Γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα σαν αγκαλιά της «γιαγιάς». Σ’έναν μικρό πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει εκτός από τη Στάνη, το γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και άνοιξε για πρώτη φορά το 1931.
«Η πολιτιστική, ιστορική και γαστρονομική μας κληρονομιά είναι σαν τις ρίζες του δέντρου. Στις ρίζες του το δέντρο στηρίζεται για να στέκεται όρθιο και από τις ρίζες του αναπτύσσεται και επιβιώνει» είχε πει κάποτε ο Σφακιανός λαογράφος Κανάκης Γερωνυμάκης. Μια εύστοχη παρατήρηση που στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
«Πατώντας» σε αυτές τις αξίες και με παρακαταθήκη μια τεχνογνωσία που μετράει δεκαετίες, η Στάνη μεταλλαμπαδεύει τις γεύσεις και την παράδοση της απαράμιλλης ελληνικής ζαχαροπλαστικής, κόντρα στον χρόνο και κόντρα στις σειρήνες της εποχής για φλύαρους κι άνευ λόγου μοντερνισμούς. Σαν μια χρονοκάψουλα που διατηρεί το ρυζόγαλο και το γαλακτομπούρεκο όπως το απολάμβαναν στα καλύτερα γαλακτοπωλεία, τις ολόφρεσκες πάστες όπως τις γευόταν η Αθήνα της αθωότητας των 60’s, το τραγανό μιλφέϊγ όπως το προόριζαν οι θεοί της ζαχαροπλαστικής για τον άνθρωπο.
Με τα ηνία της Στάνης να έχουν περάσει πλέον στον εγγονό του «μπάρμπα Νίκου» Θανάση Καραγεώργο και στο θείο του, το λιλιπούτειο μαγαζί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη αποδεικνύει εμπράκτως ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία στην πόλη που δε βουλιάζουν στο βάρος της κληρονομιάς τους, αλλά παραμένουν «φάροι» ποιότητας και συνέπειας, αυτής που σου σφυριλατείται στη μνήμη καθάρια σαν διαμάντι.
Σ’έναν πολύ όμορφο, ζεστό χώρο μέσα κι έξω – που χαρακτηρίζεται από αστική φινέτσα και την αίγλη της παλιάς Αθήνας – στη Στάνη κάθε δημιουργία φιγουράρει στις βιτρίνες σαν ένα άλλο αρχείο γεύσης και μυρωδιάς, αναλλοίωτη σαν το διαχρονικό «ποντικάκι», γλυκιά σαν σοκολατίνα, υγιεινή σαν γιαούρτι με αυθεντικό μέλι και καρύδι. Κάθε πρωί, η γειτονιά πλημμυρίζει αρώματα φρεσκοφουρνισμένου γαλακτομπούρεκου, που πλήθος ελληνικού και ξένου κοινού κάνει ουρά να το παραλάβει ή να το «τσακίσει» επιτόπου, συνοδεία με καφέ στο μπρίκι αλλά και πλούσιο πρωινό με αυγά, χειροποίητο τσουρεκάκι και βούτυρο με μέλι στο ψωμί, ενώ φτιάχνει τους πιο χρυσαφένιους και τέλειους λουκουμάδες, ανασύροντας στον καθένα ξεχωριστά τις πιο γλυκές μνήμες.
Η «ναυαρχίδα» της Στάνης, το γιαούρτι, περιέχει βακίλλους που συμβάλλουν στην μακροζωία και το κάνουν πιο εύπεπτο σε άτομα που έχουν σχετική δυσανεξία στην λακτόζη (σε αντίθεση με τα βιομηχανικά γιαούρτια που δεν τους περιέχουν για να διαρκούν περισσότερο στην αγορά). Έχει φιλοξενηθεί από το National Geographic μέχρι το το Maison Francaise και είναι αυτονόητο ότι πληροί μια αναντίρρητη συνθήκη: αυτή της σοφίας του χρόνου που εξυψώνει ό,τι αξίζει και αφήνει πίσω του αυτό που περισσεύει.
Η Στάνη
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 2105233637
www.stani1931.com | Facebook | Instagram