Το όνομα της περιοχής μπορεί και να αναφέρεται στους κάστορες, που ενδημούσαν για αιώνες σ΄ αυτήν. Κέλετρον το αρχαίο της όνομα, που σημαίνει θέλγητρο ή στολίδι. Και όντως αυτή η πόλη, είναι ένα στολίδι που εκπέμπει ξεχωριστή ομορφιά, περιτριγυρισμένη από την πιο ζωντανή λίμνη που έχεις δει. Ψάρια στο βυθό, δεινοί ψαράδες παραλιμνίως κι ένα σωρό είδη πτηνών να ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το μαγικό τοπίο που δημιουργείται, ακριβώς σαν σε ένα πίνακα!

Εδώ υπάρχει μια μακραίωνη ιστορία που φτάνει στα βάθη του παρελθόντος, Από το νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό, τη Βυζαντινή εποχή αλλά και από τα νεότερα χρόνια, απ’ όπου διατηρείται μέχρι σήμερα σημαντικός αριθμός βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.

Κάθε γωνιά της πόλης, μαρτυρά με την αρχιτεκτονική της, τη ροή της ιστορίας, η Νότια και η Βόρεια παραλία, έχουν κάθε μια τη δική τους ιδιαιτερότητα, μα ένα είναι το κοινό, όπου και να σταθείς: Αυτό που εκπέμπει αυτό το σημείο της Ελλάδας είναι τόσο μαγικό, που μιλάει στην ψυχή σου.

Αν υπάρξεις έστω και για λίγο στην αγκαλιά της, νιώθεις μια αέναη κομψότητα και αρχοντιά να εκτείνεται στα σοκάκια της, μια ισορροπία σε σχέση με το περιβάλλον, που διατηρεί ακέραιες τις αρετές του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας. Η πεζοπορία γύρω από την λίμνη προκαλεί δέος με το φυσικό τοπίο, τα στενά του Ντολτσό είναι όαση με τα μακεδονίτικα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια και τα πολύχρωμα βιτρό στις όψεις τους, στα πλινθόχτιστα χωριά των Κορεστείων νιώθεις πως ο χρόνος έχει παγώσει.

Στο Σπήλαιο του Δράκου, εντυπωσιάζεσαι από τους σταλακτίτες τους σταλαγμίτες και τις 7 λίμνες που σχηματίζονται από την τέχνη της φύσης, ενώ τα μουσεία σου ψιθυρίζουν λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής του παρελθόντος, όπως αυτές αναβιώνουν στα αρχοντικά.

Σε πολύ κοντινή απόσταση, το Νεστόριο σε υποδέχεται στην πανέμορφη φύση, δίπλα στο ποτάμι, όπου το καλοκαίρι γεμίζει με μουσική και κόσμο, στο μακροβιότερο ίσως φεστιβάλ την Ελλάδας.

Και δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά του τόπου που σε κερδίζει. Είναι και οι άνθρωποι, πάντα φιλόξενοι και θερμοί, με την κοσμοπολίτικη ιδιοσυγκρασία που προκύπτει από τη μακροχρόνια εμπορική τους δραστηριότητα, της δίνουν μια παραπάνω γλύκα. Και βέβαια εδώ ξέρουν όλοι να καλοπερνούν και να γλεντούν, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Δεν είναι τυχαίο πως στην Καστοριά 6 με 8 του Γενάρη γιορτάζονται δεόντως τα Ραγκουτσάρια, ένα καρναβάλι με μια παγανιστική χροιά, με ξεχωριστό παλμό που δεν έχεις ξαναζήσει ποτέ!

