Παγκοσμίως το street food είναι συνηφασμένο μ’ένα γρήγορο γεύμα, που – δεδομένων των ρυθμών της εποχής μας – έρχεται να μας χορτάσει οικονομικά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσδοκίες και αξιώσεις. Τι γίνεται όμως όταν 2 έμπειροι chefs αναλαμβάνουν να ακονίσουν την τέχνη τους στο street food, και μάλιστα στη μέκκα των foodies, στο Κουκάκι; Στην περίπτωση του The Mush, τα γευστικά αποτελέσματα είναι απλά καθηλωτικά αλλά και άκρως πρωτότυπα.
Ο Μιχάλης Κωστάκης κι ο Αλέξανδρος Ψιάχος συναντήθηκαν σε κουζίνα κι όταν ήρθε η κατάλληλη χρονική στιγμή αποφάσισαν να ενωθούν σε μια δική τους προσπάθεια, με την άνεση και τη σιγουριά δύο ανθρώπων που κατέχουν νέες τεχνικές και φρέσκιες ιδέες.
Το νέο τους μαγαζί στις παρυφές της Κολοκοτρώνη ήρθε λοιπόν να προτείνει νέους κανόνες στο street food – ότι το γρήγορο μπορεί να είναι ποιοτικό και το μεγάλο ευέλικτο. Συστήνεται ως creperie αλλά είναι πολλά περισσότερα. Λιτό και σπαρτιάτικο στο ντεκόρ του, περιτριγυρίζεται από γυάλινες επιφάνειες οι οποίες εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, συνδέοντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες με τον ρυθμό του αγαπημένου μας κέντρου. Ο εξωτερικός χώρος – κατάφυτος – είναι ιδανικός για μεσημεριανά brunchαρίσματα ή έκλυτες βραδινές «γουρουνιές», καιρού επιτρέποντος.
Και πάμε στο ψητό (κυριολεκτικά). Το The Mush δεν μοιάζει με τίποτα άλλο – στην open kitchen του «παντρεύει» την ταβέρνα με το ethnic, αποδομεί έννοιες, συστήνει καινοτομίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το burger του: Φτιάχνεται με brioche ψωμί που ψήνεται κατά παραγγελία και συνταγή του μαγαζιού, αντί του κλασικού μπιφτεκιού φιλοξενεί μια «γενναία» τηγανιά με χοιρινά πανσετάκια σε μεξικάνικη π.χ. εκδοχή (γλυκόξινη) ή ελληνική (μπύρα-μουστάρδα), αυθεντικό τσένταρ ή παρμεζάνα, καπνιστές πιπεριές και μανιτάρια – αναζωογονητικά πρωτότυπο και πεντανόστιμο όσο δεν περιγράφεται.
Το club sandwich του από την άλλη, ανοίγει νέα frontiers στην κατηγορία, με φιλέτο κοτόπουλο σωταρισμένο σε σάλτσα λευκού κρασιού και μουστάρδα – με μανιτάρια και μπέϊκον – και μια «βροχή» τριμμένης παρμεζάνας. Σερβίρεται με baby πατάτες (φρέσκιες, όχι τύπου φρέσκιες) με λάδι μαϊντανού-σκόρδου (μια αποκάλυψη!) Οι επιλογές σου είναι σχεδόν απεριόριστες: 15 χειροποίητες σάλτσες, παραλλαγές στα υλικά, πλήθος βάσεων σε κρέας (π.χ. μπορείς να επιλέξεις κιμά σωταρισμένο – φαντάσου τον σαν μπολονέζ με σάλτσα μπάρμπεκιου) ή με «μπιφτέκι» από τυρί, σαν σαγανάκι, στο burger. Τα παιδιά έχουν κέφια και ασυγκράτητη, χειμαρρώδη δημιουργικότητα κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.
Στο The Mush ξέρεις πως θα φας παραπάνω από καλά πριν ακόμα δοκιμάσεις, καθότι, όταν το αφεντικό είναι πίσω από τα γκάζια και ετοιμάζει μόνο του όλα τα πιάτα, τότε η κουζίνα «φορά» πάντα τα καλά της ‒ όπως μας έχει διδάξει και η κλασική, γαλλική εστιατορική παράδοση. Τα πιάτα τους έχουν το χάρισμα να μοιράζονται ωραιότατα στην παρέα, όμως είναι πιάτα δουλεμένα και μαγειρικά και αισθητικά, πίσω τους υπάρχει σκέψη και τεχνική αλλά και η ποσότητα μιας χορταστικότατης μερίδας. Γιατί, πια, όλα τα περιγράφουμε ως street food;
Από τα γλυκά, «κοινωνήσαμε» τα γλυκά noodles – ίσως ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχουμε γευτεί τα τελευταία χρόνια – φύλλο κρέπας χειρουργικά ψιλοκομμένο, όπως μόνο το χέρι ενός chef ξέρει, κρέμα γάλακτος, φρέσκιες φράουλες, τριπλέτα σοκολάτας γάλακτος-λευκής-υγείας με δροσερό παγωτό βανίλιας – τα ανακατεύεις και εκτινάσσεσαι στον παράδεισο της απόλαυσης! Στον κατάλογο θα βρεις επίσης γλυκό «sushi», αλλά και κρέπες cheesecake, μπανόφι και snickers, τα οποία προσωμοιώνουν τα αντίστοιχα εμβληματικά γλυκά – κι επιφυλασσόμαστε να τα δοκιμάσουμε ΟΛΑ.
Θα θέλαμε να΄μασταν ποιητές για να σας περιγράψουμε τις εμπειρίες που εντυπώθηκαν στη γευστική μας μνήμη και θα τις κουβαλάμε για καιρό. Επειδή όμως δεν είμαστε, επισκεφθείτε το για να αντιληφθείτε ότι η τελειότητα υπάρχει και στα πιο outsider μέρη.
The Mush
Γενναίου Κολοκοτρώνη 4, Κουκάκι, τηλ. 2109213235
Facebook | Instagram