Oι ιταλιάνοι έχουν μια μαγική ικανότητα να μετατρέπουν τις μικρές καθημερινές απολαύσεις σε μεγάλες στιγμές, να σε κάνουν να αισθάνεσαι ευφορία αντικρίζοντας ένα κεφάλι παρμεζάνα, να σου φτιάχνουν τη μέρα με ένα ασυνήθιστο σχήμα μακαρονιών. Έχουν το γευστικό πολιτισμό στο αίμα τους με έναν ανεπιτήδευτο, ουσιαστικό τρόπο. Αυτές τις αξίες υπηρετεί το Canarino τα τελευταία χρόνια στο Νέο Κόσμο, παντρεύοντας τα πιο ποιοτικά υλικά, την ιταλική φινέτσα και την άρτια τεχνική στην παρασκευή μαζί μια ατμοσφαιρική σάλα-όνειρο, με την αύρα του στιλάτου casual.

Σε αυτό συμβάλλουν εντπωσιακά σκηνογραφημένα στοιχεία όπως η γωνιά με μια αναρριχόμενη λεμονιά και πέργκολες, οι γήινες αποχρώσεις και τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, που σε διακτινίζουν σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αμάλφι, λίγο πριν έρθει το μενού της απόλυτης φροντίδας, όπως το έχει επιμεληθεί ο έμπειρος chef Κώστας Τσίγκας. Τόσο ατμοσφαιρικό, που θυμίζει ταινία της Τσινετσιτά, τόσο νόστιμο, σα να έτρωγες σε κάποια διακεκριμένη trattoria στην Ιταλία.

Στην ανοιχτή του κουζίνα, στην οποία ετοιμάζεται κάθε πιάτο στην απόλυτη διαφάνεια κάθε πιάτο, αφετηρία όλων είναι η πρώτη ύλη: Η καλή αρχή γίνεται με Crostino con bottarga, ζεστό ζυμωτό ψωμάκι δηλαδή με αυγοτάραχο, βούτυρο γαρίδας, λεμόνι και μαϊντανό κι ένα μοναδικό Crudo di tonno, με stracciatella, pesto trapanese, κάππαρη, ντομάτα και εσπεριδοειδή και τα δύο ο τέλειος οιωνός για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Η σαλάτα Panzanella από την άλλη, με φρέσκο δροσερό τόνο, κάππαρη, ντομάτα, αγκινάρα, κρουτόν και φασόλια, είναι από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα.

Οι πίτσες του, που φτιάχνονται με ζυμάρι που ωριμάζει στωικά για άνώ των 24 ωρών είναι άρτιες – το μενού περιλαμβάνει πολλούς κλασικούς αλλά κι ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών – αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μια-δυό σίγουρα θα αναφέραμε με ιδιαίτερη μνεία την Bresaola, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μοτσαρέλα, bresaola και μαύρη ελληνική τρούφα αλλά και την ανυπέρβλητη Partite με gorgonzola, μοτσαρέλα, chutney σύκου και καρύδι, ισορροπώντας υπέροχα μεταξύ γλυκών και αλμυρών στοιχείων.

Το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο των ζυμαρικών, το spaghetti cacio e pepe με pecorino Romano και πιπέρι θριαμβεύει μέσα στην απλότητά του, ενώ τα Schiaffoni al ragu με σιγομαγειρεμένο, πλούσιο χειροποίητο κιμά από μοσχάρι και χοιρινό, ντομάτα και stracciatella δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Μπαίνουμε τώρα στα «κυρίως»: Το μαγαζί δεν υπολείπεται στα κρεατικά, με επιλογές όπως τα Costolettine di Manzo Brasate, μοσχαρίσια πλευρά αργοψημένα σε κόκκινο κρασί με πουρέ από πατάτα, μπρόκολο και provolone αλλά και ψάρι, όπως θα το γευτείς στα εκμαυλιστικά Sapore di Mare, που περιλαμβάνουν γαρίδα, λαβράκι, μύδια, βόνγκολε, με ‘nduja, ντομάτα και fregola, ό,τι πρέπει τώρα που ανοίγει σιγά-σιγά ο καιρός. Υφές, νεωτερισμοί, δημιουργικότητα που ανεβάζει στροφές.

Κρατήστε χώρο διότι τα επιδόρπια είναι δυνατός πειρασμός, όπως είναι και η εύστοχα επιλεγμένη wine list με μιξ ελληνικού και ιταλικού αμπελώνα, αλλά και τα signature cocktails που φτιάχνονται στην επιβλητική μπάρα του background.
Canarino
Ηλία Ηλιού 28, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109010082
Facebook | Instagram


