Η Λόντζα της Γειτονιάς: Νόστιμο, ποιοτικό μαγειρευτό στα Εξάρχεια βγαλμένο από το κύτταρο της μνήμης

Είναι αυτές οι μέρες του χειμώνα στην πόλη, που σε πιάνει το παράπονο από τις «βουτιές» στα βρεγμένα πεζοδρόμια, τη μουντάδα και το κρύο, που το μόνο που θες είναι να βρεις αποκούμπι στη «βουτιά» σε μια ωραία λεμονάτη μοσχαρόσουπα, θες μια αγκαλιά φιλική, ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα για να σε φροντίσεις, να νιώσεις πλούσιος με τα ελάχιστα, να αισθανθείς το τρυφερό άγγιγμα της γιαγιάς σου μέσα από το φαγητό.

Αυτές τις αξίες ήρθε να υπηρετήσει πριν 2 χρόνια «Η Λόντζα της Γειτονιάς» και πλέον σε μια απρόσωπη Αθήνα έχει γίνει το «πρόσωπο» της ανθρώπινης υπόστασης ενός μαγειρείου, με το χειροποίητο που φτιάχνεται εκ του μηδενός, τη φροντίδα στο απλό πιάτο, καθότι τα πιο απλά πράγματα έχουν κάτι αδιόρατα μυστικά που χτίζουν ή γκρεμίζουν τη νοστιμιά τους.

Στη Λόντζα δεν θα φας κανέναν πειραματισμό, καμιά καινοτομία που δεν έχει κριθεί από τον χρόνο, κανένα πιάτο που δεν δοκιμάστηκε από άλλους χίλιους πριν από σένα. Με λίγα λόγια εδώ θα γευτείς όλα όσα διαμόρφωσαν τη συλλογική γαστρονομική μας μνήμη από τα χωριά μας, τις χυλοπίτες, τα αυγά με πατάτες, από κάτι θρεπτικό και γευστικό κάθε μέρα.

Ιθύνων νους πίσω από το εγχείρημα είναι ο χαρισματικός Σπύρος Χατζηαγγελάκης που αποτιεί έτσι φόρο τιμής στις δικές του γιαγιάδες: Που μαζεύονταν στη λόντζα – όπως αποκαλούνται οι περατζάδες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου – οι γυναίκες της γειτονιάς για να πουν τα νέα τους. «Αν με ψάχνετε είμαι στη λόντζα», έγραφε χαρακτηριστικά η γιαγιά του στο σημείωμα της όταν έλειπε.

Αυτό το ρουστίκ, το φέρνει και στην Τρικούπη 76. Μια ξυλόσομπα, φωτογραφίες και λάμπες πετρελαίου, ένα τρανζιστοράκι να παίζει Έρα. Όλα δημιουργούν το σκηνικό της απόλυτης οικειότητας, ξυπνώντας μια μνήμη που είναι σφυρηλατημένη λίγο-πολύ σε όλους μας.

Στα της κουζίνας, η οποία είναι ανοιχτή κι όλα φτιάχνονται στην απόλυτη διαφάνεια, λίγα εκατοστά από τα μάτια σου, θα βρεις καθημερινά ένα περιεκτικό μενού, όπως αυγά με πατάτες, χυλοπίτες Κομοτηνής με φρέσκο βούτυρο Ρούμελης, κεφτέδες με πατάτες τηγανητές, το απρόσμενο hit του Balik Ekmek, που είναι ένα σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι σε βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί με μαρούλι, κρεμμυδάκι και μαγιονέζα με εστραγκόν – πεντανόστιμο! – βελουτέ λαχανικών αλλά και μοσχαρόσουπα λεμονάτη, ενώ καθημερινά θα βρεις μια guest πίτα και 2 πιάτα ημέρας όπως σουτζουκάκια, φακές και πολλά ακόμη.

Στη Λόντζα η γεύση δείχνει το πιο νόστιμο πρόσωπο της μέσα από συνεργασίες με παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι χυλοπίτες, ο τραχανάς και τα κους κους είναι χειροποίητα από μικρές βιοτεχνίες, η φέτα είναι περιορισμένης παραγωγής από τη Μεσσηνία, η κάπαρη καταφθάνει από τη Σύρο, τα αυγά είναι ελευθέρας βοσκής, το ελαιόλαδο είναι βιολογικό έξτρα παρθένο. Η ρίγανη, ο δυόσμος, το θρούμπι είναι από τη Θεσσαλονικιώτικη Rhoeco. Βιολογικά βότανα, ροφήματα και μέλι, μπορείς να τα αναζητήσεις στα ράφια της Λόντζας για να τα χρησιμοποιήσεις στο δικό σου, σπιτικό μαγείρεμα.

Για τον πιο γλυκό επίλογο, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την πορτοκαλόπιτα τους με παγωτό καϊμάκι. Αυθεντική, ζουμερή και σιροπιαστή, θα έπρεπε να είναι έγκλημα τόση νοστιμιά!

Η Λότζα της Γειτονιάς 
Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 2103612334 
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Παγωμένη απόλαυση: Οι καλύτερες τζελατερίες της Αθήνας

Παλιά από το 1686, ο Σισιλιάνος Francesco Procopio dei Coltelli άνοιξε το πρώτο καφέ στο Παρίσι, το Le Procope....

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι: Που να κάνεις γυμναστική-pilates-yoga φέτος στην Αθήνα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως η γυμναστική ωφελεί το νου και τις σχέσεις,...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot