Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των μεσοαμερικανικών φυλών στον υπόλοιπο κόσμο – πέραν της Salma Hayek και του Raúl Jiménez – είναι ασφαλώς η μεξικάνικη κουζίνα, που κρύβει γευστικούς θησαυρούς και εκρηκτικούς συνδυασμούς, σε απόλυτη σύμπνοια μ’έναν λαό γεμάτο πάθος που ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή.
Την πολύχρωμη, σπιρτόζικη και πεντανόστιμη κουζίνα τους η Αθήνα των 90’s κατά κύριο λόγο την αγνοούσε, αφού δεν υπήρχαν πολλές ethnic προτάσεις στον εστιατορικό της χάρτη. Όμως το 1995 έμελλε να είναι η χρονιά ορόσημο με τη δημιουργία του πρώτου Amigos Mexican Bar Restaurant στη Γλυφάδα. Το εστιατόριο «σύστησε» στους foodies της εποχής τα burritos, τις enchiladas και τα fajitas και δημιούργησε «σχολή» στο μεξικάνικο, με πολλές πρωτιές και καινοτομίες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και ένα δεύτερο, εξίσου εμβληματικό Amigos στη Νέα Σμύρνη το 2007.
Το όνομα «Amigos» περικλύει κι όλη την φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα. Οι οικοδεσπότες και ιδιοκτήτες Ντίνος και Γιώργος Μαλτεζάκης, θέλουν ο κάθε επισκέπτης που τους τιμά με την επιλογή του να γίνεται amigo, μέσα από μια ολοκληρωμένη εμπειρία των 5 αισθήσεων – με τη γεύση να οξύνεται από τα μοναδικά πιάτα του χαρισματικού Executive Chef Ιωσήφ Συκιανάκη, το βλέμμα να μαγνητίζεται από ένα νεανικό και προσεγμένο περιβάλλον, τους ήχους των μουσικών να πυροδοτούν κάθε βράδυ και μια νέα φιέστα. Κι όλα αυτά, συνοδεία μερικών από τα πιο αναζωογονητικά και δροσιστικά tequila-based cocktails της πόλης, που έχουν ως αφετηρία 2 από τις πιο ενημερωμένες tequilerias στην Αθήνα με πάνω από 50 ετικέτες Tequila και Mezcal.
Έτσι, με motto το μεξικάνικο ρητό «mi casa es su casa» οι δυο ζεστέs κάζεs – Γλυφάδας και Νέα Σμύρνης – σε υποδέχονται με την πιο εγκάρδια υποδοχή και σε τρατάρουν σα να ήσουνα συνδετημόνας ενός αυθεντικού, μεξικάνικου πάρτυ. Ο κατάλογος «ξετυλίγει» μέσα από τις σελίδες του προτάσεις που ενθαρρύνουν τη «μέση», όπως το go-to ξεκίνημα κάθε μεξικάνικης κατάνυξης, τα Nachos, που εδώ «σμίγουν» με υλικά όπως chili con carne ή φιλέτο κοτόπουλο, cheese sauce και ranchera, ή το πλατό με ποικιλία ορεκτικών που περιλαμβάνει chicken fingers, mozzarella sticks, onion rings και potato wedges με απολαυστικό λιωμένο cheddar και bacon.
Στα must-try οι Quesadillas – αλευρίσιες tortillas γεμισμένες με τυρί και pico de gallo (σε διάφορες εκδοχές όπως με κοτόπουλο chipotle ή chilli con carne), ψημένες σε μαντέμι, τα Chimichangas, με tortilla που γεμίζεται με φιλέτο κοτόπουλο ή κιμά, cheddar και gouda και τηγανίζεται τόσο-όσο για να γίνει crispy και λαχταριστή, αλλά και τα κορυφαία burritos. Ποτέ από το τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν δε, τα πληθωρικά fajitas, που σου προσφέρουν τη δυνατότητα με τον τρόπο που σερβίρονται στο μαντέμι και με όλα τα συνοδευτικά τους, να φτιάξεις την ιδανική, tailor-made πίτα σου!
Σημείωσε εδώ ότι πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα πιάτα των Amigos καταφθάνουν απευθείας από το Μεξικό, όπως τα avocados, τα chile, τα jalapeños και άλλα.
Για τον πιο γλυκό επίλογο, μπορείς να επιλέξεις σαγηνευτικά churros με πραλίνα (μια αποκάλυψη!), τηγανητό παγωτό βανίλιας με καραμελωμένη κρούστα από δημητριακά, κανέλα και σιρόπι σοκολάτας, American cheesecake κι άλλα διαβολεμένα καλούδια!
Φέτος, μπορεί η συγκυρία να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή των καθιερωμένων Dia de los Muertos parties που έχουν αφήσει εποχή με τους χορούς, τα face painting και τις εκπλήξεις, τα Amigos ωστόσο θα το γιορτάσουν με happy στολισμούς, Paloma Happy Hour σε συνεργασία με την Jose Cuervo αλλά και μια άκρως ενδιαφέρουσα ψηφιακή εμπειρία με ολόφρεσκα Augmented Reality Filters Amigos σε Instagram και Facebook ώστε να μπορούν όλοι οι amigos να γιορτάσουν virtually τη μέρα των Νεκρών.
Amigos
Κύπρου 65, Γλυφάδα, τηλ. 2108983167
Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109332220
www.amigos.gr
Facebook | Instagram | Youtube