Ακόμη και όταν η σχέση φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο, είναι πάντα καλή ιδέα να αμφισβητείτε τακτικά τον εαυτό σας και να τολμάτε να κάνετε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον, ακόμη και για τα πιο κρίσιμα θέματα, γράφει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Louise Leboyer. Βρίσκεστε σε μια σχέση εδώ και αρκετές εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια και έχετε την εντύπωση ότι η σχέση δεν προχωράει, επιδεινώνεται ή, αντίθετα, πηγαίνει ιδιαίτερα καλά; Ίσως ήρθε η ώρα να θέσετε στον εαυτό σας τις σωστές ερωτήσεις για να μάθετε ποια ακριβώς είναι τα δυνατά σημεία και οι πιθανές αδυναμίες της σχέσης σας.
Τα οφέλη της αξιολόγησης της σχέσης του ζευγαριού
Στον έρωτα, μία από τις παγίδες μπορεί να είναι να ζεις από μέρα σε μέρα και να μην κοιτάς ποτέ μπροστά ή να μην σκέφτεσαι τι θα ακολουθήσει.
«Τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να περνούν χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, χωρίς να εξετάζουν σοβαρά αν η σχέση τους θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Όσο τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να θέλουν να σκάψουν βαθύτερα», υποστηρίζει η Susan Krauss Whitbourne, κλινική ψυχολόγος, στο Psychology Today.
Και όμως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consulting and Clinical Psychology, οι “τακτικές εξετάσεις” θα μπορούσαν να είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της σχέσης. Το πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές με ζευγάρια αποκάλυψε ότι το check-up του γάμου είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία της σχέσης. Οι επιδράσεις αυτές ήταν πιο έντονες στα ζευγάρια των οποίων τα σκορ ικανοποίησης ήταν χαμηλότερα στην αρχή. Στους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει μέρος στις αξιολογήσεις του ζευγαριού κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του πειράματος, παρατηρήθηκε μικρή πτώση των βαθμολογιών. Μια «φυσική διαδικασία φθοράς» που συνδέεται με το χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για τη σχέση σας
«Η ιδέα της αξιολόγησης της σχέσης είναι πραγματικά σημαντική, επειδή μερικές φορές αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστούν», εξηγεί η Patrice Le Goy, ψυχολόγος και θεραπεύτρια γάμου στο Well and Good. Αντί να εξαφανιστούν, αυτά τα μικρά προβλήματα επιμένουν και συσσωρεύονται με άλλα μικρά προβλήματα ή δημιουργούν απογοήτευση, θυμό ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα που γενικά προσπαθούμε να αποφύγουμε ως ζευγάρι.
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζετε, η αξιολόγηση ζευγαριών δεν απαιτεί απαραίτητα προηγμένες δεξιότητες στη θεραπεία ζευγαριών ή την τήρηση ενός ακριβούς σχεδίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε στον εαυτό σας τις σωστές ερωτήσεις. Στην αξιολόγηση που δόθηκε στα ζευγάρια που έλαβαν μέρος στη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Wright State, εξετάστηκαν διάφορα θέματα: τα δυνατά σημεία και οι ανησυχίες στη σχέση, τα επίπεδα προσοχής, η συμπόνια, οι δεξιότητες επικοινωνίας, η ασφάλεια και η οικειότητα. Οι Patrice Le Goy και Susan Albers, κλινικές ψυχολόγοι, πρότειναν μια σειρά από ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προκειμένου να εμπλακείτε καλύτερα σε αυτή τη συζήτηση:
-Πότε κάνουμε μια καλή ομάδα;
-Επικοινωνούμε καλά;
-Τι ανησυχίες έχουμε για τη σχέση μας;
-Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εμάς;
-Τι πρέπει να αλλάξει;
Πηγή: Psychologies.com, 5 questions à se poser pour faire le bilan en couple
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου