«Η πολιτιστική, ιστορική και γαστρονομική μας κληρονομιά είναι σαν τις ρίζες του δέντρου. Στις ρίζες του το δέντρο στηρίζεται για να στέκεται όρθιο και από τις ρίζες του αναπτύσσεται και επιβιώνει» είχε πει κάποτε ο λαογράφος Κανάκης Γερωνυμάκης. Μια εύστοχη παρατήρηση που στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
«Πατώντας» σε αυτές τις αξίες και με παρακαταθήκη τον αμύθητο γαστρονομικό πλούτο της Ανατολίας, με τα αρώματα από φίνα μαριναρίσματα και τις ζουμερές, καλοψημένες υφές από κρέατα διαλεγμένα με φροντίδα, ο Τρύφωνας ως άλλη σειρήνα σε καλεί καθημερινά σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό που δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα συμβαίνουν γύρω του στην πλατεία του Μπουρναζιού.
Από την πρώτη κιόλας είσοδο – σαν μύηση σε μια άλλη μετάφραση του όρου «grill house» – αντιλαμβάνεσαι πως εδώ o πήχης ανεβαίνει και κάθε προσδοκία ικανοποιείται στο έπακρο με απολαυστικές προτάσεις για όλους. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, κι αυτό αποτελεί και το εχέγγυο μιας ποιότητας που κρατιέται σταθερά και στιβαρά στην κορυφή με προσωπική αφοσίωση.
Η βέργα έχει την τιμητική της με σπεσιαλιτέ όπως το αφράτο χειροποίητο κεμπάπ στην κλασική, γιαουρτλού ή καυτερή (Άδανα) εκδοχή του – πάντα με αδιαπραγμάτευτα εκλεκτό κιμά – τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια της γιαγιάς Ντίνας βγάζουν μια low profile νοστιμάδα σα να τα έφτιαξες εσύ στο σπίτι σου, το μοσχαρίσιο συκώτι θριαμβεύει καλοψημένο στα υγρά του, κάθε καλαμάκι – ακόμα και το σουτζούκι και το λουκάνικο – συνδυάζουν παράδοση-νοσταλγία και νοστιμιά στα πιο κομψοφάγωτα τυλιχτά.
Εκεί που ο κόσμος της ανθρώπινης βοής σταματά, είναι η τρυφερή στιγμή που θα απολαύσεις στο έπακρο τα σαγηνευτικά πεϊνιρλί και τα εκρηκτικά λαχματζούν τα οποία ζυμώνονται και παρασκευάζονται στην απόλυτη διαφάνεια της ανοιχτής κουζίνας του, λίγα εκατοστά από τα μάτια σου, όπως και κάθε άλλο ορεκτικό που αναδίδει αυτή την αχτύπητη εσάνς Σμύρνης και Πόλης. Καθημερινά φιγουράρει δε κι ένα πιάτο ημέρας, όπως ένας καλοφτιαγμένος μουσακάς, λαχανοντολμάδες ή κάποια άλλη έμπνευση της μαμάς. Must για τις μεγάλες παρέες είναι και οι μερακλίδικες ποικιλίες κρεατικών με κάθε λογής καλούδι.
Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για πληθωρικό κιουνεφέ, υπέροχο εκμέκ, ραβανί, σοκολατόπιτα ή παραδοσιακό μπακλαβά, όλοι αξιώσεων καλού ζαχαροπλαστείου να λαμπυρίζουν σαν φεγγαρόφως στην γλυκιά υπογλυκαιμία του τέλους, φτιαγμένα από τη μαμά επίσης. Λειτουργεί delivery αλλά και μέσω όλων των δημοφιλών apps.
Τρύφωνας Κεπαμπτζίδικον
Παρασκευοπούλου 51, Περιστέρι, τηλ. 2105757800
Facebook | Instagram