Η διαδικασία της θρέψης είναι από τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά συνήθως επαφίεται λανθασμένα αποκλειστικά στο πεδίο της τέρψης. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τη vegan – vegeterian οπτική, ένα νέο μονοπάτι ανοίγει και η διατροφή αποκτά μια πιο ηθική διάσταση. Ο τρόπος που επιλέγουμε τις τροφές μας πλέον μπαίνει σε μια ολιστική τροχιά, τόσο ως προς τις ποιότητες, όσο και ως προς μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.
Ξεπερνώντας το κλισέ ότι η χορτοφαγική κουζίνα υπολείπεται γεύσεων ή πρωτοτυπίας, πέντε μαγαζιά με ηθική προσέγγιση στο θέμα διατροφής, μας άνοιξαν τις κουζίνες τους, δείχνοντας μας τον δρόμο προς μια διατροφή που φέρει σεβασμό για το σώμα, αλλά και σεβασμό για το περιβάλλον, τόσο ως προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, όσο και με τη zero waste φιλοσοφία τους σε όλα τα επίπεδα.
01 / Mama Tierra – Mama Tierra Acropolis
Για το Mama Tierra δεν πολυχρειάζονται συστάσεις. Η vegan και vegetarian κοινότητες το έχουν κάτι σα ναό, στα 7 χρόνια λειτουργίας του έχει αποκομίσει διάκριση από τον (απόλυτο) οδηγό της Michelin, τα πιάτα του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Ξεκίνησε την πλεύση του το 2015 στην Ακαδημίας, σ’ένα τοπίο πολύβουο, κάπου ανάμεσα στον περαστικό, τον τουρίστα, τον ντόπιο και όλες τις φυλές της καρδιάς μιας πρωτεύουσας, εκεί που «συμβαίνουν πράγματα». Δίδαξε ποιότητα, έμπνευση, τεχνική, με multi ethnic προτάσεις από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή. Στο Mama Tierra ο επισκέπτης απολαμβάνει μουσακά στη πιο νόστιμη vegan εκδοχή του, με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας και βιολογικά μαύρα φασόλια, φουρνιστά σουτζουκάκια μελιτζάνας αρωματισμένα με μπαχαρικά και σπιτική σάλτσα ντομάτας, εκεί τα burrito, τα mushroom melt wraps και τα burger αναστατώνουν ουρανίσκους, όλα φτιαγμένα στην ανοιχτή κουζίνα του, σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια σου. Πλέον, το μικρό street αδερφάκι του στην Ακρόπολη, σαγηνεύει με την ίδια θέρμη – αλλά και μ’ένα παλμαρέ επιλογών που μπορείς να απολαύσεις στο χέρι – ξένο κι ελληνικό κοινό που κινείται στα πέριξ, το οποίο μυείται με τον πιο ενδιαφέροντα και γευστικό τρόπο στην φιλοσοφία του. Περισσότερα εδώ
02 / W Karytsi
Αρχαίες πρακτικές όπως η Κινέζικη Ιατρική και διατροφολογία ή η Ινδική Ayurveda, έχουν εδώ και χρόνια αναδείξει τρόπους για τη σωστή θρέψη του οργανισμού, χωρίς να προκαλούνται βλάβες, ενώ η Μεσογειακή διατροφή ως επί το πλείστον στηρίζει την υψηλή διατροφική της αξία στη χρήση, κυρίως λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Με αφετηρία αυτή τη γνώση, το W Karytsi, έχει προσγειωθεί στην πιο αγαπημένη διαχρονικά πλατεία του κέντρου και με εκπληκτικές vegetarian και vegan friendly προτάσεις που στηρίζονται στη νοστιμάδα της Μεσογειακής κουζίνας, μας καθοδηγεί