Όπως μας έχει διδάξει η παράδοση στη γαλλική ζαχαροπλαστική, το μυστικό της απόλαυσης κρύβεται ανάμεσα σε 2 πυλώνες – την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών και την φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια και την τεχνική από μεριάς των pastry chefs. Αυτό, ο χαρισματικός Σπύρος Πεδιαδιτάκης – πολυβραβευμένος και γνωστός από την θητεία του στην Σπονδή και δημιουργός των γλυκών του Ourse – το ξέρει καλά. Και το έχει κατακτήσει.
Το Ourse ξεκίνησε την «πλεύση» του πρόσφατα στην οδό Μυστρά στη Γλυφάδα για να μας μυήσει με τον πιο γλυκό και κομψό τρόπο στην haute εκδοχή της σύγχρονης γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η ομάδα αποτελείται από τον Στέφανο Τσουκαλά, ιδιοκτήτη – με πορεία στο εμβληματικό Aleria δίπλα στον Γκίκα Ξενάκη – ο οποίος συνασπίστηκε σε αυτό το εγχείρημα με τη Βίκυ Νταλαγιάννη, στήνοντας μία από τις πιο ενθαρρυντικές για την αθηναϊκή ζαχαροπλαστική σκηνή προτάσεις.
Από την είσοδό σου στο Ourse θα παρατηρήσεις έναν δημιουργικό «διάλογο» του παραδοσιακού με το μοντέρνο. Οι μίνιμαλ γραμμές όλο φινέτσα και η χρήση των ιδανικών υλικών ακριβώς εκεί που χρειάζονται, μαγνητίζουν το βλέμμα και σε κατευθύνουν απευθείας στις γυάλινες προθήκες, εκεί που φιγουράρουν και οι «πρωταγωνιστές» του μαγαζιού, τα ολόφρεσκα, λεπτοδουλεμένα γλυκά του.
Εδώ θα βρεις τάρτες, με πολλαπλά ψησίματα και πολλές διαφορετικές υφές που κάνουν ενδιαφέρουσα κάθε μπουκιά, το Saint Honoré – που αποτελεί τον ακρογονιαίο λίθο της τεχνικής ενός pastry chef και συνδυάζει μοναδικά σφολιάτα, τραγανά σου και λαχταριστή κρέμα πατισερί – την ελληνική εκδοχή του Paris-Brest, το Paris-Aegina, με πραλίνα φυστικιού Αιγίνης, σοκολάτα και καραμελωμένο βούτυρο, όπως τα έχεις δει στα καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης, διακοσμημένα σαν πολύτιμα μπιζού, σε συνταγές που επανεφευρίσκονται με ελληνική άποψη και φαντασία.
«Ναυαρχίδα» του Ourse δεν είναι άλλη από τη Flan Parisién, μια γαλλική τάρτα κρέμας με πλούσια γεύση που θα σε σαγηνεύσει. Η χρήση πραγματικής βανίλιας Μαδαγασκάρης και μια ελαφρώς αλμυρή ζύμη χαρίζουν ισορροπία στη γεύση και ένα γλυκό που θα σε κάνει να πας και να ξαναπάς.
Στο Ourse η διαχείριση της πρώτης ύλης διαμορφώνεται βάσει των αναγκών κάθε συνταγής κι όχι το ανάποδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εγγυημένη φρεσκάδα στα γλυκά του επί καθημερινής βάσης, ενώ είναι δεδομένο ότι τα πάντα φτιάχνονται από το 0, σε σύμπνοια πάντα με την εποχικότητα η οποία και καθορίζει τις προτάσεις τους.
Τις υπάρχουσες τάρτες, όπως η τάρτα φυστικιού Αιγίνης – που ενσωματώνει τραγανό, ρευστό και μαλακό σε ονειρεμένη εκτελέση – πλαισιώνουν η τάρτα σύκου με κανέλλα (μια αποκάλυψη!) και η τάρτα πεκάν, ενώ στα coming soon είναι και η τάρτα μήλου.
Οι βιτρίνες του «φιλοξενούν» επίσης παραδεισένια macarons σε 12 γεύσεις, με «ελληνικό» χαρακτήρα, αφού αγκαλιάζουν – ανά εκδοχή – μαστίχα, ελληνικό καφέ, λεμονοθύμαρο, κ.α. Αφράτα σαν σύννεφα και αριστουργηματικά.
Την περίοδο των εορτών, στο Ourse θα ανακαλύψεις μοναδικές μπάρες με κόκκινα φρούτα και χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, λιλιπούτειες μπουκίτσες σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, καινοτόμα ξεροτήγανα (σαν εναλλακτική πρόταση στις δίπλες) φτιαγμένες χωρίς αυγό, με ρακή, 3 επιλογές σε κορμούς, με κάστανο, σοκολάτα ή raspberry και λευκή σοκολάτα αλλά και την παραδοσιακή Galette des Rois (γνωστή και σαν βασιλόπιτα) με καραμελωνένη σφολιάτα και φυστίκι Αιγίνης.
Ourse Athens
Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 2121067019
www.ourse.gr | Facebook | Instagram