Στην εποχή των χιλίων ομογενοποιημένων κατασκευαστών γλυκών που συνιστούν το έτοιμο και το «εύκολο» χάριν κέρδους, μια κάστα επιχειρηματιών μας οδηγεί με έμπνευση και δημιουργικότητα στην πραγματικότητα της νέας δεκαετίας – αυτής που η γεύση επιζητά την ουσία και που η πρόταση θέλει ένα στιβαρό concept για να στηριχθεί. Τα Le Greche της Εύης Παπαδοπούλου και του Φώτη Αληφραγκή, ανήκουν σαφώς σε αυτή την κατηγορία, αφού με άγγιγμα γυναικείο που αναδύεται μέσα από χίλιες μικρές λεπτομέρειες, αστείρευτες ιδέες και βαθιά τεχνογνωσία πάνω στην ιταλική ζαχαροπλαστική παράδοση, γλυκαίνουν με στυλ από το 2014 κάθε στιγμή της ημέρας μας.
Η γνωριμία μας μαζί τους έγινε με αδιάντροπα «μακροβούτια» σε gelato sandwiches, cannoli και υπέροχα ρολά παγωτού, μαζί με αμέτρητα κυπελάκια και χωνάκια μασκαρπόνε-σύκου και Fior di Mandorla με σισιλιάνικο αμύγδαλο, αλλάζοντας εντελώς το γευστικό τοπίο της πόλης. Τα παγωτά στα Le Greche δεν θα τα δεις ποτέ εκτεθειμένα, αφού προστατεύονται σαν πολύτιμα κοσμήματα από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσα σε μεταλλικά pozzetti. Ξεχωρίζουν για την υψηλή διατροφική τους αξία, τις εκλεπτυσμένες πρώτες ύλες και την καθολικά απαγορευμένη χρήση συνθετικών, χρωμάτων, συντηρητικών, κλπ. Και όλα τα παραπάνω, εξαργυρώνονται σε μια επική γεύση, υπέροχη υφή και σταθερή δροσιά στους -12°C, για πραγματικά κορυφαία ποιότητα που δεν βουλιάζει στην προσποίηση.
Τα τελευταία χρόνια το παλμαρέ τους πλαισιώνεται ολοένα και περισσότερο από προτάσεις που «χειραφετούνται» από το ψυγείο, πάντα με τη φιλοδοξία ό,τι βγαίνει από το εργαστήριό τους να φτιάχνεται με τον πιο κορυφαίο τεχνικά τρόπο. Και το πετυχαίνουν! Ως pasticcerie λοιπόν, χαράζουν μια εξίσου ποιητική πορεία, με τάρτες του ονείρου, όπως αυτή με το λαχταριστό sablés πορτοκαλιού, τα ξηρά βερύκοκα και τα ολόκληρα αμύγδαλα ή την – χειμωνιάτικη θαλπωρή – με sablés σοκολάτας με γέμιση από ξηρά δαμάσκηνα και καρύδια. Η γέμιση της δεύτερης – για την ιστορία – περνιέται από μια ελαφριά δόση αλμυρής καραμέλας και συνδυάζεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτό (μας ευχαριστείς μετά). Στις βιτρίνες τους θα βρεις επίσης την «εκμαυλιστική» Torta Tenerina, ένα σοκολασμένο γλυκό φούρνου, με καταγωγή από τη Ferrara της Ιταλίας, με ελαφρώς ψημένη μους που εξαφανίζεται στο στόμα.
Κάθε χρόνο, περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να ένα γιορτινό «όργιο» στα limited edition γλυκά τους. Για παράδειγμα, το μεγαλειώδες Zuccotto, μιμείται στην όψη τον τρούλο του Καθεδρικού Ναού του Duomo στη Φλωρεντία, κι είναι ένας θόλος από κορυφαίο πανετόνε γεμιστό με gelato Crema Le Greche, και τραγανά κομμάτια τορόνε (ιταλικό μαντολάτο) και σοκολάτα. Εξίσου εντυπωσιακά και άξια μνείας, τα εμβληματικά Pandoro Strega που με σωστό οριζόντιο κόψιμο και μια μικρή περιστροφή μετατρέπονται σε πεντανόστιμα κι εντυπωσιακά βρώσιμα Χριστουγεννιάτικα δέντρα! Δε λείπουν τα panetone των D&G – φέτος σε υπέροχα παστέλ – τα οποία ήδη τείνουν να γίνουν sold out. Η πρωτοχρονιά στα Le Greche έχει συναισθηματική χροιά, αφού η βασιλόπιτα τους – η Torta Paradiso, όνομα και πράγμα – είναι ένα φίνο κέικ λεμονιού όπως το δίδαξε αυτοπροσώπως ο σπουδαίος Ιταλός Maestro Pasticcere, Iginio Massari στην ιδιοκτήτρια.
Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος: στο centerpiece των φετινών εορτασμών, θα ανακαλύψεις 2 semifreddo τάρτες που θα συζητηθούν – και αποτελούν υβρίδιο γλυκού όπως το έχουμε καταγράψει στο συνειδητό και στο ασυνείδητό μας – μια γευστική lemon pie, ελαφριά σαν σύννεφο και δροσερή σαν δροσοσταλιά, και μια σοκολατένια τάρτα mont blanc με semifreddo κάστανο (μια αποκάλυψη!) Τα Χριστούγεννα πάνε χέρι-χέρι με μια ανάγκη να αισθανθούμε πως μας κακομαθαίνουμε – που καλύτερα λοιπόν από μια βόλτα στα Le Greche;
Le Greche
Αγία Παρασκευή: Λεωφ. Μεσογείων 456, τηλ. 2100101617
Αθήνα: Μητροπόλεως 16, τηλ. 2167006458
Νέο Ψυχικό: Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, τηλ. 2130416299
legreche.com | Facebook | Instagram