στα πιο όμορφα μονοπάτια του φαγητού. Το W Karytsi, άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο σε μια πολύ χαρακτηριστική και για πολλούς γεμάτη αναμνήσεις γωνιά της Πλατείας Καρύτση, προορισμένο να χαράξει τη δική του ιστορία με τις εξαιρετικές του γεύσεις και την συνολικά eco friendly στάση του. Ένας χώρος που σου μεταδίδει αμέσως ηρεμία, με λιτές γραμμές και μια αύρα που χωρίς πολλά πολλά σε κερδίζει άμεσα. Για να δημιουργήσεις άλλωστε μια όμορφη ατμόσφαιρα που θα περιβάλλει του καλεσμένους σου, δε χρειάζονται πολλά, παρά καλή και θετική ενέργεια. Οι συνταγές που όλοι γνωρίζουμε και λατρεύουμε, αυτές που μας θυμίζουν το μαγειρικό χέρι της μαμάς, παίρνουν μια άλλη διάσταση τόσο γευστική όσο και διατροφική, διατηρώντας πάντα τη χαρακτηριστική τους νοστιμάδα. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι άριστες πρώτες ύλες, που πολύ σχολαστικά έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί η Αβύσσα, από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας, χωρίς μεσάζοντες, στηρίζοντας το fair trade. Περισσότερα εδώ
03 / Hapit
Το Hapit, στη Λεωφόρο Κηφισίας 103 στο Μαρούσι, αναδεικνύει τη νοστιμάδα της vegan vegetarian κουζίνας, με έντονο το στοιχείο της παράδοσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η υγιεινή διατροφή, εκτός από ηθική μπορεί να είναι εύγευστη και χορταστική. Σε έναν χώρο μοντέρνο, με λεπτομέρειες από ξύλο και minimal αισθητική, η ανοιχτή κουζίνα σε υποδέχεται με μυρωδιές και γεύσεις που σε ελκύουν να ανακαλύψεις έναν νέο τρόπο διατροφής, τόσο νόστιμό και ευεργετικό που δεν θα το πιστεύεις. Υλικά από μικρούς παραγωγούς όλης της Ελλάδας, μεταμορφώνονται με μαεστρία σε πιάτα που παρουσιάζουν μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Burgers με μπιφτέκια από φρέσκα λαχανικά που μαγειρεύονται στο φούρνο, ψιλοκόβονται τόσο, ώστε να «κρατάνε» και να διατηρούν τις ίνες και τη θρεπτική τους αξία κι έπειτα ψήνονται μπροστά σου την ώρα της παραγγελίας, εκπληκτικές πίτες Πέρεκ, που τιμούν την ποντιακή παράδοση, σε συνδυασμούς υλικών που αναστατώνουν τον ουρανίσκο, είναι σίγουρα το σήμα κατατεθέν του Hapit που θα λατρέψεις. Καθημερινά εδώ θα βρεις χειροποίητα πιάτα ημέρας με γευστικό ενδιαφέρον, όπως vegan Μουσακάς με μπεσαμέλ από γάλα σόγιας σε συνδυασμό με ένα υπέροχο mix and match λαχανικών, μυρωδικών και μπαχαρικών, γεμιστά καμωμένα όπως παραδοσιακά θα τα έφτιαχνε το χέρι της γιαγιάς και εξαιρετικό φαλάφελ με κίτρινο πιλάφι, σε περιορισμένες πάντα μερίδες ανά μέρα. Μια προσπάθεια που στηρίζει την zero waste φιλοσοφία, ώστε να μην καταλήγει τίποτα στα σκουπίδια. Περισσότερα εδώ
04 / Up Κυτταρική Θρέψη
Όπως μας περιγράφει ο ιδιοκτήτης του, «το UP Κυτταρική Θρέψη δημιουργήθηκε για να προσφέρει αληθινή γρήγορη διατροφή. Όραμά μας είναι να γίνουμε ο πιο υγιής λαός του κόσμου και να το μεταδώσουμε στους υπόλοιπους λαούς δημιουργώντας ένα καλύτερο Όλον». Πλέον όλοι σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατα βάση φρουτοκαρποφαγικός και κατ’ επέκταση φυτοφαγικός οργανισμός. Χωνεύει ευκολότερα και αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα. Στο UP δεν χρησιμοποιείται κρέας και ζωικά παράγωγα πλην του μελιού σε ελάχιστες περιπτώσεις, δεν προσφέρεται καφές και οποιοδήποτε είδος τροφίμου που περιέχει καφεΐνη και αλκοόλ. Εδώ επεξεργάζονται όσο το δυνατόν την πρώτη ύλη λιγότερο για να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά της. Όσον αφορά την γεύση θα εκπλαγείς! Πληθώρα ροφήματων από smoothies και χυμούς με αποχύμωτες cold press για μέγιστη απόδοση αφομοίωσης θρεπτικής αξίας, σαλάτες, φαγητό πλήρους γεύματος με όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, πίτες λαχανικών με ρεβυθάλευρο και καλαμποκάλευρο, ωμοφαγικά γλυκά και μπάρες απο σύκο, δαμάσκηνο, χουρμά και ξηρούς καρπούς αλλα και σούπες βελουτέ, θα σε οδηγήσουν στην συνειδητοποίηση ότι η αληθινή υγιεινή διατροφή είναι τόσο πλούσια σε ποικιλία και γεύσεις που θα ξεχάσεις τα καθιερωμένα. Περισσότερα εδώ
05 / Nudie Foodie
Η παρουσία της γλουτένης σχεδόν σε όλες τις τροφές πλέον, επιβαρύνει σε πολλά επίπεδα τον οργανισμό, ακόμα κι αν δεν είσαι δυσανεκτικός σε αυτή. Τον Οκτώβριο του 2020, στου Ψυρρή, γεννήθηκε ένα μέρος μαγικό, από αυτά που σου τραβάνε την προσοχή αβίαστα, με τα όμορφα χρώματά τους και την ανεπιτήδευτη καλαισθησία τους, ένα μικρό μαγαζί, με τεράστια δυναμική σε ότι αφορά τα μικρά γευστικά θαύματά του, αλλά και θετικό πρόσημο στη διατροφική αξία που αυτά χαρίζουν. Το Nudie Foodie, προσθέτει στην εξίσωση της γευστικής απόλαυσης τον παράγοντα healthy, αφαιρώντας ολοκληρωτικά τη γλουτένη, με τον ξεχωριστό τρόπο της chef Εύας Κοντάκη, «απογυμνώνοντας» τις τροφές από καθετί βλαβερό, καθώς κάθε δημιουργία της είναι βασισμένη σε ολόφρεσκα υλικά και χωρίς κανένα συντηρητικό. Το Nudie Foodie είναι dedicated gluten free, καθώς ότι δεν παρασκευάζεται εδώ, λαμβάνει τέτοια προσεκτική διαχείρηση, ώστε να μην ελλοχεύει ο παραμικρός κίνδυνος για επιμόλυνση από γλουτένη σε κανένα υλικό,προστατεύοντας με τον καλύτερο τρόπο όσους έχουν δυσανεξία. Η Εύα είναι μια μαγείρισσα του Κόσμου, δίχως αμφιβολία. Ξεκινώντας το δικό της προσωπικό μονοπάτι από τη Μελβούρνη, όπου σπούδασε commercial cooking, αφιερώθηκε στη vegan/vegetarian κουζίνα και κυρίως στη δημιουργία πιάτων αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, προσεκτικά διαλεγμένα αλλά και υπερτροφές από όλο τον κόσμο, που μεταμορφώνει με μαγική μαεστρία σε πιάτα ωφέλιμα για τον οργανισμό, που σε κερδίζουν σε γεύση και εμφάνιση. Σε κάθε πιάτο ή ρόφημα, θα βρεις πέραν της διατροφικής αξίας και των ευεργετικών ιδιοτήτων, όλη την αγάπη και φροντίδα που η Εύα βάζει σε αυτά, κι αυτό είναι ακριβώς το κλειδί της επιτυχίας που σε κερδίζει χωρίς καμιά αμφιβολία. Περισσότερα εδώ