spot_img

Κοιμάσαι πολύ το μεσημέρι; Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου

Ο ύπνος το μεσημέρι θεωρείται ωφέλιμος όταν είναι σύντομος. Όταν όμως διαρκεί πολύ, τα πράγματα αλλάζουν. Τι αποκαλύπτει νέα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών.

Ανησυχητικά νέα για όσους αρέσκονται να κοιμούνται με τις ώρες το μεσημέρι. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο πολύωρος μεσημεριανός ύπνος ενδέχεται να είναι ύποπτος για μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα ή ακόμα και για πρόωρο θάνατο.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 20 προγενέστερων ερευνητικών εργασιών. Στις προγενέστερες μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς περισσότεροι από 313.000 εθελοντές. Οι δύο στους πέντε είχαν δηλώσει πως κοιμόντουσαν το μεσημέρι.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τον καθημερινό, παρατεταμένο (πάνω από 1 ώρα) μεσημεριανό ύπνο με αύξηση:

  • Κατά 34% του κινδύνου εκδηλώσεως καρδιοπάθειας
  • Κατά 30% του κινδύνου πρόωρου θανάτου

«Αν θέλετε να κοιμηθείτε το μεσημέρι, ασφαλέστερο είναι να μην υπερβαίνετε την μία ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Zhe Pan, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou. «Αν, όμως, δεν συνηθίζετε να κοιμάστε το μεσημέρι, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά δεδομένα ότι πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε».

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι η συσχέτιση της καρδιολογικής υγείας με τον μεσημβρινό ύπνο ήταν ισχυρότερη στους συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους καρδιοπάθεια, έναντι όσων δεν κοιμόντουσαν το μεσημέρι.

Τα ευρήματα της μελέτης δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή το επικείμενο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως ο μεσημεριανός ύπνος συσχετιζόταν ισχυρότερα στις γυναίκες με την φτωχή καρδιολογική υγεία. Στην πραγματικότητα, όσες συνήθιζαν να κοιμούνται επί περισσότερο από 1 ώρα το μεσημέρι, είχαν:

  • 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα
  • 22% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τις συστάσεις των ειδικών, που συνιστούν να κοιμόμαστε ει δυνατόν έως μισή ώρα το μεσημέρι για να έχουμε καλή υγεία και εγρήγορση.

Η έλλειψη βραδινού ύπνου

Παραδόξως, στην νέα μελέτη ο πολύωρος μεσημεριανός ύπνος φάνηκε να είναι πιο επικίνδυνος για τους εθελοντές που κοιμόντουσαν από 6 ώρες και πάνω το βράδυ. Το εύρημα αυτό μοιάζει να αποκλείει την έλλειψη ύπνου ως πιθανή εξήγηση για την αρνητική συσχέτιση μεταξύ μεσημβρινού ύπνου και υγείας.

Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως το γεγονός ότι κάποιος κοιμάται αρκετές ώρες το βράδυ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι κοιμάται καλά. Επομένως, μπορεί κάλλιστα να πάσχει από έλλειψη ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Και οι τρεις αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την πλευρά του, ο Dr. Pan εικάζει ότι ο πολύωρος μεσημεριανός ύπνος είναι επιζήμιος επειδή σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι κοιμούνται πολύ το μεσημέρι και ανησυχούν; Ας συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους, διότι ενδέχεται να μην κοιμούνται καλά το βράδυ, συνιστούν οι ειδικοί.

Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: Iatropedia

Διάβασε επίσης

Μπρούλης: Η τέχνη του μεζέ και της παρέας στον καμβά του Κεραμεικού

Στον Κεραμεικό, η κάθε βόλτα μοιάζει με εξερεύνηση σε έναν μικρόκοσμο γεμάτο εκπλήξεις. Μια γειτονιά που αναβλύζει τέχνη, ζωντάνια...

Στην ίδια κατηγορία