μάτι σου αρχικά θα κολλήσει στη βιτρίνα. Στην οποία ξαποσταίνουν τα πιο λαχταριστά Ιταλικά αλλαντικά και τυριά περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να σερβιριστούν σε ένα περιποιημένο πλατό μαζί με ένα ωραίο ποτήρι κρασί στο παρακείμενο τραπέζι. Από τα ηχεία ακούγεται το «Nel blu, dipindo di blu» σαν ύμνος και σφραγίδα αυθεντικότητας συνάμα, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα χυλώνουν στην εντέλεια ένα risotto di fungi με ποικιλία φρέσκων μανιταριών, βούτυρο μαύρης τρούφας και παρμεζάνα σε έναν χορό τεχνικής αρτιότητας και φροντίδας.
Το La Bottega Da Marco, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να πας τώρα στα κοντά Ιταλία, θα στη φέρει στο πιάτο και το ποτήρι σου και με το πολύ ωραίο περιτύλιγμα του χώρου του: Ο οποίος απλώνεται σαν στιλάτη αγκαλιά γύρω σου, με τη ζεστασιά του τζακιού στο βάθος κι όλο το αλφαβητάρι του ιταλικού αμπελώνα και τους μικροπαραγωγούς του τοποθετημένους τριγύρω, με τους οποίους ο ιδιοκτήτης Marco Serra διατηρεί προσωπικούς δεσμούς. Το βιογραφικό του head chef Francesco Saccheri είναι η εγγύηση μιας ποιότητας που δεν θα βρεις σε πολλά ιταλικά της πόλης: Αυτός επιμελείται γευστικά τα events του Ιταλού πρέσβη, αυτός υπήρξε «πρέσβης» της κουζίνας της χώρας του με εστιατόρια στην Perugia, την Umbria, το Zagreb, τη Βιέννη, τώρα και στην Αθήνα.
Τα νόστιμα ιταλικά μονοπάτια εκφράζονται σε ένα μενού που ανανεώνεται κάθε μήνα για να μας κρατάει στην αναμονή για το τι καλό θα σκεφτεί ο σεφ να μας προσφέρει. Δε λείπουν τα πιάτα ημέρας, αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά, ενώ τιμώνται εξίσου και ο κάμπος και η θάλασσα, μέσα από ζυμαρικά, risotti, αλλά και «κυρίως» όπως το μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδι και κάππαρη που σβήνεται με κόκκινο κρασί ή τα Guancia di Vitello, δηλαδή τα μοσχαρίσια μάγουλα με πολέντα και σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Όπως καταλαβαίνεις ήδη, το κρασί εδώ αποκτά άλλη σημειολογία: Όπως άλλωστε δίδαξαν οι Ιταλοί, η κάθε μέρα στην γείτονα επισφραγίζεται με την συγκέντρωση γύρω από ένα τραπέζι, κουβεντούλα με φίλους, καλό κρασί. Οι Ιταλοί ξέρουν να ζουν και ξέρουν και να μαγειρεύουν, γι’αυτό άλλωστε η κουζίνα τους είναι η πιο διαδεδομένη κι εμβληματική παγκοσμίως. Αυτό ενθαρρύνεται λοιπόν κι εδώ, η ανάπαυλα από την καθημερινότητα, ένα ωραίο pairing με το κρασί της αρεσκείας σου, γεύση και χαμόγελα, μέχρι το επόμενο «ραντεβού».
Ο chef έχει ξεκινήσει δυναμικά την διοργάνωση θεματικών one-off menu με 8 πιάτα, ο Νοέμβρης είχε λευκή τρούφα, ο Δεκέμβρης τις γαρίδες, aka gamberi. Αυτό που μας έμεινε σαν εμπειρία είναι το γεγονός ότι εδώ θα νιώσεις κομμάτι ενός σπιτιού, θα διαλέξεις το κρασί και το φαγητό που σου φτιάχνει καλύτερα το κέφι κι ύστερα θα αφεθείς στα χέρια της ομάδας του, που θα σε φροντίσουν σαν πρίγκιπα. Κράτα οπωσδήποτε χώρο για κάποιο επιδόρπιο, είναι όλα ένα κι ένα.
La Bottega Da Marco
Ηρακλείου 5, Χαλάνδρι, τηλ. 2106838138
Facebook | Instagram