spot_imgspot_imgspot_img

Που τρώμε τα πιο μαμαδίσια, τα πιο υπέροχα μαγειρευτά στην Αθήνα

Το μαγειρευτό φαγητό επιμένει να μας θυμίζει εκείνο το ζεστό και ανθρώπινο παρελθόν μας, τη θαλπωρή του «μαμαδίσιου» φαγητού που φτιάχτηκε με φροντίδα κι αγάπη κι είναι απολύτως υγιεινό. Είναι συναίσθημα, είναι μνήμες, είναι μια χαλαρή διάθεση που δεν περνάει γενεές δεκατέσσερις την τέχνη του σεφ αλλά «αφήνεται» στην ζεστασιά και την οικειότητα του λαδερού, του ταψιού, της κατσαρόλας. 

Όσο κι αν πειραματιζόμαστε με νέες ιδέες και ξενόφερτες μόδες, πάντα θα γυρνάμε μετανιωμένοι στη μοσχομυριστή ασφάλεια των μαγειρείων και των εστιατορίων που μαγειρεύουν παραδοσιακά. Κάποια μικρά, κάποια μεγάλα, κάποια ιστορικά και κάποια ολοκαίνουργια, όλα σερβίρουν το ιδανικό μαγειρευτό, αυτό που κανακεύει τη γεύση, σε χορταίνει και προπαντώς… σου λύνει τα χέρια με τον πιο αβίαστο και εύκολο τρόπο αφού δεν έχεις να κάνεις τίποτα πέραν του να το απολαύσεις!

Ο Mandragoras στην Καλλιθέα αποκαλύπτει την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της Ελληνικής κουζίνας!

Ανυπέρβλητη η γοητεία του εστιατορίου Mandragoras στην Καλλιθέα, που από γεννήσεώς του μαγεύει καθημερινά με τις γεύσεις και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του όλους εκείνους που εκτιμούν την πλούσια ελληνική γαστρονομική παράδοση, που εδώ βιώνει την πιο ποιοτική της εξέλιξη, βασισμένη στις εκλεκτότερες πρώτες ύλες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εδώ, καθημερινά από το μεσημέρι έχεις τη «συντεταγμένη» σου για να φας ποιοτικά και γευστικά. Σε έναν ιστορικά γαστρονομικό χώρο με νεορουστίκ αέρα, ο chef Μάκης Κουτσονίκας στη μικρή ανοιχτή κουζίνα του ανακαλεί μνήμες και αφηγείται καθημερινά χίλιες και μια ιστορίες βαθιάς νοστιμιάς με πιάτα που αναδεικνύουν τις γευστικές...

Η νέα εποχή του ιστορικού μαγειρείου του Μαρτίνη, στα Πατήσια τιμά τη γεύση στο διηνεκές του χρόνου!

Ανεκτίμητο το συναίσθημα που γεννιέται, όταν επισκέπτεσαι μέρη και ιδιαίτερα χώρους που κρύβουν μια ιστορία που γεννιέται κι εξελίσσεται από βάθος χρόνου. Το ιστορικό μαγειρείο Μαρτίνης, στα Πατήσια, είναι ένα εμβληματικό σημείο που επί 79 χρόνια, παραμένει αγέρωχο στο ίδιο σημείο, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Λουκά, να διηγείται ιστορίες από το παρελθόν και παράλληλα να γεννά εκ νέου ιστορία, μέσα από γεύσεις ανυπέρβλητες. Όταν ακόμα τα Πατήσια ήταν ένας κήπος της Εδέμ, μια εξοχή απόδρασης για τους Αθηναίους, με το όνομα Παραδείσια, με γάργαρα νερά που κατέβαιναν από τον Υμηττό, πυκνή βλάστηση και το κελάηδισμα των πουλιών...

Η Λόντζα της Γειτονιάς: Νόστιμο, ποιοτικό μαγειρευτό στα Εξάρχεια βγαλμένο από το κύτταρο της μνήμης

Είναι αυτές οι μέρες του χειμώνα στην πόλη, που σε πιάνει το παράπονο από τις «βουτιές» στα βρεγμένα πεζοδρόμια, τη μουντάδα και το κρύο, που το μόνο που θες είναι να βρεις αποκούμπι στη «βουτιά» σε μια ωραία λεμονάτη μοσχαρόσουπα, θες μια αγκαλιά φιλική, ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα για να σε φροντίσεις, να νιώσεις πλούσιος με τα ελάχιστα, να αισθανθείς το τρυφερό άγγιγμα της γιαγιάς σου μέσα από το φαγητό. Αυτές τις αξίες ήρθε να υπηρετήσει πριν 2 χρόνια «Η Λόντζα της Γειτονιάς» και πλέον σε μια απρόσωπη Αθήνα έχει γίνει το «πρόσωπο» της ανθρώπινης υπόστασης ενός μαγειρείου, με...

Κιουζίν: Ελληνική κουζίνα, όπως δεν την έχεις ξαναφάει, με νου και φαντασία

Η Αθήνα - γαστρονομικά τουλάχιστον - είναι πια μητρόπολη, αφού μητρόπολη σημαίνει χαρά για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά, επιλογές που να μην αποκλείουν κανέναν, για όλα τα πορτοφόλια, τη διάθεση της κάθε στιγμής, μια καταφατική απάντηση σε κάθε επιθυμία. Κι ενώ η πλειοψηφία των εστιατορίων ατενίζει την εποχή με αποδομημένους μουσακάδες και διαστημικά σεβίτσε, κάποια άλλα εμμένουν σε αυτά που κάνουν την ελληνική κουζίνα, ελληνική: Τη φροντίδα, την εντοπιότητα, την παράδοση, τον μικροπαραγωγό, με νεωτερισμούς που φέρνουν νέο αέρα στον εστιατορικό ορίζοντα της πόλης, παρουσίαση άξια βραβείων και πολλές νοστιμιές. Ένα από αυτά είναι το Κιουζίν. Mέσα από...

Mam to Mam: Η μαμαδίσια νοστιμιά του, τώρα και στο Σύνταγμα!

Στη βαβούρα του Συντάγματος, που καταπίνει το αγνό και το αληθινό για να σερβίρει ευκολία και γρηγοράδα στον περαστικό και τον τουρίστα, το Mam to Mam που γνωρίσαμε στη γειτονιά του Χαλανδρίου και το οποίο συνεχίζει να σημειώνει μια λαμπρή πορεία με το ένα πόδι στο χωριό της γιαγιάς και με το άλλο σε έναν κόσμο καινούργιο και μοντέρνο, ήρθε να μας ζεστάνει το μέσα μας με ό,τι καλύτερο σε μαγειρευτό: Παράδοση, εμπνευσμένους νεωτερισμούς, πρώτη ύλη από τον ψαγμένο μικροπαραγωγό, φρεσκάδα και νοστιμιά όπως δεν θα την απολαύσεις πουθενά αλλού. Καθαρό, απαστράπτων, βρίσκεται στα λίγα τετραγωνικά μιας παρένθεσης της Βουλής,...

Το Εν Κρυπτώ αποκαλύπτει την πιο εξελιγμένη γευστικά εκδοχή ενός σύγχρονου μαγειρείου!

Τα πιο όμορφα πράγματα, αυτά που μας τραβάνε πιο έντονα το ενδιαφέρον, είναι τα εν κρυπτώ και παραβύστω, τα μυστικά και απόκρυφα, αυτά που θα σε παρασύρουν να ψάξεις, να ανακαλύψεις, να τα μάθεις. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Αυτό που θα σου ξυπνήσει τη γεύση, ενώ ταυτόχρονα θα σε βγάλει από τα γνωστά και δεδομένα, βάζοντας σε μια διαδικασία παρατήρησης, αυτό κερδίζει και την καρδιά σου. Κι αν περίμενες ότι μια τέτοια εμπειρία, μπορεί να είναι εφικτή μόνο σ’ένα πολυτελές εστιατόριο, τότε το Εν Κρυπτώ στη Χαριλάου Τρικούπη, θα σε διαψεύσει πανηγυρικά, καθώς μέσα από πιάτα που...

Το μαγειρείο Κρούσκας στην Πλατεία Βικτωρίας, μας ταξιδεύει γευστικά στο γαστρονομικό χωροχρόνο!

Στην παλιά Αθήνα, της δεκαετίας του ’70, τα μαγειρεία δεν ήταν μόνο χώροι εστίασης, όπου οι άνθρωποι απολάμβαναν σπιτικά γεύματα, μαγειρεμένα από χέρια που έκαναν ακόμα και την πιο απλή πρώτη ύλη να ξεχειλίζει νοστιμιά. Ήταν κέντρα συνάντησης, όπου οι καθημερινότητες όλων συναντιόντουσαν, οι έγνοιες για λίγο εξαφανιζόντουσαν κι η ώρα του φαγητού, γινόταν στιγμή συνεύρεσης και ανταλλαγής νέων, φιλικών πειραγμάτων και καλαμπουριών. Από εκείνες τις ημέρες, λίγα έχουν μείνει να θυμίζουν μια πιο ζεστή και ρομαντική εποχή, κι ανάμεσα τους, σε ένα σημείο ορόσημο του τότε, την Πλατεία Βικτωρίας, το μαγειρείο Κρούσκας, κρατάει ακόμα την παράδοση στο καλό μαγειρευτό...

ΑTHeRee: Αξεπέραστες γεύσεις comfort κουζίνας, µε ροδίτικο ταπεραµέντο, στην εµβληµατική στοά Τοσίτσα!

Από τα πιο όµορφα συναισθήµατα που µπορεί να σου χαρίσει αυτή η πόλη, είναι όταν βλέπεις τις πιο όµορφες γωνιές της να διατηρούν την οµορφιά τους στο χρόνο και να τη µοιράζουν µε ανανεωµένη ενέργεια προς τον κόσµο που πάντα τις γνώριζε αλλά και στο νέο κόσµο που τώρα τις ανακαλύπτει. Κάπως έτσι η µαγευτική Στοά Τοσίτσα, επί της οδού Κολοκοτρώνη 29, µε τις ιστορίες που κουβαλάει και µέσα στο διηνεκές του χρόνου, έρχεται να ξανακάνει την καρδιά µας να χτυπάει δυνατά, µέσα από τους ρυθµούς του ΑTHeRee, του ολοκαίνουργιου µαγειρείου-µεζεδεπωλείου, που ήρθε µε τον αλέγρο χαρακτήρα του, να νοστιµίσει...

Θεραπευτήριο: Όλη η νοστιμιά κι η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας, στα Πετράλωνα

Στο κίβδηλο εστιατορικό τοπίο της πόλης, που κάποιοι άλλα τάζουν κι άλλα κάνουν, για καλή μας τύχη υπάρχουν «θεσμοί» όπως το Θεραπευτήριο στα Πετράλωνα, που σερβίρουν αλήθεια, ειλικρίνεια κι ευκρίνεια για πάνω από μια 20ετία τώρα, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση, τις πάππου-προς-πάππου συνταγές και την ποιοτική πρώτη ύλη που καταφθάνει άρτια και ολόφρεσκη από κάθε γωνιά της Ελλάδας.  Το Θεραπευτήριο ακολουθεί μια πολύ βασική αρχή: την αυθεντικότητα και την αυθεντία στο μαγειρευτό, το ψάρι και το κρέας, που έχουν «κατακτηθεί» με αγώνα και μεράκι για να καταφθάνουν στο τραπέζι σου αφτιασίδωτα, μαμαδίστικα, με όλη την φροντίδα και την προσοχή που...

Το Σπιτικό Φαγητό: Μαμαδίσιες νοστιμιές, στους Αμπελόκηπους

Τη νέα εποχή της παντοδυναμίας του street food, το μαγειρευτό, το «σπιτικό φαγητό» το μνημονεύουμε ακόμη περισσότερο: με τα λαδερά του, τα χειροποίητα σουτζουκάκια του, τα μαγειρευτά της κατσαρόλας κι όλα τα θαλασσινά που ονειρεύτηκε ο πιο αποτραβηγμένος από τη φύση του νησιώτης. Αναζητούμε το άγγιγμα της φροντίδας, τη συνταγή που λατρέψαμε στο σπίτι της γιαγιάς, την ουσία, την υγεία και την παράδοση στη γαστρονομία μας. Για καλή μας τύχη, στους Αμπελόκηπους, το πιο μακροημερεύον μεγειρείο από το 1979 έχει άλλη απάντηση: πως η φλόγα του αληθινού φαγητού, αυτού που φτιάχνεται από το μηδέν χωρίς συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, συνταγές δοκιμασμένες...

Αρκαδία Traditional Restaurant: Ελληνική κουζίνα με φόντο το Μουσείο της Ακρόπολης

Ο νομός Αρκαδίας έχει τα πάντα για να σε δελεάσει: τα χειροποίητα ζυμαρικά του, τα κρέατα-λουκούμι, κρασί από τη Μαντίνεια, τα σοκάκια της Ανδρίτσαινας, μια ανυπέρβλητη θέα στη χαράδρα του Λούσιου, κάτω από τη σκιά του Μαινάλου. Στην Αθήνα τώρα, το ομώνυμο εστιατόριο - ακριβώς απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης - την τελευταία δεκαετία έχει αναλάβει καθήκοντα «πρέσβη», τόσο για τους θησαυρούς του Πελοποννησιακού αυτού παραδείσου, όσο και της ελληνικής κουζίνας εν γένει, όπως θα την μαγείρευαν με σοφία και φροντίδα οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας.  Με τις περισσότερες από τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από κάθε...

ΚυρΑγγέλω: Τα πεντανόστιμα, value for money μαγειρευτά της νέας εποχής

Μόνο από τη γλυκιά προσφώνησή τους, αισθάνεσαι μια ζεστασιά σαν αγκαλιά, λίγο πριν δοκιμάσεις τα καλούδια τους που καταφθάνουν ζεστά-ζεστά καθημερινά για να τοποθετηθούν στις προθήκες τους σαν κοσμήματα. Τα new age μαγειρεία, που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές θα βρεις στο Ελληνικό αλλά και σε 2 σημεία στο κέντρο της Αθήνας, έχουν όλη τη φρεσκάδα και τη λάμψη του ολοκαίνουργιου και του μοντέρνου, έχουν όμως και τη νοσταλγία και τη νοστιμιά του μαμαδίσιου - για την ακρίβεια γιαγιαδίσιου - φαγητού.  Εμπνευσμένες από την πολυαγαπημένη τους γιαγιά - που τιμάται και κοσμεί το logo των «ΚυρΑγγέλω» - η...

Στο Βύρωνα, το Μαγειρείο της Αγοράς, σερβίρει με μεράκι τις πιο αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας

Ο Βύρωνας, αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, που παρά την πυκνοκατοικημένη του μορφή, κρατά ακόμα τη μικρασιάτικη αστική ιδιοσυγκρασία του παρελθόντος. Στην καρδιά του, η ομώνυμη αγορά, με τα συνοικιακά μαγαζιά, που κρατούν ακόμα άμεση ανθρώπινη προσέγγιση, δίνει τον παλμό και διατηρεί ζωντανή μια ξεχωριστή κοινωνική σπίθα. Στην οδό Ιθώμης, στον αριθμό 16, ανάμεσα στον παραδοσιακό φούρνο, στα κρεοπωλεία, τα ψαράδικα και τα μανάβικα της αγοράς, με τα ολόφρεσκα προϊόντα, που ακόμα πρωταγωνιστούν στα σπιτικά τραπέζια της περιοχής, το Μαγειρείο της Αγοράς, σκορπίζει μοσχοβολιές και στρώνει το πιο πλουσιοπάροχο μεσημεριανό, για τους περίοικους και τους εργαζομένους...

Διάβασε ακόμα: