Υπάρχει μια μαγεία στα μεζεδοπωλεία. Λίγο το ελληνικό μας ταμπεραμέντο, λίγο το καλό φαΐ που μοιράζεται και ενισχύει τις σχέσεις μας, λίγο τα ωραία προσεγμένα περιβάλλοντα, τα μοντέρνα μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση του «φαγητό ίσον διασκέδαση».
Στην αρχή ο μεζές ήταν ένα κομματάκι τυρί, δύο ελιές, λίγο αγγούρι, μια φέτα σαλάμι δίπλα στο «καραφάκι» με το χύμα κρασί. Μετά οι μεζέδες πλήθυναν: κεφτεδάκια, χταποδάκι, όστρακα, τηγανιές, αλοιφές. Τα μεζεδοπωλεία γίνανε το καθεστώς της χαράς, της ουζοκατάνυξης, της ξεγνοιασιάς, του ντερτιού και της τέλειας γαστρονομικής μας συνέχειας.
Κι ερχόμαστε στο τώρα, με τα μεζεδοπωλεία να έχουν αναβαθμίσει κάθε τους έκφανση – με πρώτο το φαγητό που έγινε προσεγμένο, ποιοτικό και με κορυφαίες πρώτες ύλες. Η ποικιλία παραμένει, αλλά η νέα γενιά ενθουσιωδών μαγείρων φλερτάρει (πλέον καθόλου διακριτικά) με δημιουργικές εντάσεις που δεν διστάζουν να περιλάβουν κι έθνικ αναφορές, δίνοντας έτσι συχνά πιάτα αντάξια ενός καλού εστιατορίου.
Σε μια περιήγηση μας στα Σεπόλια, μια περιοχή που θα χαρακτήριζες ίσως outsider για μια νυχτερινή έξοδο, ανακαλύψαμε το «Αυτό μας έλειπε», ένα μουσικό μεζεδοπωλείο με ξεχωριστό χαρακτήρα και παλμό που με την πρώτη ματιά μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Ένας χώρος ζεστός και οικείος, καμωμένος από πέτρα και ξύλο, όμορφα παστέλ χρώματα και διακοσμητικές vintage λεπτομέρειες, αρώματα που ξεπηδάνε από την κουζίνα και όμορφες ελληνικές μελωδίες, καταφέρνουν να σε μεταφέρουν με όλες σου τις αισθήσεις στην παλιά καλή Αθήνα, τότε που οι παρέες μαζευόντουσαν για μεζεδάκια και κρασάκι, τραγούδια και γέλια. Το καλοκαίρι, το μεγάλο του μπαλκόνι και τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, έχουν την τιμητική τους καθώς αποτελούν το τέλειο σημείο δροσιάς για να απολαύσει κανείς τα καταπληκτικά εδέσματα που επιφυλάσσει το μενού. Σαλάτα «Αυτό μας έλειπε» που όμως τίποτα δεν της λείπει, εκπληκτική πίτα Καισαρείας και κιουνεφέ με αρώματα της ανατολής, φάβα παραδοσιακά σερβιρισμένη με κάππαρη να φέρνει το Αιγαίο στο τραπέζι σου, μερακλίδικη τηγανιά και κεμπάπ, σταβλίσια μπριζόλα των 1000γρ. αλλά και γενναιόδωρες ποικιλίες αποτελούν τους πιο ταιριαστούς συνοδοιπόρους για κρύα μπύρα, κρασί, ρακή και τσίπουρο. Το χειροποίητο οινόμελο και ρακόμελο αποτελούν ένα ξεχωριστό γευστικό κεφάλαιο, καθώς γίνονται ανάρπαστα στους λάτρεις των αποσταγμάτων! Περισσότερα εδώ
Σουρτούκω, γυρίστρω, ξεπορτίδου. Όπως και να την πεις, δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις. Εϊναι αυτή που θα σε ξεσηκώσει, θα σε καψουρέψει, είναι μπελαλού, μεζεκλού και με την ενέργειά της σε κάνει να συνειδητοποιείς τι ωραία είναι τελικά η ζωή. Κάπως σαν το ομώνυμο μεζεδοπωλείο του Βύρωνα, που έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να σε τρατάρει και μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα πιάτα της Αθήνας! Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018, όπου αρχικά δόθηκε φροντίδα και ρετουσάρισμα στο παλιό κτίριο πίσω από την πλατεία του Αγίου Λάζαρου κοντά στην αγορά του Βύρωνα. Τα τραπέζια στήθηκαν, η κουζίνα άρχισε αυτή τη μυθική μετουσίωση – για εμάς που δεν μαγειρεύουμε – των πολύ καλών πρώτων υλών σε πεντανόστιμο φαγητό, οι άνθρωποί της φόρεσαν το πιο φιλόξενο και ειλικρινές χαμόγελό τους και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Σουρτούκω έχει καταγωγή από την Πόλη (άλλωστε η λέξη προκύπτει από το τουρκικής προελεύσεως sürtük), και την γαστρονομία της ανατολίας την έχει κάνει μάστερ. Άμα φας τα σουτζουκάκια της, το λαχταριστό πεϊνιρλί της, το καλοψημένο μοσχαρίσιο συκωτάκι της με σάλτσα μυρωδικών και σκορδάκι ή το σαγανάκι παστουρμά της, θα την βάλεις στο speed dial των εξόδων σου. Πικάντικα και ιντριγκαδόρικα, τα πιάτα της φτιάχνονται με φρέσκα και κορυφαία υλικά, αφού σαν γνήσια σουρτούκω όργωσε όλη την Ελλάδα για να βρει τους μικροπαραγωγούς που θα αποτυπώσουν με τα προϊόντα τους το γευστικό της όραμα. Από τον κατάλογο, ξεχωρίζουν επίσης ο εξαιρετικός ντάκος με γαλοτύρι και κάππαρη, το ρολό κοτόπουλο που γεμίζεται με λιαστή ντομάτα, κρέμα τυρί και πέστο βασιλικού (μια αποκάλυψη!) αλλά και το τρυφερό πουγκί χοιρινού με λαχανικά και γραβιέρα, λεμονάτο τόσο-όσο. Περισσότερα εδώ
Μπορεί όταν άνοιξε πριν χρόνια στο Χαλάνδρι να ήταν «μυστικός», επειδή όμως η καλή γαστρονομία είναι σαν το καλό κουτσομπολιό (μεταφέρεται με ενθουσιασμό από στόμα σε στόμα), ο Μυστικός Κήπος είναι πλέον ένα από τα πιο ξακουστά μεζεδοπωλεία στα βόρεια. Δικαίως – θα συμπληρώναμε – αφού όχι μόνο καταρρίπτει κάθε στερεότυπο που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου για τα (τίμια) πιάτα ενός μέσου μεζεδοπωλείου, αλλά σου προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία των 5 αισθήσεων, με φινετσάτα, ισορροπημένα πιάτα που επανεφευρίσκουν την ελληνική κουζίνα κι έναν κατάλευκο κήπο – σύμβαση με το παντοτινό καλοκαίρι. Πίσω από το εγχείρημα που έγινε καθεστώς, ο Δημήτρης και ο Σείριος, δύο χαρισματικοί σεφ με εμπειρία ετών, που «σκαλίζουν» με αυτοπεποίθηση τη γεύση κάθε σεζόν, μυώντας τους επισκέπτες τους σε πιο… fine γαστρονομικά μονοπάτια. Τα πιάτα τους, μια ωδή στην ελληνικότητα, τα προϊόντα της στεριάς και της θάλασσάς μας, τους απανταχού μικροπαραγωγούς, την παρουσίαση που αξίζει φωτογραφία. Περνώντας την ανοιχτή κουζίνα του για να φτάσεις στον κήπο, θα δεις ότι τίποτα δεν παρασκευάζεται κεκλεισμένων των θυρών – τα πιάτα στήνονται στην πιο απόλυτη διαφάνεια, σε απόσταση χιλιοστών από το βλέμμα σου. Κι έπειτα σε περιμένουν λεμονιές, αναρριχητικά φυτά, μυρωδάτα γιασεμάκια και πέργκολες – σα να’σαι στην Αντίπαρο, κι όμως είσαι στο κέντρο του Χαλανδρίου – κανονική απόδραση στην πόλη. Το «τεστ» παίρνει άριστα από την καλοσυνάτη υποδοχή και τη σαλάτα ρόκα, ροδάκινο, σταμνοτύρι, μέντα – δροσερή και πρωτότυπη, παιχνιδιάρικη και πεντανόστιμη. Μύδια καπνιστά με μους ταραμά, λινγκουίνι με φρέσκα όστρακα, σα να βγήκαν απευθείας από τη θάλασσα. Μιλφέϊγ με μοσχαρίσιο ταρτάρ, μ’όλη την υπόσταση του κάμπου στο τρυφερό και με ευγένεια ψιλοκομμένο κρέας. Περισσότερα εδώ
Μουσικό μεζεδοπωλείο με χαρακτήρα και φήμη να εξαπλώνεται γοργά από στόμα σε στόμα, κερδίζοντας συνεχώς ένα ετερόκλητο μα φανατικό κοινό που μοιράζεται όμως την ίδια ανάγκη για ατόφια διασκέδαση και ζεστή ατμόσφαιρα. Στην αγαπημένη γειτονιά του Βοτανικού, ανάμεσα σε κτίσματα που πνέουν αέρα παλιάς γραφικής Αθήνας, ο Θεσσαλός ανοίγει τις πόρτες του κάθε μέρα για να σε ταξιδέψει, όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Οι δυο σάλες και η μαγευτική αυλή, συνθέτουν το τέλειο background για την γευστική διαδρομή που θα ακολουθήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ρετρό αλλά και πνευματώδης διάθεση εκπνέει μέσα από τα κάδρα, τα κατσαρολικά που κρέμονται, τις έξυπνες πινακίδες, τις πρασινάδες στο εξωτερικο και τα λουλούδια στους τενεκέδες. Τα πάντα εδώ σε καλωσορίζουν με θέρμη, δημιουργώντας σου απευθείας ένα αίσθημα βαθειάς οικειότητας. Και όταν έρθει η στιγμή που θα βρεθείς tête-à-tête με τον κατάλογο, όλη η γαστριμαργική μαγεία της Ελλάδας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου, με μεζέδες διαλεχτούς τόσο ως προς τις πρώτες ύλες, όσο και στην άκρως απολαυστική ομολογουμένως εκτέλεση. Σε προσεχτικά επιλεγμένα σερβίτσια, μπροστά σου παρελάυνουν μερακλήδικα λουκάνικα από τα Τρίκαλα και σουτζούκι βουβαλίσιο από τη Ροδόπολη Σερρών, πατάτες ψητές με σκόρδο και δενδρολίβανο αλλά και αγαπημένη φάβα να συνδυάζονται άψογα με ρακή από τη Μονή Τοπλού της Σητείας, βιολογικό τσιπουράκι και επιλεγμένα κρασιά από το οινοποιείο Λαφαζάνη. Περισσότερα εδώ
Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά είμαστε μέλη του κινήματος ότι η κάπαρη πάει σε όλα. Νοστιμεύει τα πάντα. Είναι μεγάλης διατροφικής αξίας και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Και μπορεί να μην υπάρχει «κίνημα κάπαρης», αλλά στο πλαίσιο μεγάλων και συναισθηματικών δηλώσεων θα πούμε άλλο ένα πράγμα: Η Κάπαρη είναι και μεζεδοπωλείο στο Ίλιον και μάλιστα από αυτά που αξίζει να ξεβολευτείς από την άνεση της γειτονιάς σου για να τα επισκεφθείς. Σχεδόν κρυμμένη στο στενάκι της Ελένης, στις παρυφές της Πλατείας Αγαμέμνωνος, η Κάπαρη βάζει «τσεκ» σε όλα αυτά τα στοιχεία που καθιστούν ένα μεζεδοπωλείο κορυφαίο: φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα, πεντανόστιμα πιάτα που ενθαρρύνουν τη «μέση», άριστη αναλογία ποιότητας και τιμών, εξυπηρετικό, χαμογελαστό προσωπικό και ωραίες μουσικές. Η Κάπαρη μοιράζει τη δράση της μεταξύ μιας κατάφυτης, γουστόζικης αυλής και μιας σάλας ντυμένης στο πράσινο, με custom κατασκευές από καφασωτά, vintage λεπτομέρειες και πλήθος από καδράκια, από αυτά που σου μαγνητίζουν το βλέμμα και κάθεσαι και τα θαυμάζεις αποσβολωμένος. Στο μενού της – που μεταβάλλεται με την εποχικότητα – θα βρεις προϊόντα απ’όλη την Ελλάδα να μετουσιώνονται σε λαχταριστά πιάτα. Σκιουφιχτά με απάκι, πατατοκροκέτες με σαλάμι Λευκάδας, αναζωογονητική χωριάτικη με κουλούρι Θεσσαλονίκης, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια, μια γιορτή κυριολεκτικά της κουζίνας του τόπου μας που κρύβει τόσους γευστικούς θησαυρούς. Περισσότερα εδώ
Οι 2 αγαπημένες συνήθειες του Αβραάμ Λίνκολν για να χαλαρώνει και να αποσυμπιέζεται από τα του Λευκού Οίκου ήταν το να καπνίζει πούρα και να παίζει φυσαρμόνικα. Ένα ιστορικό fun fact μικρής σημασίας, αλλά το μουσικό όργανο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως από το 2014 δεν είναι μόνο μουσικό όργανο, αλλά και ένα μοναδικό μεζεδοπωλείο στον Χολαργό, που παντρεύει την παράδοση με το μοντέρνο, τις πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας με δημιουργικά «πειραγμένες» συνταγές που καθηλώνουν γευστικά, και την όμορφη παρεΐστικη ατμόσφαιρα με το πιο χαμογελαστό team της Αθήνας. Η Φυσαρμόνικα καταρρίπτει τα κλισέ των παραδοσιακών φολκλόρ μεζεδοπωλείων και επανεφευρίσκειδημιουργικά όχι μόνο την κουζίνα της (που κινείται σε μονοπάτια ελληνικής-μεσογειακής) αλλά και στην ατμόσφαιρά της, που είναι αμιγώς νεανική, φρέσκια, πολυσυλλεκτική και παρεΐστικη. Με φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια και φιλοξενώντας προϊόντα από κάθε μεριά της Ελλάδας, σερβίρει ψαγμένους, value-for-money μεζέδες – όλοι χειροποίητοι – όπως το best-selling κριθαράκι με μοσχαρίσια ουρά, τριμμένη γραβιέρα και λάδι τρούφας, το «κολασμένο» σαγανάκι με Φορμαέλα Αράχωβας σε κρούστα από δημητριακά και γλυκό του κουταλιού (μια αποκάλυψη) ή τα «εθιστικά» κυριολεκτικά παστουρμαδοπιτάκια, σε φύλλο κρούστας και μαρμελάδα τομάτας. Το άχαστο «ρόστερ» της γεύσης επεκτείνεται και στο μέτωπο των θαλασσινών, όλα το-ένα-καλύτερο-από-το-άλλο, ευπαρουσίαστα και πεντανόστιμα. Κι όλα αυτά σ’έναν χώρο άκαπνο και ευάερο (οι καπνίζοντες τοποθετούνται στην αυλή). Περισσότερα εδώ
Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δυτικές συνοικίες της Αθήνας, στο πολύβουο και πολύχρωμο Περιστέρι, απέναντι από την Πλατεία Εύξεινου Πόντου, σε περιμένει ένα ρακάδικο με άποψη και αυθεντικό χαρακτήρα. Το “Αγροτικόν” (εμπνευσμένο από το θρυλικό “Αγροτικόν Studio” της συμπρωτεύουσας) αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής από τον Οκτώβριο του 2012, αφού με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές, τότε που οι γειτονιές μοσχοβολούσαν μαγειρευτό μαμαδίσιο φαγητό και οι άνθρωποι έσμιγαν σαν μια παρέα. Η vintage διακόσμηση (τενεκέδες, μαυροπίνακες, κρεμασμένα σκεύη) και η νοσταλγική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την πάντα ευχάριστη και φιλική διάθεση των ανθρώπων που το δουλεύουν, δημιουργούν ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον που σε κάνει από την πρώτη στιγμή να αισθανθείς σαν το σπίτι σου. Συνήθως επικρατεί το αδιαχώρητο και φυσικά όχι άδικα! Το αλκοόλ ρέει άφθονο και το νόστιμο φαγητό στολίζει τα τραπέζια από το μεσημέρι. Αν, δε, είσαι λάτρης της αγνής ρεμπέτικης μουσικής και των ικαριώτικων πανηγυριών (όπως ακριβώς και ο ιδιοκτήτης) βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Τα lives στο υπόγειο κρατάνε μέχρι το πρωί και υπόσχονται την αναβίωση των καλύτερων καλοκαιρινών αναμνήσεων από το πιο ζωντανό νησί του Αιγαίου. Στο “Αγροτικόν” θα μεθύσεις με το πιο διαλεχτό τσίπουρο Τυρνάβου, κρητική ρακή, χύμα βιολογικό κρασί, αρωματικό ρακόμελο και θα δοκιμάσεις απίστευτους χειροποίητους μεζέδες όπως τα ακαταμάχητα παστουρμαδόπιτα (ίσως η καλύτερη της πόλης), γλυκόξινο κοτόπουλο, ζουμερό λουκάνικο, μπιφτεκάκια με μήλο και παρμεζάνα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και άλλα καλούδια. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα σκιουφιχτά και στις δύο παραλλαγές τους: με μανιτάρια portobello και γραβιέρα ή με γαρίδες και κρέμα ούζου. Περισσότερα εδώ