Κάποιες συμβουλές για τον συνδυασμό φαγητού και κρασιού παραείναι αυστηρές. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε, ενώ πίνουμε όποιο κρασί θέλουμε.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαχρονικές οδηγίες, που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε τα γεύματα και τα πάρτι μας – κι είναι καλύτερο να ξέρουμε τους κανόνες πριν αποφασίσουμε να τους παραβούμε.
Ιδού, λοιπόν, οι βασικοί κανόνες για τον συνδυασμό κρασιών και φαγητού:
- Pinot Noir: Φαγητά με γήινες γεύσεις, όπως μανιτάρια ή τρούφα.
- Chardonnay: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός ή θαλασσινά σε πλούσιες σάλτσες.
- Σαμπάνια: Τέλεια με οτιδήποτε αλμυρό.
- Cabernet Sauvignon και Bordeaux: Με πλούσια, κόκκινα κρεατικά.
- Sauvignon Blanc: Με όλες τις ξινές σάλτσες.
- Ξηρό Ροζέ: Με πιάτα πλούσια σε τυριά.
- Pinot Grigio ή Chablis: Με ελαφριά πιάτα ψαρικών.
- Moscato d’ Asti: Με επιδόρπια φρούτων.
- Syrah ή Ξινόμαυρο: Για κρεατικά με πολλά μπαχαρικά.
- Zinfandel: Με πατέ, μους και τερίν.