Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, γιατί υπάρχουν ακόμα τιμητές της όπως ο Φούρνος Καρράς στην Άνοιξη. Μακρυά από οποιασδήποτε μορφής πρόσκαιρες μόδες και φλύαρους μοντερνισμούς, το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στις παρυφές της Λεωφόρου Μαραθώνος 58 χρησιμοποιεί ελληνικό αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας και ψήνει τα καρβέλια του σε ξυλόφουρνο, προσδίδοντάς τους ένα μοναδικό άρωμα κι ένα ψήσιμο που σπανίζει στην αθηναϊκή αγορά.
Ο Νίκος, ο Αντώνης και η Ελένη είναι αρτοποιοί με όλη τη σημασία της έννοιας. Είναι η τρίτη γενιά μιας παράδοσης μέσω της οποίας οι συνταγές και η τεχνογνωσία περνάνε «πάππου προς πάππου» από το 1928 και κάθε τους προϊόν άρτου είναι ωραίο, χορταστικό, πεντανόστιμο κι απαλλαγμένο από παντός είδους συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης. Το χωριάτικο με μαγιά ή προζύμι (ακριβώς όπως στο χωριό) χρειάζεται 3 ώρες να φουσκώσει, έτσι το παρασκευαστήριό του είναι πάντα γεμάτο με αρτοποιούς. Από το «ρόστερ» τους ξεχωρίζει το λαδόψωμο, φτιαγμένο με υψηλής ποιότητας λάδι, που συνδυάζεται ιδανικά με μεζεδάκι και «απογειώνεται» σε σάντουιτς.
Στο κατάστημα, που καθημερινά μοσχοβολάει φρεσκοψημένο ζυμάρι, θα βρεις πάνω από 10 είδη ψωμιού αλλά και μια τεράστια ποικιλία από χειροποίητα κριτσίνια, κουλούρια και μπισκότα, ενώ στις προθήκες του θα ανακαλύψεις πολλές νόστιμες πίτες και σνακ καθ΄όλη την ημέρα. Βουτυράτα πεντανόστιμα μπισκότα, ολόφρεσκα κοκάκια, λαχταριστές τουλούμπες κι ένα τσουρέκι-αποκάλυψη είναι μόνο μερικά από τα γλυκά που ξεχωρίζουν, ενώ must είναι και τα πουράκια του που θα τα βρεις σε διάφορες εκδοχές, όπως με ταχίνι-χαλβά, με bueno ή με σοκολάτα γάλακτος.
Συνοδοιπόρος στις καθημερινές μας, με καφέ και χορταστικά σφολιατοειδή, ή στις χαρές μας, με κεράσματα που ενθουσιάζουν, ο Φούρνος Καρράς αποδεικνύει με τον πιο… απολαυστικό τρόπο, ότι «ο παλιός, είναι αλλιώς!» Δεν είναι τυχαίο ότι βραβεύεται διεθνώς χρόνια τώρα.
Φούρνος Καρράς
Λεωφ. Μαραθώνος 58, Άνοιξη, τηλ. 2106217762
Social links: Facebook