Η Αθήνα – γαστρονομικά τουλάχιστον – είναι πια μητρόπολη, αφού μητρόπολη σημαίνει χαρά για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά, επιλογές που να μην αποκλείουν κανέναν, για όλα τα πορτοφόλια, τη διάθεση της κάθε στιγμής, μια καταφατική απάντηση σε κάθε επιθυμία. Κι ενώ η πλειοψηφία των εστιατορίων ατενίζει την εποχή με αποδομημένους μουσακάδες και διαστημικά σεβίτσε, κάποια άλλα εμμένουν σε αυτά που κάνουν την ελληνική κουζίνα, ελληνική: Τη φροντίδα, την εντοπιότητα, την παράδοση, τον μικροπαραγωγό, με νεωτερισμούς που φέρνουν νέο αέρα στον εστιατορικό ορίζοντα της πόλης, παρουσίαση άξια βραβείων και πολλές νοστιμιές. Ένα από αυτά είναι το Κιουζίν.
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/01/VEN09870-HDR-1024x683.jpg)
Mέσα από μια έμφυτη σοφία και με την αβάντα του κλίματός μας άλλωστε, η κουζίνα του τόπου μας έχει τα πάντα – τον κάμπο και τη θάλασσα, το ολόφρεσκο λαχανικό, τα μυρωδικά, τα κρασιά, το ουμάμι πριν αυτό καθιερωθεί ως όρος – και το Κιουζίν από την προηγούμενη δεκαετία που πρωτοάνοιξε, τα πρεσβεύει με τον πιο ευειδή και γευστικό τρόπο. Ανανεωμένο και ανακαινισμένο, με απαστράπτοντα σερβίτσια, νέα τραπεζοκαθίσματα και το όμορφο ξύλινο ντεκ της εισόδου, που λειτουργεί σαν την πιο εγκάρδια υποδοχή, σου δημιουργεί τις πιο ωραίες εντυπώσεις, λίγο πριν φωλιάσεις στον ζεστό, φιλόξενο χώρο του.
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/01/kiouzin-1024x683.jpg)
Η καλή αρχή γίνεται με ονειρεμένες καταϊφένιες μπάλες, που γεμίζονται με φέτα και ανθότυρο πάνω σε μαρμελάδα ντομάτας κι ωραιότατα μανιτάρια γεμιστά με γραβιέρα και προσούτο Ευρυτανίας και γλυκό τσίλι. Και τα 2 αποκάλυψη, λίγο πριν «σκάσει» το σπετζοφάϊ του απόλυτου comfort, σαν να το έφτιαξε η γιαγιά σου στο χωριό, με το χωριάτικο λουκάνικό του και το ουράνιο τόξο από τις πολύχρωμες πιπεριές. Το κλασικό ζει την απόλυτη επικαιρότητά του, κερδίζοντας στα σημεία με τις δημιουργικές πινελιές του Κιουζίν.
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/01/20250131-VEN00582-1024x683.jpg)
Μετά καταφθάνει ζεστό-ζεστό το κατσικάκι στη λαδόκολλα, μέσα στα αρώματα των βοτάνων, ψημένο με σοφία και υπομονή μέχρι να γίνει σωστό «λουκούμι». Το θεωρούμε must try όταν βρεθείς στην αγκαλιά του Κιουζίν. Ο κρασάτος κόκκορας με χυλοπίτες κι αυτός αποκάλυψη, ρουστίκ πιάτο με τα όλα του, αλλά και μια χυλωμένη στην εντέλεια χυλοπίτα. Ανάμεσα σε όλα αυτά, μια σαλάτα με φακές beluga έχει ήδη καταβροχθιστεί, ωραιότατη με το πέστο, πολύχρωμες πιπεριές, ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι και φρέσκα μυρωδικά σε σάλτσα πορτοκαλιού που δίνουν μια ωραία αψάδα.
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/02/kiouzin_kolonaki-1024x683.jpg)
Σαφέστατα ένα καλό γεύμα απογειώνεται όταν συνοδεύεται από καλής ποιότητας κρασί και το Κιουζίν έχει φροντίσει να μας καταπλήξει κι εδώ με την πιο ξεχωριστή wine list, κυρίως από επιλεγμένους εγχώριους αμπελώνες, αλλά και μικροζυθοποιίες. Η αυλαία του μενού κλείνει με σαγηνευτικά γλυκά όπως το λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας, η αέρινη crème brule ή το αγαπημένο σε όλους εκμέκ που αποτελείται από ρολάκια με κρέμα βανίλιας, να αφήνουν τις καλύτερες τελευταίες εντυπώσεις.
Κιουζίν
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, τηλ. 2103647407
kiouzin.com | Facebook | Instagram
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/02/VEN09491-1024x683.jpg)
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/02/κιουζιν-κολωνακι-1024x683.jpg)
![](https://www.athenshotspots.gr/wp-content/uploads/2025/02/VEN09396-1024x683.jpg)