spot_img

Αφοί Ασημακόπουλοι: Το πιο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της πόλης είναι και το πιο ξεχωριστό, παραδοσιακό και ποιοτικό

Όταν περπατάς στους γεμάτους δρόμους της Αθήνας, μπροστά από τις στολισμένες βιτρίνες, ανάμεσα σε χαρούμενα πρόσωπα, όμορφες μουσικές, προσδοκίες και ευχές για έναν καλύτερο χρόνο, νιώθεις τα Χριστούγεννα να “σκεπάζουν” γαλήνια την πόλη και τη διάθεση των ανθρώπων να αλλάζει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, και ενώ η ατμόσφαιρα σε έχει ήδη παρασύρει σε μία δίνη από ξέγνοιαστες παιδικές αναμνήσεις, ένα γλυκό άρωμα από φρέσκια ζύμη, βούτυρο, σοκολάτα και κανέλα φτάνει στη μύτη σου και έρχεται να σου υπενθυμίσει το λόγο για τον οποίο τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη γιορτή του χρόνου! Τα πιο λαχταριστά γλυκά καταναλώνονται χωρίς τύψεις, σε όλες τις παραλλαγές τους και γεμίζουν τα σπίτια και τις καρδιές μας!

Το ημερολόγιο έγραφε 1915. Οι φωτογραφίες ασπρόμαυρες, αμάξια δεν υπήρχαν και όλες τις διανομές τις έκαναν άνθρωποι με μεταλλικά δοχεία από πόρτα σε πόρτα – οι γνωστοί από τις ιστορίες των παππούδων μας, γαλατάδες. Με την αλλαγή των καιρών και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, η Αθήνα των λιγοστών κατοίκων γίνεται το 1920 με το 1940, η Αθήνα της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης. Το 1930 τα 4 αδέλφια Ασημακόπουλοι αποφασίζουν να αγοράσουν την μικρή επιχείρηση του θείου τους και να ξεκινήσουν ένα βουστάσιο. Έχοντας ήδη αποτελέσει ιδρυτικά μέλη του πρώτου συνεταιρικού εργοστασίου παγωτών (ΒΕΓΑ), το επόμενο βήμα ήταν ως φυσική απόρροια η ζαχαροπλαστική.

Έχοντας την συνταγή της επιτυχίας, την τεχνογνωσία, τον σεβασμό στις πρώτες ύλες, τις παραδοσιακές συνταγές και το μεράκι και την αγάπη, ριζωμένη στο DNA της η τρίτη γενιά της οικογένειας Ασημακόπουλων συνεχίζει να παράγει και να τροφοδοτεί την αθηναϊκή συνοικία του σήμερα με τα αγαπημένα της γλυκά. Μπορεί να έχει αλλάξει η εποχή, η γεύση όμως και η ποιότητα παραμένει σταθερά, μέσα από την απλότητά της θριαμβευτική. Ως εκ τούτου επισκεπτόμενος κάποιος το σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής συναντά το πιο λαχταριστό μαστιχωτό τσουρέκι, να μοσχομυρίζει βούτυρο και να σε περιμένει να γευτείς το μεγαλείο της νοστιμιάς του.

Ο πρωταγωνιστής όλων των γιορτινών επισκέψεων, το γαλακτομπούρεκο, σε περιμένει για να γευτείς την βελούδινη κρέμα από φρέσκο αγελαδινό γάλα (που αγκαλιάζεται από το χρυσαφένιο φύλλο και που περιχύνεται από μοναδικό σιρόπι). Είναι ανεπιφύλαχτα μια παραδοσιακή γεύση που ξυπνά μνήμες! Φυσικά τα γλυκά δεν σταματούν εδώ – μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά κουλουράκια γάλακτος, χειροποίητα βουτήματα για να συνοδέψει τον καφέ του, artigianale χειροποίητα παγωτά και μεγάλη ποικιλία από λαχταριστά σοκολατάκια. Η φήμη της θρυλικής επιχείρησης δεν περιορίζεται μόνο στα γλυκά – εδώ μπορείς να αγοράσεις για πρωινό ή σνακ σπανακόπιτα και τυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο βουτυρωμένο φύλλο. Μαγικές γεύσεις και πάνω από όλα οικείες!

Κάθε Χριστούγεννα το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της Χαριλάου Τρικούπη επιφυλάσσει εκπλήξεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός: μελωμένα τόσο-όσο μελομακάρονα, παραδεισένιες βασιλόπιτες, μπισκοτένια σπιτάκια, έλκηθρα και χιονάνθρωποι, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και πολλά ακόμη! 

Εάν υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο που έχει βιώσει την ιστορία της Ελλάδας και καταφέρνει εξαίσια να μεταλλαμπαδεύει την παράδοση της, μέσα από τα εκλεκτά γλυκά του, αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι οι Αφοί Ασημακόπουλοι. Κάθε μπουκιά και μια ανάμνηση, κάθε δοκιμή κι ένα χαμόγελο ευχαρίστησης.

Αφοί Ασημακόπουλοι 
Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 2103610092
www.asimakopouloi.com 
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Κολωνάκι: Η all-time αγαπημένη, trendsetter συνοικία της Αθήνας & οι hot διευθύνσεις της

Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της...

Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά,...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot