Μοντέρνος και κομψός, με μια προκλητική ανοιχτή κουζίνα που αποπλανεί το βλέμμα, ο Μυστικός Κήπος γράφει τα τελευταία χρόνια το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής, ανεβάζοντας επίπεδο και επανεφευρίσκοντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο την παράδοση.
Πίσω από το εγχείρημα που έγινε instant hit, ο Δημήτρης και ο Σείριος, δύο χαρισματικοί σεφ με ακονισμένα τα αισθητήρια της γεύσης, της καλαισθησίας, γενναιόδωροι στο μαγείρεμά τους, άνθρωποι γεννημένοι με το θείο χάρισμα της προσφοράς. Η πολύχρονη εμπειρία τους, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω τους χειραφετεί σε ένα δημιουργικό «σκάλισμα» της γεύσης που ξεφεύγει από τα τετριμμένα μιας απλής διεκπεραίωσης, και καταλήγει σε πιάτα του ονείρου. Μια ωδή στην ελληνικότητα, τα προϊόντα της στεριάς και της θάλασσάς μας, τους απανταχού μικροπαραγωγούς, την παρουσίαση που αξίζει φωτογραφία.
Ζεστή, γήινη οικειότητα σε μπαμπού, με πραγματικά, ζωντανά φυτά και πέτρα στο φυσικό της χρώμα, απλώνεται στην πρώτη σάλα της εισόδου, στήνοντας μια εξαιρετικά φιλόξενη αύρα. Τολμηρή επιλογή αν σκεφτεί κάποιος ότι το προφίλ του μαγαζιού κινείται σε μονοπάτια μεζεδοπωλείου, που ωστόσο εξαργυρώνεται εντέλει σε ένα υπέροχο upscale σκηνικό που χορταίνει το μάτι πριν χορτάσει το στομάχι.
Περνώντας την ανοιχτή κουζίνα του στα δεξιά για να φτάσεις στον κήπο, αισθάνεσαι ότι διακτινίζεσαι στην Αντίπαρο, με τις λεμονιές, τα αναρριχητικά φυτά, τα μυρωδάτα γιασεμάκια, τα καραβόσκοινα και τις πέργκολες να υπογράφουν μια σύμβαση με το παντοτινό καλοκαίρι, κι όλα αυτά στην καρδιά του Χαλανδρίου, μια κανονική απόδραση στην πόλη. Ένα ακόμα στοιχείο που δίνει θέρμη στο χώρο είναι αυτή η όλο θετική ενέργεια περιποίηση που σου επιφυλάσσουν τα παιδιά που σερβίρουν.
Και μετά είναι τα πιάτα του: αναζωογονητικό carpaccio από τσιπούρα με λάδι καπνιστής πάπρικας που τιθασσεύει την θαλασσινή της αιχμηράδα, πέρλες ponzu και μαγιονέζα άνιθου, υπέροχες γαρίδες κανταϊφι, με μαγιονέζα γαρίδας και μαρμελάδα από chorizo να οργανώνουν ένα ροβανιέμι γεύσης και απόλαυσης, σαλάτα με παστράμι, vinaigrette από ginger, ντοματίνια και βολάκι Άνδρου, με δυναμική νοστιμιά και πρωτοτυπία. Στα διαχρονικά «must», τα άγρια μανιτάρια (βολίτες, μαρτούλια, κανθαρέλες) και οι ανυπέρβλητες Μακαρούνες Καρπάθου με πέστο άγριου σκόρδου κι αρωματισμένο γιαούρτι με μπαχαρικά.
Κάθε πιάτο ενθαρρύνει μοιραία τη «μέση» και αναζητά ούζο και τσίπουρο για να το εκτοξεύσει, έτσι στον Μυστικό Κήπο θα βρεις μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών – ελληνικού κυρίως αμπελώνα – αλλά και παντός είδους αποστάγματα για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι ο Μυστικός Κήπος έχει τις λέξεις «τίμια νοστιμιά» υπερήφανα στο κούτελό του, πείθοντάς σε ότι η καθημερινή έξοδος ούτε απαγορευτική είναι ούτε απρόσεκτη και πρόχειρη. Για την ακρίβεια, είναι ένα γαστρονομικό έπος, από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις γευτεί μια φορά στη ζωή σου, κι αυτό δεν είναι μαρκετινίστικη υπερβολή αλλά η πραγματικότητα.
Μυστικός Κήπος
Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι, τηλ. 2130370929
www.mistikoskipos.gr | Facebook | Instagram