Το φαγητό είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και της συλλογικής μας μνήμης. Είναι απόλαυση. Είναι και φροντίδα. Ένα χάδι. Και για τους λιγοστούς εναπομείναντες «θυρωρούς» της καλής γαστρονομίας, είναι μια καρδιά που χτυπά γύρω από ταξίδια, εξερευνήσεις, μέσα στις λαϊκές και τους θησαυρούς τους, με πολλές δοκιμές, όνειρα, φαντασία και συνδυασμούς υλικών. Αυτές μερικές από τις σκέψεις μας, έχοντας δώσει ένα εγκάρδιο «αντίο» με τον χαρισματικό chef Τζιοβάνι Σκαράτζι, τον δημιουργό του άκρως επιτυχημένου Sole Giaguaro στα Πετράλωνα.

Ο οποίος μπορεί να μας «συστήθηκε» στο Masterchef, όπου πήγε «γαλονάτος» με εμπειρία από εστιατόρια στη Ρώμη, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και την Ιαπωνία, εδώ όμως χειραφετείται από το «marketing» της υπόθεσης κι επιτρέπει στον εαυτό του να διαπρέψει, παρουσιάζοντας την γαστρονομία της γείτονος σε επίπεδο fine dining, μιξάροντας την κλασικότητα της ιταλικής κουζίνας με σύγχρονες τεχνικές και διεθνείς προσλαμβάνουσες. Το αποτέλεσμα; Ένα φινετσάτο, μεστό μενού μέσα στη νοστιμιά και τις ευχάριστες εκπλήξεις, που ξεφεύγει από τη ρουστίκ «ασφάλεια» των δημοφιλών συνταγών της Μπότας και να ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο.

Μπαίνοντας στο Sole Giaguaro σε αγκαλιάζει η ζεστασιά των γήινων τόνων, στο βάθος αριστερά η ανοιχτή κουζίνα εκπέμπει μια θεατρικότητα που μοιάζει με τελετουργικό: Τα εποχικά προϊόντα εδώ παίζουν πρώτο ρόλο, η παραμικρή λεπτομέρεια λαμβάνει τη δέουσα προσοχή, τα τηγάνια φλαμπάρουν. Στα δεξιά, μετά την όμορφη μπάρα του, μια μεγαλύτερη αίθουσα με ανακλινόμενη οροφή δίνει «άπλα» και στιλ, με όμορφα κεραμίδια κι ένα φινετσάτο περιβάλλον. Αυτομάτως «αφήνεσαι» στο ατμοσφαιρικό vibe του, χαλαρώνεις και οι εντάσεις σβήνουν.

Μετά είναι όλες αυτές οι ντελικάτες δημιουργίες – πραγματικά σαν κοσμήματα – που μαγεύουν: το ταρτάρ μοσχαριού με πουνταρέλα, ένα συγκλονιστικό dressing αντζούγιας που του προσφέρει μια ωραία ένταση, κράκερ με μεδούλι και παστό κρόκο αυγού ή το carpaccio φρέσκου ψαριού με σαντυγί αγριοράπανου, φινόκιο σαλάτα και πίκλες κόμπου, κάνουν την ιδανική αρχή. Από antipasti, θα βρεις ζυμαρικά tubettoni alla Milaneese με ένα οσομπούκο-λουκούμι, γκρεμολάτα και κρέμα σαφράν, αλλά και υπέροχα, χειροποίητα cappelletti γεμιστά με αρωματισμένο κρεμώδες τυρί, mix θαλασσινών και σάλτσα μπουγιαμπέσα – τρώγονται απνευστί.

Στα «κυρίως» η χοιρινή πορκέτα με την απερίγραπτη, εκμαυλιστική crispy πετσούλα της – αποτέλεσμα ωρών παραμονής της σε παστό αλάτι – σερβίρεται με ψητό λάχανο και πουρέ καραμελωμένου μήλου και είναι πόιηση, όπως και η πεσκανδρίτσα για τους λάτρεις των θησαυρών της θάλασσας, με ψητό μπρόκολο, εσπεριδοειδή και μπάνια κάουντα. Η wine list από την άλλη, φιλοξενεί όλα τα «ψαγμένα» του ιταλικού, ελληνικού αλλά και διεθνούς αμπελώνα, με στόχο να μυηθεί ο επισκέπτης και στα τερουάρ της γείτονος πέραν από τη γαστρονομία, για μια ολιστική, inclusive εμπειρία, με άνω των 180 ετικετών. Από αυτές 10-12 μπορείς να απολαύσεις και by the glass.

Στο γλυκό φινάλε, θα λατρέψεις το tiramisu που φτιαχνεται a la minute, με εξαιρετικό semifredo μπισκότο το οποίο περιχύνεται με κρεμώδες μασκαρπόνε μπροστά στα μάτια σου. Ένα πολύ εκφραστικό γλυκό και με πολύ ωραία, διαδραστική παρουσίαση. «Η ανακάλυψη ενός καινούργιου πιάτου φέρνει μεγαλύτερη χαρά στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός καινούργιου αστεριού», είχε γράψει ο μεγάλος γαστρονόμος Brillat-Savarin. Αυτό ακριβώς θα ζήσεις κι εδώ. Την ανακάλυψη μιας καθ’όλα αναβαθμισμένης ιταλικής κουζίνας που θα σε κάνει να την ερωτευτείς καθολικά, αφού άλλωστε ο έρωτας διαχρονικά περνά από το στομάχι.
Sole Giaguaro
Τρώων 66, Πετράλωνα, τηλ. 2103478008
www.solegiaguaro.gr | Facebook | Instagram
