Όταν πρωτοάνοιγε τις πόρτες της οι δρόμοι στου Ψυρρή ήταν πλημμυρισμένοι κυρίως από φολκλορικά τουριστικά φαγάδικα σε μια παραζάλη μεταξύ μουσακά και χωριάτικης. Όμως η Ψύρρα, ανατρεπτική και πρωτοπόρος, λιλιπούτεια αλλά τεράστια, στο αντισυμβατικό σκηνικό της μας μύησε στη ρακομελίτιδα που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των Αμοργιανών, έφερε φοιτητόκοσμο και νεαρόκοσμο στην περιοχή και αποτέλεσε εφαλτήριο για να ξεκινήσουν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους νέα concepts με στιβαρά θεμέλια και το βλέμμα στο μέλλον. Χωρίς προσποίηση και χωρίς υπερβολή η Ψύρρα αναθεώρησε στο μυαλό μας την έξοδο στο κέντρο, και εξακολουθεί να μεγαλώνει γενιές με σημερινούς θαμώνες της απογόνους εκείνων των νέων που πρωτοσυναντήθηκαν στο πεζοδρόμιο της.
Η ιστορία της δε σημαίνει όμως ότι είναι μουσειακό προϊόν. Σαν ζωντανός οργανισμός, εξακολουθεί να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, με πολυεθνικό χαρακτήρα που τιμάει ταυτόχρονα την παράδοση και νεωτερισμούς όπως τα cocktails από ελληνικά αποστάγματα, οι healthy αποτοξινωτικοί χυμοί, η κρητική κουζίνα με ύλες από Έλληνες μικροπαραγωγούς.
Στην Ψύρρα κάθε επίσκεψη είναι μια συναρπαστική εμπειρία, κάπου ανάμεσα στο σαρδανάπαλο ντεκόρ, τις τεκνικολόρ λεπτομέρειες και τις detroit techno μέχρι τελετουργικές κουβανέζικες μουσικές σαντερίας, πάντα με ρακί δικιάς της παραγωγής και βιολογικό μέλι. Η ταυτότητά της γράφει «ντισκοκαφενείο», αφού μεγαλώνοντας δεν ήξερε τι θέλει να γίνει και τελικά έγινε αυτό που βλέπεις εσύ σε αυτήν – ένα στέκι, ένα σπίτι μακρυά από το σπίτι σου, έναν τυφώνα έμπνευσης και δημιουργικών πειραματισμών. Πλέον 2 τμ(!) μεγαλύτερη, παραμένει κούτσικη, είναι σίγουρα όμως μια αναντίρρητη δύναμη και σταθερά της οδού Μιαούλη.
Τις πρωινές ώρες, η Ψύρρα ξεκινάει σε χαλαρούς και απροσποίητους ρυθµούς σερβίροντας μια τεράστια λίστα από ροφήματα – στον κατάλογο, διαβάζεις και τις ιδιότητες – και ιδιαίτερες συνταγές αποτοξινωτικές και μη αλκοολούχες. Οφείλεις να δοκιμάσεις την Esmeralda, με φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών με κουρκουμά και μέλι – super healthy – καθώς και το Τζαμαϊκανό Νερό, συνταγή από Καραϊβική, ένα ρόφημα με ιβίσκο και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ό,τι πιο νόστιμο και δροσιστικό. Μεσημεράκι που σκάνε οι πρώτες πείνες, η κουζίνα βάζει μπρος για μικρά γαστρονομικά ταξίδια στην Ελλάδα υπό μορφή μεζέδων με ιδιαίτερη αγάπη στην Κρήτη. Ντάκος, σφακιανά μυζηθροπιτάκια με μέλι, χειροποίητη μαραθόπιτα ή λουκάνικο με σταμναγκάθι συνθέτουν ένα παλμαρέ απόλαυσης που θα σε ξετρελάνει.
Η κάρτα των cocktails δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνει δικές της συνταγές. Ξεχωρίσαμε το Canchànchara, με αυθεντική συνταγή από το Trinidad και φυσικά το αναζωογονητικό GreenRaki με βάση τη ρακί με αγγούρι και τζίντζερ. Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Η Ψύρρα έχει και τα 2 και οι προτάσεις της είναι από τις καλύτερες του λεκανοπεδίου. Αν δεν έχεις πάει Ψύρρα δεν έχεις βγει πραγματικά.
Ψύρρα
Μιαούλη 21, Αθήνα, τηλ. 2103244046
Facebook | Instagram