spot_img

Ολύμπιον: Ο ναός του καλομαγειρεμένου, σπιτικού φαγητού

Υπάρχει μια μαγεία στα μαγειρεία. Λίγο οι σύγχρονοι ρυθμοί που μας αποθαρρύνουν από το να πιάσουμε τον Τσελεμεντέ και το ταψί στο σπίτι, λίγο η ευκολία του να μπορείς να προμηθευτείς σπιτικό, μαμαδίσιο φαΐ σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ακόμα και το ελληνικό μας ταμπεραμέντο που επιζητά κλασικές παραδοσιακές γεύσεις, ένα είναι το σίγουρο: η «λύση» βρίσκεται πάντα σε ένα μαγειρείο. Το Ολύμπιον σαφώς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αφού όπως ο Όλυμπος σέρβιρε νέκταρ κι αμβροσία στους Αρχαίους Θεούς, έτσι και το Ολύμπιον σερβίρει στο κοινό του Μετς (κι όχι μόνο) καλομαγειρεμένα πιάτα, φτιαγμένα με αγάπη και κορυφαίες πρώτες ύλες από το 2000. 

Σ’ένα σκηνικό Αθήνας-γειτονιάς, βγαλμένο από μια εποχή που δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί από τις μνήμες μας, το μαγειρείο της Αναπαύσεως μας υπενθυμίζει την σπουδαιότητα της γαστρονομικής μας παράδοσης και υπερθεματίζει την ανάγκη της διατήρησής της. Γιατί, ωραία τα sushi και τα burgers, αλλά ακόμα πιο ωραίο, χορταστικό (και σωστό διατροφικά) είναι ένα ριγανάτο μοσχάρι με φρέσκες πατατούλες, οι ντομάτες γεμιστές, μια χοιρινή μπριζόλα με ρύζι, ή μια απολαυστική κοτόσουπα. 

Εδώ θα βρεις ανθρώπους απ’όλους τους δρόμους της ζωής, ως είθισται σε καθετί outsider αλλά και «ψαγμένο», ξένο κι ελληνικό κοινό, μποέμ κατοίκους του κέντρου, φοιτητές, ταξιτζήδες, επαγγελματίες του διπλανού νεκροταφείου. Όλοι έχουν όμως κάτι κοινό: την ανάγκη να τραφούν σωστά και οικονομικά, και το λειτούργημα αυτό, το Ολύμπιον το φέρνει εις πέρας με τιμές και δόξες. Κι όταν λέμε ότι το φαγητό εδώ είναι σπιτικό, αυτό ισχύει 100%, καθότι, όταν το αφεντικό είναι πίσω από τα γκάζια και τους φούρνους και ετοιμάζει με τη μητέρα του τα πιάτα, τότε η κουζίνα «φορά» πάντα τα καλά της ‒ όπως μας έχει διδάξει και η κλασική, ελληνική εστιατορική παράδοση.

Στις βιτρίνες του θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα (αναλόγως εποχής και συγκυρίας): Λαχταριστό οσομπούκο, παστίτσιο και παπουτσάκια, μοσχαράκι σοφίτο, λεμονάτο ή κοκκινιστό, μουσακά, εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες, μακαρονάδες, κοτομπουκιές, κεφτεδάκια, μπιφτέκια, τηγανιές, όσπρια… μια ωδή στην απόλαυση. Τα λαδερά φιγουράρουν με αυτοπεποίθηση και την μεταπολεμική τους αξία να αναβιώνει – γενναίες μερίδες και ωραίες υλοποιήσεις – με προτάσεις σε μπάμιες, αρακά, και ό,τι άλλο λαχταρά η όρεξή σου, μερακλή αναγνώστη. 

Για τον πιο γλυκό επίλογο, ανάμεσα στις γκραβούρες και πιθανώς το ματς που παίζει στην τηλεόραση, θα βρεις αναζωογονητικό μπανόφι, tiramisu, εκμέκ κανταΐφι, τσιζκέικ βύσινο, προφιτερόλ και κρέμα καραμελέ, ανάλογα την ημέρα. Κι αν δεις τον κόσμο τριγύρω σου να χαμογελά, μην παραξενευτείς – η ζωή είναι ωραία, κι ακόμα πιο ωραία όταν απολαμβάνεις τέλειο φαγητό. 

Ολύμπιον
Αναπαύσεως 9, Αθήνα, τηλ. 2109244388

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

The Burger Guide 2021: Που θα φας τα καλύτερα burgers στην Αθήνα

Η ιστορία του χάμπουργκερ είναι γεμάτη μυθολογία. Πολλοί λαοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι...

Νέα Ιωνία: Μια γειτονιά που ξέρει ακόμα να ζει

Η συνοικία της Νέας Ιωνίας ιδρύθηκε το 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ως ημέρα ίδρυσης της θεωρείται η Κυριακή...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot