spot_img

Τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της Αθήνας: Εκεί που η διασκέδαση είναι αυθεντική & η γεύση ονειρική

15 λόγοι για να βγεις απόψε

Ακαταμάχητα. Καμία άλλη λέξη δεν μπορεί να περιγράψει από μόνη της τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Με αφθονία προτάσεων που κανακεύουν τον ουρανίσκο, με πάμπολλες επιρροές, με πάντρεμα γεύσεων και πολλή, πολλή δημιουργική φαντασία των μαγείρων, κάθε τους πιάτο προκαλεί ευφορία και ξυπνά μνήμες παράδοσης. Η κουζίνα τους έχει μπαχάρια, έχει κρέας και ψάρι, έχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών, έχει τεχνική και κυρίως έχει ιστορία δεκαετιών, αλλά και ένα άκρως δημιουργικό παρόν, αφού εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Ο χειμώνας θέλει καλό φαγητό λέγανε οι παλιοί – χρειάζεσαι, λοιπόν, λίγη γευστική προπόνηση ενόψει εορτών και σίγουρα τη διασκέδαση που μόνο τα μεζεδοπωλεία ξέρουν να προσφέρουν με κρασοκατανύξεις – και γιατί όχι – κι έθνικ αναφορές. Συγκεντρώσαμε μια λίστα για την τρέχουσα σεζόν, έχοντας ξεσκονίσει τα μενού των μαγαζιών κι έχοντας γευτεί τις σπεσιαλιτέ τους και σου παραθέτουμε τα ευρήματά μας παρακάτω. 

Mandragoras εστιατόριον: Γκουρμέ ελληνοπρέπεια στην Καλλιθέα, όπου ένας χαρισματικός chef κεντάει την παράδοση με ενδιαφέροντες νεωτερισμούς

Οι θρύλοι και οι ιστορίες για τις θεραπευτικές και μαγικές ιδιότητες που συνδέονται με τον Μανδραγόρα -ένα βοτάνι γνωστό από την αρχαιότητα- ήταν ο λόγος που ο chef Μάκης Κουτσονίκας και τα αδέρφια του, Βασίλης και Ελένη, έδωσαν το όνομα του στο πρώτο τους εγχείρημα.  Έτσι ο δικός τους Μandragoras δημιουργήθηκε και "ρίζωσε" σε μια όμορφη γειτονιά της Καλλιθέας, ένα εστιατόριο όπου τα τελευταία χρόνια στρώνει το τερέν για μεθυστικές απολαύσεις που έχουν ως αφετηρία την πολύ καλή πρώτη ύλη -από κάθε γωνία της Ελλάδας- και συνταγές που την αναδεικνύουν και την μετουσιώνουν σε πιάτα με ουσία και σοβαρή γευστική...

Αποδιοπομπαίος Τράγος: Νοστιμάδα, κέφι και σπιρτάδα που… εξιλεώνουν!

Πολλά πολλά χρόνια πίσω στην ιστορία, κάπου στη Μέση Ανατολή, υπήρχε ένα έθιμο εξιλέωσης της τοπικής κοινωνίας από τα ας πούμε κακώς κείμενα, μέσω του αποδιοπομπαίου τράγου, ο οποίος συμβολικά «φορτώνονταν» αμαρτίες και εκδιώκονταν στην έρημο. Εμείς σήμερα θα αναφερθούμε σε έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο, που συμβολίζει αποκλειστικά το κέφι, το παιχνίδισμα της παρεΐστικης ατμόσφαιρας και την ευχάριστη αποσυμπίεση. Το λημέρι του Αποδιοπομπαίου Τράγου βρίσκεται στο Ίλιον, στη γωνία Ευαγγελιστρίας 30 και Πάριδος 22, σε μια καθαρόαιμη γειτονιά, που φέρει την απόχρωση της οικειότητας, πάνω στην πλατεία που συγκεντρώνει τους περίοικους με τρόπο τέτοιο, που προσομοιάζει με εκείνες της επαρχίας,...

Σουρτούκω: Ταξιδιάρικες γεύσεις, στο πιο cool μεζεδοπωλείο στον Βύρωνα

Τί πιο ωραίο στη ζωή, από το να σουρτουκεύεις, να δοκιμάζεις και να ταξιδεύεις  με τους γευστικούς σου κάλυκες σε προορισμούς από άκρη σ άκρη του γαστρονομικού χάρτη; Και ποίος ο καλύτερος συνοδοιπόρος από εκείνη τη Σουρτούκω, την ανάλαφρη τσαχπίνα από τον Βύρωνα που σερβίρει τα καλύτερα μεζελίκια και τα πιο ψαγμένα αποστάγματα που ευφραίνουν καρδία. Σύγχρονο μεζεδοπωλείο από αυτά που σε κερδίζουν με το μπρίο και τις νοστιμάδες τους, θα το βρεις σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του Βύρωνα, στην παλιά αγορά της πλατείας Αγίου Λαζάρου. Τα πάντα έχει προσέξει με κάθε λεπτομέρεια η Σουρτούκω! Από το όμορφο...

Αγροτικόν: Αυθεντική διασκέδαση, με απογειωμένα πιάτα και αποστάγματα που απογειώνουν, στο Περιστέρι

Τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση του διαστημικού, αποδομημένου μουσακά, χάσαμε την ουσία της γαστρονομίας μας και το χειρότερο την υπεραξία ενός μεζεδοπωλείου που γκαζώνει κατά τα πρότυπα των παλιών τσιπουράδικων του Βόλου και της Ιωνίας. Τότε που οι μεζέδες είχαν ειρμό, «χτίζονταν» πάνω στη σχέση γεύσεων κι εντάσεων και συνοδεύονταν από ζωντανή μουσική, από αυτή που ο καλλιτέχνης καταθέτει την ψυχή του και που ένα μαγαζί γίνεται μια μεγάλη, ευρύτερη παρέα. Για καλή μας τύχη, μέρη όπως το Αγροτικόν στο Περιστέρι, κρατάνε τη φλόγα της παράδοσης ζωντανή κι ακμαία, και μάλιστα με τα θετικότερα αποτελέσματα.  Κοντεύει να κλείσει μια δεκαετία...

Φυσαρμόνικα: Η απόλαυση του μεζέ σε γκουρμέ ρυθμούς

Στη χώρα με τον μεγαλύτερο γαστρονομικό πλούτο, και μια μαγειρική ιστορία που ξετυλίγεται από τη Σμύρνη μέχρι τη Κρήτη κι από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Σίφνο του Τσελεμεντέ, το «σήμερα» έρχονται να εκπροσωπήσουν με τον πιο επάξιο τρόπο μεζεδοπωλεία που δίνουν βάση στην εντοπιότητα, εφευρίσκουν νέους, φρέσκους συνδυασμούς και ακονίζουν τεχνικές που θα βρεις σε μισελενάτα εστιατόρια, κι όλα αυτά σε τιμές «δημοκρατικές», που δεν αφήνουν απ’έξω κανέναν. Η Φυσαρμόνικα είναι μια από αυτά, βρίσκεται στις παρυφές της Μεσογείων στον Χολαργό και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το σημείο αναφοράς του καλοφαγά, του foodie και του παραδοσιακού, με...

Ο Θεσσαλός: Σπιρτόζικη μαγειρική και νεανική διάθεση στο αγαπημένο μεζεδοπωλείο του Βοτανικού

Η συνοικία του Βοτανικού βρίθει από αντιθέσεις: έχει χρώμα, άφθονο πράσινο και πολλά παλιά πέτρινα σπίτια με ιδιότυπες στέγες και ταυτόχρονα είναι βιομηχανική, έχει συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες, μικρά ψιλικατζίδικα και μπακάλικα και περιμετρικά μεγάλους δρόμους, όπως η λεωφόρος Αθηνών, η Ιερά Οδός κι η Κωνσταντινουπόλεως σ’έναν ιστορικό πυρήνα του κέντρου που δεν ησυχάζει ποτέ.  Σε αυτή τη γειτονιά, τα τελευταία χρόνια ένα μεζεδοπωλείο έχει βρει τη μαγική συνταγή να κάνει τους επισκέπτες του να έρχονται ξανά και ξανά. Πρώτα και κύρια, τον τόνο σ’ αυτό το μαγαζί δίνει η πολυχρωμία του, που σε ξεκουράζει και σε ερεθίζει με τη φρεσκάδα...

Το Λούβρον: Δημιουργικοί νεωτερισμοί που πατούν στα στιβαρά θεμέλια της παράδοσης, στο Παγκράτι

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει γρήγορα και το ίδιο συμβαίνει και στα μαγαζιά της πόλης. Οι προτάσεις πολλές, κάποιες με θετικό πρόσημο, κάποιες ολοκληρωτικές πανωλεθρίες. Η λέξη-κλειδί για εμάς τη σήμερον είναι «παράδοση». Είτε αυτή αφορά στους χώρους αυτούς καθ’αυτούς, είτε στην κουζίνα τους, είτε στη γενικότερη αύρα που μας κάνει να αναπολούμε το παρελθόν αλλά να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.  Το Λούβρον στο Παγκράτι έχει διαγράψει αισίως μια πορεία 84 χρόνων από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής, που πήρε το όνομά του - όχι από το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού - αλλά...

Κυβέλη: Πάμε σαν άλλοτε, στο πιο αγαπημένο μεζεδοπωλείο της Κυψέλης

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί σε περιοχές, όπως η Κυψέλη, που κρατάνε αυτό το ατόφιο χρώμα της γειτονιάς. Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, όμως ποιος μπορεί να προσπεράσει αυτή τη γοητεία που ασκεί η επαφή με το ρομαντικό χθες, αυτό το άγγιγμα του αυθεντικού που κάθε φορά σε διαπερνάει με την ίδια ισχύ και σε κάνει να πλάθεις ιστορίες και εικόνες; Αυτό ακριβώς είναι που σου δημιουργεί η Κυψέλη, που παρά τις αλλαγές που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου, διατηρεί την αρχοντιά και τον χαρακτήρα της ανέπαφα σε όλα τα επίπεδα. Η εμβληματική πλατεία του Αγίου Γεωργίου...

Μήπως: Μια υπέροχη βόλτα στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία

Μήπως... Ένα πολύ ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο στο Κερατσίνι, στην οδό Πλάτωνος 89, ψαγμένο πολύ ως προς τη γεύση, χωρίς φλυαρίες, κρατάει την ουσία και μας σερβίρει ό,τι πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνική γαστρονομική παράδοση, από άκρη σε άκρη εδώ και 11 χρόνια. Ένας χώρος φιλόξενος, όπου απολαμβάνεις νόστιμους μεζέδες σε κλίμα που σε αποσυμπιέζει, αφήνοντας σου το περιθώριο να χαρείς την παρέα και τις ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες. Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα των ιδιοκτητών, που ως μάγειρες κρατούν τα ηνία της κουζίνας, αποτελεί ερέθισμα κι έμπνευση, που μετουσιώνεται σε πιάτα ιδανικά εκτελεσμένα που κρατάνε όλα τα στοιχεία και τις γευστικές ιδιαιτερότητες...

Το Καφενείο του Ρίζου: Η παράδοση σε μια υπέροχη σύγχρονη απόδοση, με προτάσεις για κάθε στιγμή της ημέρας

Το Καφενείο του Ρίζου έχει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία και μια σύμπτωση που σε κάνει να χαμογελάς. Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1933 στη σκιά του μεσοπολέμου από τον Γιώργο Ρίζο και ήταν ο πρώτος καφενές στην περιοχή. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, αφού βίωσε κάποια χρόνια εγκατάλειψης, ένας άλλος Ρίζος - ο Μιχάλης - συνιδιοκτήτης του εξαιρετικού Black Duck της πλατείας Κλαυθμώνος, κρέμαγε την ίδια ταμπέλα, που προέκυπτε από μια επουράνια καρμική συνωνυμία.  Ένα φιλόμουσο, φιλότεχνο μαγαζί, που διέπεται από τις οικουμενικές γλώσσες της αισθητικής, της ποιότητας και της γεύσης, με αλάθητο κριτήριο και με σεβασμό, που το έχει...

Foofootos: Δημιουργικές γεύσεις, ανεβασμένη διάθεση και ροκ πνεύμα, στο πιο σύγχρονο μεζεδο-μπαράκι, στου Ζωγράφου

Η περιοχή του Ζωγράφου έχει μια ιδιαίτερη χροιά, ένα δικό της παλμό και μια νεανική ενέργεια που πηγάζει από τον κόσμο της. Μια περιοχή που σφύζει από ζωή και ανθρώπους ανάλαφρους που διασκεδάζουν, σε μπαρ, εστιατόρια και ιδιαιτέρως σε μεζεδοπωλεία. Και κάπου εκεί στα σύνορα Ζωγράφου με Γουδή, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 67-69, υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό μεζεδοπωλείο, από αυτά που θα βρεις πάντα γεμάτα, με ανθρώπους που στα πρόσωπά τους ζωγραφίζονται τεράστια χαμόγελα ευχαρίστησης. Δεν είναι όμως ένα μεζεδοπωλείο όπως όλα τα άλλα. Foofootos το ιδιαίτερο όνομα αυτού, ροκ η νοοτροπία και τέσσερα ανήσυχα και δημιουργικά πνεύματα, που ένωσαν τις...

Σφήκα: Μεζέδες του ονείρου και εκλεκτά αποστάγματα στο Κουκάκι

Τα συστατικά της καλοπέρασης είναι απλά: Καλό φαγητό, γλυκόπιοτο αλκοόλ, κατάλληλη μουσική και φυσικά καλή παρέα. Σαν βρεις λοιπόν την κατάλληλη παρέα για στιγμές ανάλαφρης διασκέδασης, ο προορισμός όπου αρμονικά συγκεντρώνονται τα υπόλοιπα μέρη της χρυσής τετράδας, είναι η αγαπημένη Σφήκα στο Κουκάκι. Στην πιο αειθαλή και ζωντανή γειτονιά της Αθήνας, η Σφήκα έχει αγκαλιάσει ζεστά από το 2014 με το φιλόξενο περιβάλλον της, παρέες και παρέες ανθρώπων που εδώ βίωσαν την ολοκληρωμένη εμπειρία του αυθεντικού μεζεδοπωλείου. Η Σφήκα διαθέτει άρωμα και ταπεραμέντο Κρητικό τόσο στο χώρο, όσο και στα πολύ ενδιαφέροντα πιάτα του καταλόγου της. Εξαιρετικά αποστάγματα, από ρακές και...

Πυρετός γεύσεων στον Μυστικό Κήπο στο Χαλάνδρι

Μοντέρνος και κομψός, με μια προκλητική ανοιχτή κουζίνα που αποπλανεί το βλέμμα, ο Μυστικός Κήπος γράφει τα τελευταία χρόνια το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής, ανεβάζοντας επίπεδο και επανεφευρίσκοντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο την παράδοση.  Πίσω από το εγχείρημα που έγινε instant hit, ο Δημήτρης και ο Σείριος, δύο χαρισματικοί σεφ με ακονισμένα τα αισθητήρια της γεύσης, της καλαισθησίας, γενναιόδωροι στο μαγείρεμά τους, άνθρωποι γεννημένοι με το θείο χάρισμα της προσφοράς. Η πολύχρονη εμπειρία τους, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω τους χειραφετεί σε ένα δημιουργικό «σκάλισμα» της γεύσης που ξεφεύγει από τα τετριμμένα μιας...

Ζαμανφού: Στα Μελίσσια το «έξω καρδιά», συναντά τις πιο νόστιμες γεύσεις

Ίσως σου έχει τύχει κάποια στιγμή στη ζωή σου που νιώθεις πολύ πιεσμένος, να βρεθεί κάποιος και να σου πει την ατάκα: «Η ζωή θέλει να είσαι και λίγο ζαμαν φου». Κι η αλήθεια είναι ότι μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό καθημερινής πίεσης, γρήγορων ρυθμών και απαιτήσεων της ενήλικης ζωής, χρειάζεται κανείς να βγαίνει έξω από όλο αυτό και να το ρίχνει και λίγο έξω. Και ποιος ιδανικότερος τρόπος να επιτύχεις κάτι τέτοιο, από το να βρεθείς με την παρέα σου για καλό μεζέ, παραδοσιακά αποστάγματα και ωραία μουσικούλα; To Ζαμανφού στα Μελίσσια αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση από...

Λόλος: Εξαιρετικό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα στο πιο ιστορικό στέκι στο Κουκάκι

Αν κάτι μας λείπει ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον που ζούμε, είναι αυτή αίσθηση της χαλαρότητας που νιώθεις στις επαρχιακές κωμοπόλεις. Πόσες φορές δεν έχεις φαντασιωθεί άλλωστε, πως βρίσκεσαι σε μια κεντρική πλατεία της επαρχίας, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, να απολαμβάνεις αυθεντικούς μεζέδες και τσίπουρα, ανέμελος; Και αν κάποια απόδραση, έξω από το κλεινόν άστυ είναι ίσως κάτι μακρινό, ο Λόλος στο Κουκάκι σου δίνει αυτή τη διέξοδο καθώς προσομοιάζει απόλυτα ακριβώς αυτή την εικόνα. Στο στενό της Γεωργίου Ολυμπίου, σε μια κατάφυτη γωνιά της περιοχής, ο Λόλος είναι από τα πιο ιστορικά στέκια. Ένα αισθητικό πάντρεμα, παραδοσιακού καφενέ και...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,