Είτε χιονισμένη, είτε καταπράσινη, η Καστοριά είναι χάρμα οφθαλμών. Αρχόντισσα σε όλα της, διαθέτει ψαγμένα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που κερδίζουν τόσο σε εμφάνιση, όσο και στις γεύσεις που σερβίρονται, μαρτυρώντας το μεράκι και τη γενναιοδωρία των κατοίκων της που θα σου μάθουν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοξενία του Βορρά! Αυτές είναι οι προτάσεις της συντακτικής μας ομάδας.
01 / Αγκρίστρι: Ασύγκριτες απολαύσεις με αύρα θαλασσινή, από την πιο δημιουργική ανοιχτή κουζίνα της Καστοριάς
Μεγάλου Αλεξάνδρου 103, Καστοριά, τηλ. 2467029747

Ακριβώς στην καρδιά της Νότιας Παραλίας, ο Chef Κώστας Καρασαββίδης, άνοιξε πριν πέντε μήνες το Αγκίστρι, αρχικά ως ιχθυοπωλείο – ουζερί, ενώνοντας παρελθόν και μέλλον μέσα από τη γεύση και τη δημιουργικότητα, εμπνευσμένος τόσο από το πάθος του για τη μαγειρική, όσο και από τις εικόνες που εντυπώθηκαν στο μυαλό του από τον πατέρα του που είναι ιχθυοπώλης. Έτσι, μέσα από την ανοιχτή κουζίνα του, ο Κώστας καθημερινά δημιουργεί πιάτα γεμάτα έμπνευση, που συνδυάζουν τη νοστιμάδα και την αυθεντικότητα του παρελθόντος με τη λεπτότητα και τη φινέτσα της σύγχρονης γαστρονομίας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και κάνουν το Αγκίστρι must visit σημείο της πόλης! Στον υπέροχο minimal χώρο όπου κυριαρχούν το ξύλο και η πέτρα, με design αναφορές στο ιωδιούχο κάλλος και φυσικά απεριόριστη θέα στην ομορφιά της λίμνης, μπορείς να γίνεις μάρτυρας της ιεροτελεστίας που συντελείται, καθώς οι καλύτερες πρώτες ύλες, προετοιμάζονται για να γίνουν μέρος πιάτων που ξεχειλίζουν αυθεντική γεύση και μαεστρία. Η ανοιχτή κουζίνα σου δίνει πλήρη θέα στα ολόφρέσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας, καθώς και τα τοπικά προϊόντα που παίρνουν μορφή συνταγών που θα σε μαγέψουν σε όψη αλλά και γεύση. Το μενού είναι μια γευστική Εδέμ που σε καλεί να δοκιμάσεις τα πάντα! Τα υπέροχα ορεκτικά αποτελούν την ιδανική αρχή, ενώ οι ολόφρεσκες, δροσερές σαλάτες και οι παραδοσιακές αλοιφές, ανοίγουν την όρεξη για τα κυρίως, που κλέβουν πραγματικά την παράσταση. Περισσότερα εδώ
02 / Γαϊτάνης Seafood Restaurant: Το ψαροφαγικό highlight της Καστοριάς
Δισπηλιό, Καστοριά, τηλ. 2467085384

Όταν άνοιγε το μακρινό 1997 από την Έλλη και τον Γιώργο Γαϊτάνη, ακόμα κι από την αρχή, με τη σοφία της φύσης που τους περικύκλωνε και την συμπερίληψη μόνο των ποιοτικότερων υλικών στα πιάτα τους, το μεγαλείο της κουζίνας τους ήταν εμφανές. Πλέον, με τη δεύτερη γενιά – και συγκεκριμένα τον χαρισματικό chef Τάσο Γαϊτάνη – στα ηνία του εστιατορίου, το Γαϊτάνης Seafood Restaurant δεν έχει αναδειχθεί μόνο σε ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσεις καλό φαγητό στην Καστοριά, αλλά και σε ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας – όπως διακρίθηκε και βραβεύτηκε το 2018 από τον Πανελλήνιο θεσμό βραβείων ποιότητας και γεύσης estiatoria.gr. Στην υπέροχη, ζεστή αγκαλιά της σάλας του τον χειμώνα, αλλά και στα τραπέζια του «έξω» πάνω στο καταπράσινο γρασίδι όταν ανοίγει ο καιρός, εδώ δεν τρως απλά. Βιώνεις. Τεχνική, μεράκι, εποχικότητα, εμπειρία, μαεστρία. Η καλή αρχή γίνεται με μια συγκλονιστική ψαρόσουπα, με ολόκληρο φιλέτο ψαριού, καροτάκι και πατατούλα – άψογα βρασμένη και πεντανόστιμη – αλλά και εξαιρετικά «ωμά» όπως το καρπάτσιο με λαυράκι, ψημένο υπέροχα στα εσπεριδοειδή και ωραιότατο ceviche. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα ψάρια που χρησιμοποιεί η οικογένεια καταφθάνουν ολόφρεσκα από το Ιόνιο, μπορείς να τα επιλέξεις ψητά, τηγανητά, ενώ από το μενού δε λείπουν τα όστρακα, τα μύδια και οι αχνιστές μακαρονάδες. Μπουκιά και συγχώριο! Περισσότερα εδώ
03 / Καλντερίμι: Περιήγηση στην Καστοριανή γαστρονομική παράδοση με σύγχρονη ματιά, στην πιο μαγευτική πλευρά της πόλης!
Βυζαντίου 12, Καστοριά, τηλ. 2467401195

Ανακαινισμένο με σεβασμό, το Μάρτιο του 2022, το αρχοντικό Βαλαλά πλέον ανοίγει τις πόρτες του ως Καλντερίμι σερβίρει τις πιο αγαπημένες συνταγές, με ένα comfort άγγιγμα που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις. Σε ένα χώρο όπου θριαμβεύει η έννοια της ζεστής φιλοξενίας, οι ιδιοκτήτες Γιάννης Ντόγκας κι ο Νίκος Βαλκάνης, άνθρωποι γέννημα θρέμμα της πόλης, παρουσιάζουν πιάτα παραδοσιακής καστοριανής γαστριμαργίας, με βάση τα εκλεκτότερα τοπικά προϊόντα, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, που αναδεικνύει την ουσία και την πηγαία γεύση των πρώτων υλών που προέρχονται από παραγωγούς κι εργαστήρια της ευρύτερης περιοχής. Στην περιποιημένη σάλα καθημερινά αναβιώνει μια ζεστή συνεύρεση των συνδαιτυμόνων με τη γευστική απόλαυση, μέσα από πιάτα που καθρεπτίζουν όλους τους θησαυρούς που χαρίζει η τοπική γη. Η εισαγωγή στο μενού γίνεται με τυριά από τοπικούς παραγωγούς, όπως Μπάτζος τηγανητός με αυγοσαλάτα ή Φλωρινέλα σχάρας με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης και ρόκα, αλλά και πεντανόστιμη οσπριοσαλάτα, που δίνουν μια πρώτη εξαιρετική εντύπωση. Οι πιο νόστιμοι γίγαντες που έχεις γευτεί ποτέ, από καστοριανούς βεβαίως παραγωγούς, στο φούρνο, με ντομάτα σχάρας, πατέ από πιπεριά Φλωρίνης, τσιπς καρότου και αρωματικό ελαιόλαδο, μοσχοβολούν παράδοση, ενώ τα υπέροχα risotti με κολοκύθα ή μανιτάρια, μαρτυρούν τη σύγχρονη ματιά και το καλό χέρι της κουζίνας, σε ένα αποτέλεσμα που συγκλονίζει τον ουρανίσκο. Περισσότερα εδώ
04 / Η «Παλιά Πόλη» φιλεύει με μοναδικό τρόπο παραδοσιακές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία, γεμίζοντας το Ντολτσό με τα σαγηνευτικά αρώματα της ελληνικής κουζίνας!
Ορεστιάδος 51, Καστοριά, τηλ. 2467021401

Καθώς παίρνεις το δρόμο για τον περίφημο γύρο της λίμνης, ξεκινώντας από τη Νότια παραλία, στην οδό Ορεστιάδος 51, σίγουρα θα κάνεις μια στάση, τόσο γιατί η όσφρηση σου αντιλαμβάνεται μεθυστικά αρώματα από φαγητά, οικεία στο μνημονικό, όσο και για να θαυμάσεις το υπέροχο πετρόχτιστο κτήριο που ξεπροβάλλει πίσω από μια εντυπωσιακή, πλακόστρωτη αυλή! Είναι το εστιατόριο Παλιά Πόλη που σε προσκαλεί για ένα φίλεμα ακριβώς όπως τον παλιό καλό καιρό! Από το 2013, η Παλιά Πόλη σερβίρει συνταγές παραδοσιακής κουζίνας, ακριβώς όπως υπήρχαν στα τετράδια συνταγών των γιαγιάδων του τόπου, σε ένα κλίμα άκρως φιλόξενο και ζεστό, που σε αγκαλιάζει με μια οικειότητα και αμέσως σε κάνει να νιώθεις ως φιλοξενούμενος σε κάποιο φιλικό σπιτικό! Ο χώρος άλλωστε, πανέμορφος και με τη γοητεία της παραδοσιακής φινέτσας, αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσεις καλομαγειρεμένο φαγητό, φτιαγμένο με αγάπη και μαστοριά. Από την άνοιξη και μετά, ανοίγει τις πόρτες της και η μαγευτική αυλή, που προσφέρει απεριόριστη θέα στη λίμνη και λουκούλλεια γεύματα κάτω από τις κληματαριές και ανάμεσα στις κατάφυτες γλάστρες! Όλες οι αγαπημένες συνταγές της Καστοριανής κουζίνας, βρίσκονται μέσα στο μενού, βιώνοντας την ιδανικότερη εκδοχή τους! Πεντανόστιμοι παραδοσιακοί σαρμάδες με κιμά και ρύζι, αριστοτεχνικά τυλιγμένοι σε φύλλα λάχανου, ποτισμένου στην αρμύρα, αλλά και κεφτεδάκια μακάλο βουτηγμένα στον υπέροχο χυλό – σάλτσα από λάδι, αλεύρι, τομάτα και σκόρδο και οι κλασικής νοστιμιάς γίγαντες Καστοριάς σαφώς, αποτελούν την ιδανική συντροφιά για τσίπουρο. Περισσότερα εδώ
05 / Γαϊτάνης Meat House: Ο ναός του κρέατος, στην Καστοριά
Άγιος Αθανάσιος, Καστοριά, τηλ. 6989882500

Μια δρασκελιά από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου – σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νομού – θα βρεις την ποιοτική κρεατοφαγία χέρι-χέρι με μια θέα που κόβει την ανάσα στο Γαϊτάνης Meat House. Το όνομα «Γαϊτάνης» είναι συνηφασμένο με την ποιότητα και την φιλοξενία στην περιοχή από το 1997, αφού η δεύτερη γενιά της οικογένειας «τρέχει» με μεγάλη επιτυχία και το seafood «αδερφάκι» του στο Δισπηλιό. Εδώ, ο Κώστας Γαϊτάνης από το 2019 διακονεί στους θησαυρούς της στεριάς αυτή τη φορά, αναβαθμίζοντας κάθε έκφανση της σύγχρονης κρεατοφαγίας με ευειδή κρέατα από τοπικές φάρμες, premium κοπές και κρέατα ωρίμασης, χαράσσοντας ένα δυνατό γευστικό αποτύπωμα στα γαστρονομικά δρώμενα της Καστοριάς. Το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη μπουκιά μιας ζουμερής ταλιάτας, το επιβεβαιώνεις όμως και στην απλότητα μιας μερίδας από παϊδάκια ή στο βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζονται οι μοσχαρίσιες μπριζόλες τους από το κάρβουνο. Μετά είναι η θέα του εστιατορίου, που από μόνη της είναι άλλος ένας λόγος να «ανηφορίσεις»: Το πανοραμίκ στην πόλη σα να βλέπεις καρτ ποστάλ, η λίμνη «Ορεστιάδα» ατόφια σαν υδάτινη θεά, φρέσκος αέρας και αίσθηση αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα. Μαζί σου γιορτάζει το αρχέγονο τοπίο, νιώθεις πλούσιος με τα ελάχιστα, την ώρα που ο ήλιος πέφτει, βάφοντας ρόδινο τον ουρανό αισθάνεσαι το μεγαλείο της φύσης. Μπροστά μας καταφθάνει μια τηγανιά, μοσχοβολάει με τις πολύχρωμες πιπεριές της, ενώ παράλληλα έρχονται και τα χορταστικότατα σουτζουκάκια, με ωραία αψάδα από τα μυρωδικά και φρέσκιες πατάτες. Στο μενού του Meat House φιγουράρουν όμως και comfort επιλογές, ανάμεσά τους νοστιμότατα burgers με εύστοχους συνδυασμούς υλικών, δροσερές σαλάτες, ακόμα και κοντοσούβλι! Οι εραστές του κρασιού εδώ θα βρουν μια τεράστια γκάμα που περιλαμβάνει άνω των 150+ επιλεγμένων ετικετών για ιδανικά pairings, που θα απολαύσουν μέχρι το φεγγάρι, μαλαματένιο να κοιμηθεί στον ορίζοντα. Περισσότερα εδώ
06 / Πασατέμπος: Η σύγχρονη οπτική της ελληνικής κουζίνας στο πιο ιδιαίτερο εστιατόριο της Καστοριάς!
Ερμού 6, Καστοριά, τηλ. 2467400113 – 6945870706

Στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ερμού 6, είναι μοιραίο να ακολουθήσεις το κάλεσμα του εστιατορίου Πασατέμπος, που με το ξεχωριστό του ταπεραμέντο, δίνει τη δική του, ενδιαφέρουσα νότα ομορφιάς και σερβίρει πιάτα που αναδεικνύουν το πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας με τρόπο προσιτό και απείρως νόστιμο! Ένας εξαιρετικά καλαίσθητος χώρος, ψηλοτάβανος και φροντισμένος σε κάθε μικρή του λεπτομέρεια, αμέσως μαγνητίζει το βλέμμα, με vintage στοιχεία που προσδίδουν έναν αέρα μαγικό, ενώ η αυλή έξω καλοδέχεται καιρού επιτρέποντος, κάθε εξερευνητή της γεύσης και λάτρη της καλοπέρασης. Κι αν στους πανέμορφους χώρους του Πασατέμπου, χτυπάει ο παλμός των ικανοποιημένων και ευδιάθετων θαμώνων, στην κουζίνα χτυπάει η καρδιά, με τη δημιουργικότητα να έχει τον πρώτο ρόλο, καθώς οι 2 chefs μεταμορφώνουν με μαεστρία τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, σε συνταγές με γευστική ισορροπία και αρμονία. Το μενού που στηρίζει τόσο την εντοπιότητα όσο και την εποχικότητα, αλλάζει δυο φορές το χρόνο, ώστε ό,τι εμπεριέχεται σε κάθε πιάτο να έχει την απόλυτη φρεσκάδα και βαθιά γεύση της πρώτης ύλης, που φυσικά αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα. Η wine list περιέχει ό,τι πιο εκλεκτό από τοπικούς αμπελώνες του Νομού αλλά και ετικέτες από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και ποιοτικά αποστάγματα αν έχεις όρεξη για κάτι πιο δυνατό. Στα του μενού, η καλύτερη εισαγωγή για να πάρεις μια πρώτη γεύση, είναι η σαλάτα με ντοματίνια, μαρούλι, σπανάκι, αβοκάντο και παξιμάδια χαρουπιού, αλλά και το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, που λιώνει πάνω σε μπρουσκέτα με sauce tartar. Έπειτα, οι ταραγανές κροκέτες φασολιών με dip σουμάκ και πίκλα σέλερι , οι τραχανοκεφτέδες με φέτα και chorizo και το ποντιακό πέρεκ με κρέμα μανιταριού με σπανάκι, παντρεύουν τη διεθνή με την ελληνική κουζίνα με ένα αποτέλεμα χάρμα οφθαλμών και πλούσιας γεύσης, ενώ οι χυλοπίτες Καστοριάς, μαγειρεμένες με εξαιρετικό τρόπο, μαζί με το τρυφερό χοιρινό, τα ντόπια λαχανικά και το ξινοτύρι, είναι ένα πιάτο- πρέσβης της σύγχρονης καστοριανής κουζίνας. Περισσότερα εδώ